Handbollsregler: Regler, positioner och mer för handboll

Handboll i sin nuvarande form har funnits sedan 1960-talet men reglerna i handboll har förfinats och förändras ständigt. Här går vi igenom grunderna i handboll genom en enkel överblick och går sedan in detaljer för några specifika regler.

Speltid2×30 min
Antal spelare (per lag)7 spelare

Regler i handboll – en översikt

  • 7 spelare på plan i vardera lag, varav 1 är målvakt.
  • Matchen är totalt 60 min och spelas i 2×30 min.
  • Du får max ta 3 steg innan du måste studsa eller släppa bollen (skjuta eller passa).
  • Kroppskontakt är tillåten men du får ex. inte dra eller putta spelare med raka armar.
  • Vid målet finns en målgård som bara målvakten får vara inom.

Grunderna i handboll

Handboll är en sport där man spelar med sju spelare på planen i vardera lag, varav en målvakt och sex utespelare i olika positioner. Man spelar med händerna genom att antingen passar runt bollen eller springa och studsa den.

Max tillåtet att ta tre steg med bollen utan studs

En av de viktigaste grundreglerna i handboll är 3 stegs regeln. Den innebär att man inte får ta mer än 3 steg när man har bollen om man inte studsar den samtidigt. Du får inte heller studsa, ta upp bollen och sedan börja studsa igen, utan måste göra det kontinuerligt när du har bollen och tar steg. De som inte har bollen är såklart fria att röra sig som de vill.

Kroppskontakt är tillåten till viss gräns

Handboll är också en sport som tillåter kroppskontakt till en viss gräns. Det betyder att man inte får putta andra spelare med raka armar eller dra omkull dem, men man får blockera genom att stå i vägen och hindra dem med kroppen och utöva kroppskontakt med böjda armar. Det är inte heller tillåtet att springa in i någon som står still.

Planens storlek och olika linjer

Planens storlek är 40 meter lång och 20 meter bred. I vardera ände finns respektive lags mål och målområde med linjer utmätta på planen. Själva målet 3 meter brett och två meter högt.

Målgården får bara målvakten befinna sig i, så en utespelare av anfallande eller försvarande lag får alltså inte vara aktiv i spelet och befinna sig i innanför det området. Målområdet är markerat med en 6 meterslinje som bildar en halvcirkel runt målet. Utanför målområdet, vid 7 meterslinjen så ligger straffpunkten.

Frikast, straff och utvisning

Domaren har om reglerna bryts möjlighet att blåsa av spelet och utdöma olika bestraffningar för regelöverträdelserna.

Frikast i handboll

Det enklaste att döma är frikast vilket sker i nästan varje anfall. Domaren blåser om någon bryter mot reglerna och bollen får kastas för att sätta igång spelet från där överträdelsen skedde men måste vara utanför nio-meterslinjen. Det kan också blåsas mot det laget som anfaller och då går bollen över till motståndaren, exempelvis för passivitet eller stegfel.

Straff i handboll

Straff blir det om en regelöverträdelse förhindrar en klar målchans, exempelvis där en spelare kommer förbi försvaret men det kan dömas över hela planen egentligen. Straffläggaren ställer sig då på sju meterslinjen för att skjuta ett skott på målvakten som ställer sig vid målets 4 meterlinje.

Utvisning i handboll

Om en spelare återkommande bryter mot reglerna och/eller spelar fult så får spelaren varningar och det kan även bli fråga om utvisning på 2 minuter. Under den tiden så får laget inte ersätta honom på plan, så motståndaren har en spelare mer på plan. Om en spelare drar på sig 3 utvisningar så blir spelaren också diskvalificerad från matchen och får alltså inte fortsätta spela.

Gult, rött och blått kort

I handboll används precis som i många andra idrotter kort med olika färg för att tydligt visa ett regelbeslut. Man har de klassiska gula och röda, men också ett blått som är mer ovanligt att se.

Gult kort: Varning för ojust/hårt spel. Kan även ges om spelare eller ledare uppträder olämpligt och klagar på domslut. Två varningar ger utvisning.

Rött kort: Diskvalifikation från vidare spel i matchen. Ges vid väldigt grova förseelser eller upprepade utvisningar (3 utvisningar). Visas det röda kortet upp måste spelaren lämna planen och får inte fortsätta spela eller närvara på bänken. Laget får också en två minuters utvisning.

Blått kort: Blått kort i handboll är ovanligt, men det är i praktiken ett rött kort men där händelsen även kommer granskas i efterhand av tävlingsledningen eller förbundet. Det innebär att spelaren kan komma att stängas av i fler matcher en den pågående och är framförallt vid grova förseelser.

Passivt spel

En annan viktig del i reglerna för handboll är frågan om passivt spel. Det är alltså inte tillåtet att inte aktivt försöka göra mål, så om ett lag drar ned på tempot eller inte försöker komma till avslut så kan domaren höja handen för att varna om passivt spel. Om laget fortsätter med passivt spel eller inte kommer till avslut så kan domaren blåsa av och bollen går över till motståndaren.

Eftersom det är svårt att definiera passivt spel så är detta kanske den regel som är lättast att diskutera. man har dock försökt införa förtydliganden och också vad som gäller vid varning om passivt spel med att man måste komma till avslut inom 6 passningar. Men det är fortfarande upp till domaren att avgöra när det är passivt till en början.

Olika spelarpositioner på planen

I handboll finns det ett par olika typer av spelare som har olika uppgifter och position. Ofta benämns spelarna vilken sidan av planen man är på (Höger, Vänster eller Mitt) samt hur långt från målet man är (6 eller 9 meter). En V9:a är alltså en spelare som utgår från nio-meterslinjen och är på den vänstra delen av planen.

Linjespelare (M6):

Är inne och gruffar på linjen för att skapa utrymme åt sina lagkamrater eller sno åt sig ett inspel.

Niometersspelare (H9, V9, M9):

Står i höjd med nio-meterslinjen och kombinerar runt passningarna för att skapa lägen att skjuta eller göra inspel.

Kantspelare (H6, V6):

Är delaktiga i spelet för att dra isär försvaret och även få möjligheter att hoppa in från sidan för att avsluta.

handboll positioner anfall
Positioner för anfallande lag
Positioner för försvarande lag

Slutspelsregler för EM och VM

Mästerskapen i handboll har lite udda regler nuförtiden med först ett gruppspel, därefter ett mellanspel och slutligen ett slutspel. Det som försvårar ytterligare är att lagen som går vidare till mellanspelet också tar med sig poängen som de vunnit mot motståndare som också gått vidare. Låter lite krångligt? Vi tar det i detalj:

Gruppspel

I gruppspelet delas lagen in i grupper där alla möter alla. Vanligtvis är det 4 lag i varje grupp men det kan variera. Varje lag får där poäng efter hur de presterar där seger ger 2 poäng, oavgjort ger 1 poäng och förlust ger 0 poäng.

Mellanrundan

Till mellanrundan går det bästa lagen vidare, vilket oftast är 1:an och 2:an i gruppen. Nu bildas det nya grupper där de olika lagen ska mötas, men vissa lag har redan poäng med sig från det föregående gruppspelet. Hur många poäng beror på vilka man slog, för man får bara ta med sig poäng som man fått när man möt andra lag som är kvar i turneringen.

Har man alltså fått 2 poäng för att man slog ett lag som sedan åkte ur så tar man med sig 0 poäng, men om man vann mot ett lag som fortfarande är kvar så har man också kvar de 2 poängen man fick för den vinsten.

Slutspel och final

Till slut kommer så slutspelet där man spelar som vanligt med kvartsfinaler, semifinaler och finaler. Här spelar alltså tidigare matcher ingen roll utan det handlar bara om att vinna eller försvinna.

Svenska handbollslag

Svenska storlag har varierat med åren men flera av de mest anrika klubbarna hittar man i södra Sverige med Ystad, Kristianstad, Lund och Malmö som några av de ställen där handboll är särskilt poppis. Runt Göteborg är Redbergslid och Sävehof tillsammans med Önnered, Aranäs och Alingsås ett starkt fäste. Runt Stockholm är det framförallt Hammarby handboll som hållit fanan högt som handbollslag de senaste åren.

4 svar på ”Handbollsregler: Regler, positioner och mer för handboll”

  1. Frankrike -Sverige 27-01-23
    Frankrike får utvisning för ”Störande av igångsättande av spelet”. Vart finns den regeln? När jag söker på på handbollsförbundets hemsida ”https://www.svenskhandboll.se/imagevaultfiles/id_19057/cf_31/2016_riktlinjer_och_tolkningar.pdf” får jag 404-fel, när jag söker på handbollsförbundets hemsida på regelboken ”https://www.svenskhandboll.se/Handbollinfo/Tavling/Tavlingsinformation/Regelboken/” får jag 404-fel. När jag googlar på regeln hittar jag inget. Vad menar dem egentligen?

    Svara

Lämna en kommentar