Innebandy regler: Hur man spelar innebandy

Vi har nog alla spelat innebandy i en form eller annan, men när det kommer till regler så är det lite si och så i många sammanhang vad som gäller. Här går vi igenom innebandyregler på ett enkelt och tydligt sätt så du snabbt kan sätta dig in i en av Sveriges populäraste sporter.

Hur man spelar innebandy

Innebandy är en lagsport där man spelar tillsammans i lag om 5 utespelare och 1 målvakt. Med hjälp av varsin klubba ska varje lag försöka göra mål på motståndaren genom att passa, dribbla och skjuta förbi målvakten i motståndarlaget och in i mål. När matchen är slut vinner den som gjort flest mål.

Regler i innebandy (kort version)

  • Klubbans blad ska vara under höfthöjd.
  • Man får inte slå eller hålla fast andra spelares klubba.
  • Tacklingar är ej tillåtet, utan endast lätt kontakt med motspelare som har bollen.
  • Fria byten närsomhelst under spelet.
  • Bryter man mot reglerna kan det dömas frislag, straff och utvisning.
  • Det är bara lagkaptenen i respektive lag som får prata med domaren.

Spelare och lag

Ett lag består av 5 utespelare och 1 målvakt som är på planen samtidigt. Oftast ställer man upp med en tvåbackslinje, en center och två forwards, men det beror på vilken innebandytaktik laget använder. Totalt i laget så kan man ha upp til 20 spelare i en match där övriga sitter på bänken vid sidan av planen. Det är fria byten i innebandy, så närsomhelst under matchen kan man byta spelare. Även målvakten kan tas ut och ersättas av en utespelare så länge man max har 6 spelare på plan totalt.

Alla spelare har varsin klubba, förutom målvakten som istället använder sina händer för att försvara målet. Målvakten har också annan skyddsutrustning i form av hjälm, handskar, knäskydd och mer täckande klädsel. Utrustningen får dock inte vara större än kroppen så att man kan täcka större del av målet. Inne i målområdet får sedan målvakten ta bollen med händerna och kasta den över planen.

Speltid

Hur länge en innebandymatch pågår beror på vilken åldersgrupp laget spelar i. Om vi tittar på seniorers speltid så pågår en match i 3 perioder som vardera är 20 minuter långa. Total speltid är alltså 60 minuter.

I innebandy så spelar man effektiv tid, vilket innebär att om det är avblåsning så stoppar man också tiden. Det innebär att tiden det tar att spela matchen alltid tar längre än 60 minuter.

Skulle en match gå till förlängning så spelar man 10 minuter förlängningstid. Därefter, om det fortfarande är oavgjort, så avgörs matchen på straffar. Varje lag får då välja 5 spelare som får ta en straff var.

Utrustning

För att spela innebandy behöver man förutom plan med mål även klubba och boll. Varje spelare ska ha sin egna klubba som ska vara enligt godkända regler.

Bollen

En innebandyboll är gjord av plast och har sedan 26 hål runt om vilket minskar luftmotståndet och gör att den rullar snabbare på planen. Diametern är 7,2 cm och vikten är 23 gram. Oftast är färgen helt vit, men man kan också köpa den i andra färger som är starkare och mer synliga i vissa förhållanden.

Klubban

En innebandy klubba är består av ett skaft som man håller i, samt ett blad som man hanterar bollen med. Den övre delen av klubban är lindad med grepptejp för att man ska få ett bättre grepp under spelet. Man kan ha klubban antingen på höger eller vänstersida om kroppen beroende på hur man vill greppa den.

En innebandyklubba kännetecknas av något som kallas flex, vilket är hur styv klubban är och beter sig när man belastar den. Flexvärdet kan vara mellan 23mm och 36mm, vilket är ett mått på hur mycket den böjs när man skjuter bollen. Barn som börjar spela har hög flex, alltså en mjuk klubba, för att lättare kunna skjuta medan en senior har lägre flex för att kunna skjuta hårdare.

Längden på klubban beror på hur lång spelaren är, där man brukar säga att den ska gå upp till naveln. Själva skaftet (alltså utan bladet) får vara max 104 cm (114 cm inkl. blad), vilket passar spelare som är runt 1,95 meter eller mer.

Själva bladet kan i sin tur också ha olika flex beroende på vad för spelare man är. Man kan också börja bladet beroende på hur mycket grepp man vill kunna ha på bollen, där man max får vinkla det 3 cm. Det finns såklart rätt många regler för bladet, så se till att köpa ett godkänt blad och klubba.

Innebandyplanen

En innebandyplan är densamma som en handbollsplan med 40 meter långsida och 20 meter kortsida, och spelas också i samma typer av hallar vilket ofta är en vanlig gymnastikhall. Linjerna finns därför också utmärkta i vanliga hallar. Runt planen så har man dock en 50 cm hög sarg med rundade hörn som man kan använda i spelet.

Målområdet

I varje ände av spelplanen finns det ett målområde som är 4 x 5 meter. Målområdet markerar hur långt målvakten får röra bollen med händerna under spelet. Det finns också en inre yta på 1 x 2,5 meter som är målvaktsområdet där endast målvakten får vara. Skulle en motspelare stå i målvaktsområdet så blir det frislag till det försvarande laget.

Målet

Målet i innebandy påminner om ett ishockeymål men är mer rektangulärt i sin utformning. Det står placerat inne i målområdet längs med målvaktsfältet bakre linje, vilket är 2,85 meter från bakre sargen. Spelare kan alltså röra sig runt även på baksidan av målburen. Ett innebandymål är 1,15 meter högt och 1,6 meter brett. Längs med golvet är det också 0,65 meter djupt.

För att ett mål ska godkännas måste hela bollen passera mållinjen. Den behöver inte ta i nätet eller stanna i målet, utan domaren kan bedöma det som mål så länge den varit över linjen.

Frislag, straff och utvisningar

Beroende på vilket regelbrott en spelare begår och hur grovt det är så kan domaren döma olika typer av straff. Vanligast är frislag till motståndarlaget, men det kan även bli straff eller utvisning.

Frislag

Om en spelare bryter mot reglerna så kan domaren utdöma frislag. Det finns flera situationer när frislag är aktuellt, varav några är följande:

  • Lyfter, slår, låser eller sparkar på motståndarens klubba
  • Stoppar bollen med huvudet, handen eller armen
  • Stoppar bollen ovanför knähöjd med foten eller klubban
  • Svingar klubban över midjehöjd när det är spelare i närheten
  • Placerar klubban eller foten mellan en motspelares ben eller fötter
  • Kastar klubban
  • Spelar bollen till målvakt
  • Går in i motståndarens målvaktsområde
  • Tacklar motståndaren (skuldra mot skuldra är ok att tränga undan så länge det inte är mot sarg eller målbur)

Straff

Straff kan dömas om det är en målsituation som förhindras av något som annars hade varit frislag.

Vid straff så startar en utespelare vid mittplan med bollen och får sedan gå framåt mot målvakten. Man får röra bollen obegränsat, och som spelare måste man kontinuerligt röra sig mot målburen. Kontinuerligt innebär att spelaren och bollen inte får stanna eller byta riktning från målburen samtidigt, men man får alltså dra bakåt bollen så länge man själv fortsätter framåt.

Utvisningar

Utvisning ska utdömas om en spelare utför något som kan innebära skaderisk eller är osportligt uppträdande mot en motspelare. Det kan vara grova tacklingar, våldsamma slag eller svingar med klubban eller andra fysiska påhopp.

En utvisning är personlig och den utvisade spelaren får sitta i utvisningsbåset i två minuter. Laget får dock fortsätta spela med 5 man på plan. Vid matchstraff får spelaren inte spela vidare.

Lämna en kommentar