Längdskidor: Grenar och regler för olika distanser

Längdskidåkning har alltid varit en svensk paradgren och populariteten är enorm i TV sofforna vintertid. Det finns ganska många olika former som man tävlar i; både i hur långt man åker, hur själva tävlingen går till och vilken teknik man använder sig av.

Här kommer en genomgång av de olika distanser, tekniker och tävlingsformer som finns för längdskidåkning, samt en lista på vad du kommer hitta på OS.

Klassisk och fristil – De två åkteknikerna

När man pratar om längdskidåkning så är det två olika stilar som man använder sig av och tävlar i. Det är dels den klassiska stilen och dels fristil eller skejt som det också kallas.

  • Klassisk stil: Ursprungstekniken där man håller skidorna parallella under åkningen och trycker ifrån dels med fästet under skidan och dels genom att staka. När man åker klassiskt åker man också i preparerade spår.
  • Fristil: Skatestilen kom på 80-talet och liknar mer hur man åker skridskor genom att trycka ifrån med skidan lätt vinklat mot färdriktningen. Eftersom man trycker ifrån med skidans kant behöver man ingen fästvalla och man åker framförallt på pistade spår utan spår.

Olika växlar i längdskidåkning

När man tittar på längdskidåkning så är det ofta att man pratar om vilken växel åkare kör på. Man kan säga att det dels har att göra med vilken teknik man använder men också vilket tempo man håller.

I den klassiska åkningen såväl som fristil så finns det 5 växlar som alla motsvarar olika tekniker man använder beroende på hur jobbigt det är och hur mycket lutning banan har. I en brant uppförsbacke så vill du ha en lätt växel och jobba kort, medan du i lätt lutning vill ta stora tag och få bra med kraft för hög fart.

Växlarnas användning skiljer sig såklart från nybörjaren till proffsen som tävlar där det i vissa tävlingar kan vara att man stakar hela vägen.

VäxelKlassisk stilAnvändning
EttanSaxningBrant uppför
TvåanDiagonalåkningMellanbrant uppför
TreanStakning med frånskjutLätt uppför
FyranStakning utan frånskjutPlatt
FemmanFartställningNedförsbacke

Olika grenar och distanser

Inom längdskidåkning finns det en hel del olika typer av distanser och lopp där man kör individuellt eller i lag. Dels handlar det om vilken teknik man åker med, hur långt loppet är och hur starten ser ut. Här är några av de vanliga typerna av lopp som körs.

Vilken typ av lopp det är har många gånger att göra med hur man startar loppet. Antingen startar alla samtidigt (masstart), var för sig (distanslopp) eller efter hur man åkt i tidigare lopp (jaktstart).

Masstart

När det är masstart så ställer alla åkare upp sig tillsammans, ofta efter en typ av ranking baserat på tidigare lopp och resultat. När start går så har alla samma möjlighet att åka och den som kommer först i mål vinner. Här blir det ofta klungor med åkare där man har lite tjuv och rackarspel med vem som drar och rycker.

Distanslopp

Om masstart kan bli lite trångt så är distanslopp annars vanligt. I distanslopp så åker man en och en och startar med 30 sekunders mellanrum. Det gör att alla åkare har fritt spår framför sig och det bara är upp till en själv att köra. I ett distanslopp så vinner inte den som går i mål först, utan den som haft bästa tid när alla gått i mål vinner. Beroende på väder så kan det vara fördel eller nackdel beroende på var i loppet man startar eftersom vädret och de första åkarna kan påverka spåren.

Jaktstart

Jaktstart körs efter att man åkt ett tidigare lopp så alla åkare har en tid man utgår från. Den som vunnit startar först och sedan kör varje åkare iväg precis så lång tid efter som man var i det föregående loppet. Det gör att de bakomliggande åkarna kan jaga de som ligger framför och det blir en spännande uppgörelse där först i mål vinner.

Sprint

Sprint är en lite mer modern tävlingsform som är fartfylld och intensiv. Här tävlar man på mycket kortare sträckor (1-2 km) och kan köra mer eller mindre max hela vägen. Tävlingen avgörs också i flera lopp som en utslagsturnering istället för ett enda lopp, där man kör kval, kvartsfinal, semifinal och final med 6-8 åkare i varje lopp.

Stafett

I en stafett så tävlar flera åkare tillsammans och kör olika sträckor och växlingen genom att man i växlingsområdet har kroppskontakt med nästa åkare. Hur många åkare, vilken distans och stil kan skilja sig, men i OS så åker exempelvis damer 4 x 5 km där två sträckor är klassiskt och två sträckor är fristil. Herrarna kör samma upplägg men varje åkare kör 10 km istället.

Skiathlon

Skiathlon är också en mer modern tävlingsform där man kombinerar klassiskt och fristil genom att byta skidor efter halva sträckan. Man åker alltså först kanske 15 km klassiskt och byter sedan skidor för att köra 15 km fristil. Själva bytet kan här vara minst lika avgörande för att inte tappa viktiga sekunder och kontakt med tätklungan.

OS grenar och TV tider

I OS kommer det vara 12 tävlingar i längdskidåkning, 6 för herrar och 6 för damer. Det finns två typer av stafett, en klassisk och en sprint som både herrar och damer tävlar i. Vilka distanser man tävlar i för respektive stil (klassisk eller fristil) varieras något från ett OS till ett annat, så grenarna nedan är för OS 2022.

Damer: 10 km klassiskt, 30 km fristil, 4 x 5 km stafett, skiathlon (15 km), sprint (1,5 km), sprintstafett

Herrar: 15 km klassiskt , 50 km fristil, 4 x 10 km stafett, skiathlon (30 km), sprint (1,5 km), sprintstafett

Lämna en kommentar