Roliga brädspel: 7 populära spel som man bör ha testat

I tider när allt blir mer och mer digitaliserat är roliga brädspel och sällskapsspel populärare än någonsin. Att sitta ned med vänner och höja stämningen med ett klassiskt spel en höstdag eller engagera hela familjen en fredagskväll är för många kvalitetstid när det är som bäst.

Här går vi igenom några av de moderna klassiker med populära sällskapsspel som passar i olika sammanhang. Antagligen har du spelat de flesta om du är en van brädspelare, men det är aldrig försent att testa något som du kanske missat.

Ticket to ride 

Ticket to Ride är ett relativt enkelt spel där man ska bygga järnvägslinje mellan olika städer som man får poäng för. Det gäller att vara taktisk så inte motståndaren stänger vägen och samtidigt maximerar sina möjligheter till poäng genom att klara av sina uppdrag. Spelet har flera år blivit utsett till årets spel och ligger ofta i topp vad gäller popularitet.

Passar egentligen hela familjen och kan spelas av 2-5 spelare. Spelet tar cirka 40-60 minuter och finns i lite olika versioner.

Settlers of Catan

Kan det vara ett av de mest populära sällskapsspelen i modern tid? Settlers of Catan är ett perfekt strategispel som inte är särskilt svårt, där turen spelar in lagom mycket och som man kan variera i all oändlighet med olika spelplaner. 

I korthet för den som inte spelat går det ut på att bygga upp samhällen med byar och vägar med hjälp av olika naturresurser som man får under spelets gång. Motspelarna kan sabotera ens planer genom att bygga byar och vägar som blockerar ens möjligheter, för det gäller att snabbaste komma upp i 10 poäng på olika sätt för att vinna spelet.

Man kan spela från 8 års ålder och spelet kan ta allt mellan 1 till 2 timmar beroende på hur många man är och hur man väljer att spela. Även här finns det flertalet expansioner när man vill variera sig.

Bezzerwizzer

Bezzerwizzer är ett frågespel, vilket många både älskar och hatar. Det som är roligt med Bezzerwizzer är dock att det finns möjlighet att gissa och påverka frågorna och poängen på ett sätt som gör att det jämnar ut oddsen. Ett måste för den som älskar frågesport och quiz!

Passar lite äldre spelare, så mer av ett vuxenspel än något man spelar hela familjen. Funkar för X antal spelare, men man kan såklart också gå ihop och spela i lag. Spelplanen är relativt liten så det funkar rätt bra på resor.

När då då?

Om Bezzerwizzer är ett klassisk frågespel med en twist så är ”När då då?” ett ännu enklare spel som alla kan delta i oavsett kunskapsnivå. Reglerna är enkla och går ut på att man ska placera olika händelser på en historisk tidslinje. Händelserna ibland nutida och enkla, men kan också vara helt omöjliga att gissa. Eftersom man hela tiden ska lägga korten relativt sina andra kort så behöver man aldrig kunna svaret, utan kan alltid gissa och delta. Det finns också ett spänningsmoment av att man kan bli av med sina kort om man inte väljer att stanna utan istället gissar fel, vilket gör att det jämnar ut oddsen.

”När då då?” passar egentligen hela familjen och man kan också lätt bilda par för att tävla tillsammans så det blir jämnare om man vill. Det går ganska fort att spela, 30-60 minuter, och man kan variera lag och svårighetsgrad utefter spelarna ganska lätt. Riktigt roligt, framförallt för de som annars kanske inte riktigt gillar frågesportspel.

Monopol

Monopol är kanske det mest klassiska sällskapsspel. Även om man som liten kanske inte var helt begeistrad är det faktiskt ganska kul när man spelar i vuxen ålder i vårt tycke. Det är också lite nostalgi att välja en av spelpjäserna (Hatten! Bilen! Fingerborgen!) och hamna i fängelse.

Spelet går ju ut på att köpa upp olika gator och bygga hotell för att få andra att gå i konkurs. Det som är lite tråkigt är att när någon förlorat så får de andra spela vidare, men man kan också spela med att spelet är slut när någon går i konkurs så går det lite fortare och ingen behöver vänta.

Man kan egentligen spela hela familjen med barn från cirka 7 år och ett spel kan ta allt från en timme till flera beroende på hur man väljer att spela.

På spåret

På spåret är kanske ett av de mest framgångsrika tv programmen i svensk historia med nästan 30 säsonger sedan starten 1987. Under programmet tävlar två lag om att lista ut vilket resmål man är på väg till och sedan olika frågor som relaterar till staden och landet. Man kan under tv programmet tävla i soffan med Duo appen från SVT, men det finns också ett sällskapsspel när man vill spela på egen hand med vänner.

Den försvunna diamanten

Ända sedan 1950-talet har klassikern ”Den försvunna diamanten funnits. Här gäller det att alla äventyrare är på jakt efter den försvunna diamanten som finns någonstans i Afrika. Det gäller att hitta diamanten och ta den tillbaka till säkerhet i Kairo eller Tanger.

Spelet är väldigt enkelt med att man slår tärning om hur man många steg man får gå. På olika platser kan man sedan leta efter diamanten och även hitta olika ädelstenar eller bli rånad av rövare. Detta är verkligen ett familjespel som har många oväntade utfall och saker som kan hända så att alla har en chans ända fram tills någon vunnit.

Carcassonne

Carcassonne är knappt 20 år gammalt spel, men blivit en liten klassiker bland de mer rutinerade brädspelarna. Här bygger man upp en spelplan allteftersom spelet går och det gäller att inmuta de nya områdena för att bygga städer och kloster som ger poäng. Reglerna är lite mer komplexa och kan kräva någon omgång innan man känner sig helt bekväm, men sedan är det desto roligare.

Spelet passar kanske något äldre spelare, men barn från 11 kan verkligen spela. Speltiden kan variera ganska mycket eftersom man kan vara allt mellan 2 och 7 spelare, så räkna med mellan 1 och 3 timmar.

Lämna en kommentar