Hastighetsåkning på skridskor är en tävlingssport där man på kortast möjliga tid ska åka en bestämd sträcka på is med skridskor.
Sporten är idag stor i Holland, Kanada, USA, Sydkorea, Kina och Japan, men även Sverige har en fin historik med världsrekord och guld från Tomas Gustafson till Nils van der Poel.
Short track och hastighetsåkning
Det finns två tävlingsformer, short track (sv. kortbaneåkning) och Speed skating (sv. hastighetsåkning), där den största skillnaden är om man tävlar i utslagningsheat mot flera andra åkare på banan eller om man åker individuellt och bästa tid vinner.
Framförallt short track har flera regler eftersom det lätt kan bli trångt på banan och man riskerar att vara i vägen för sina motståndare.
- Short track: 4-6 åkare startar samtidigt och först i mål går vidare till nästa runda.
- Speed skating: 2 åkare kör samtidigt och den bästa tiden av alla åkare vinner.
Här går vi igenom reglerna för båda, vilka distanser man kör och banans utformning.
Short track – Regler och grenar
Short track utvecklades från USA och Kanada och har bara funnits på OS programmet sedan 1992 fullt ut, men tävlats i redan på tidigt 1900-tal. Tävlingen går ut på att flera åkare (4-6) startar samtidigt på en oval bana som man åker runt. Vi starten så ska åkarna hålla sin bana fram till utsatta konerna då det är gemensam bana.
Regler i short track
När man åker på gemensam bana så finns det såklart risk att man är i vägen och stör varandra vilket gör att det finns regler för hur man får agera. Här är några av de regler som gäller för vilka man kan diskvalificeras:
- Tjuvstart: Starta innan startskottet. Vid en andra tjuvstart diskvalificeras åkaren.
- Störning av motståndare: Medvetet putta, blockera, fälla eller på andra sätt vara i vägen och störa en motståndare.
- Åka utanför sin bana: Om man åker utanför den utgjorda bana, både vid starten och under loppets helhet.
- Assistera annan åkare: Man får inte hjälpa en lagkamrat genom att exempelvis putta fram så att den får extra fart.
- Osportslighet: Någon typ av osportslighet, exempelvis svära åt ett motståndare eller tävlingsledare, måtta ett slag eller spark osv.
- Felaktig utrustning: Om man inte har korrekt klädsel, skridskor eller säkerhetsutrustning, eller tappar den under loppet.
- Förlängning vid målgång: Man får inte göra en utsträckning på samma sätt som man ofta ser i exempelvis längdskidor eftersom det kan göra så att man släpper främre foten och riskerar att skapa en farlig situation.
Runt sargen finns det mjuka kuddar för att man inte ska kunna krascha in och skada sig allvarligt. Åkarna kan komma upp i 45 km/h så det går väldigt fort.
Banan
Banan som man tävlar på är 60 meter lång och 30 meter bred med ovala hörn, vilket gör längden på ett varv 111,12 meter. Det är samma storlek som en internationell ishockeyrink och konståkningsbana.
Beroende på vilken distans man tävlar i finns det två startlinjer på vardera sida av rinken. När flera startar samtidigt så finns det olika startlinjer eftersom man ska få samma totala distans.
Runt banan så utrustar man sargen med mjuka kuddar dynor som skyddar åkarna vid en krasch.

Utrustning
För short track åkare så är det viktigt med skydd eftersom det lätt kan bli fall i ett lopp. Hjälm, benskydd, knäskydd, handskar såväl som skärsäkra strumpor och dräkt är ett krav för att tävla. Skridskorna som används har ställbara, böjda skenor så man kan hålla emot och ta kurvorna i hög fart.
Distanser
Det finns flera olika distanser som man tävlar i, allt mellan 500m och 5000m beroende på vilket mästerskap det är (EM, VM och OS har lite skillnader i vilka grenar man tävlar i). Här är några av de vanligaste:
- Herrar: 500, 1000, 1500, 5000 meter
- Damer: 500, 1000, 1500, 3000 meter
- Mixstafett: 2000 meter
Speed skating – Regler och grenar
I speed skating så tävlar man bara två personer åt gången. Det finns då en inre och en yttre bana som man åker växelvis på så man får lika många inner- och ytterkurvor och kan åka ostört.
Vid själva övergången mellan yttre och inre så kan det såklart bli att man kommer i vägen för varandra om man är väldigt ojämna. Det är den som kommer från innerbanan som har ansvaret för att växlingen går som den ska och får inte hindra den andra åkaren.
Vilka två som åker tillsammans i ett lopp lottas utefter tider med de som har sämst tid startar först och de bästa då vet vad som krävs i sista loppet för att vinna.
Vid starten ska åkarna stå helt stilla tills startskottet går. Vid en första tjuvstart startar man om loppet, men om det sker en andra tjuvstart så blir den åkaren diskad. Alla kroppsdelar som den tävlande har i marken måste vara bakom startlinjen. Beroende på vilken distans man kör är startlinjen på olika platser på banan.
Banan
Banan i hastighetsåkning är nästan 4 gånger så lång som i short track med en varv som är 400m, vilket är samma som på en friidrottsbana. Den inre banan har en kurva som är 25 meter i radie medan den yttre är 29 meter. Mål och startlinje ligger lite olika beroende på distans som kan ses nedan i bild.

Utrustning
När man åker längre distanser har man så kallade klappskridskor. Bladet är längre än på en vanlig skridsko för ishockey och själva skon är lägre.
Det som framförallt är skillnaden, och gett skridskon dess namn, är den lösa hälen som kom på mitten av 1990-talet. Den fungerar som på en längdskida så man kan trycka ifrån mer och få ett längre skär. Den gör också att när man blir trött och tappar i teknik så påverkas in farten lika mycket.
Distanser
I speed skating tävlar man i distanser på mellan 500 och 10 000 meter. Här är de vanligaste grenar som man också hittar på OS programmet:
- Herrar: 500, 1000, 1500, 5 000, 10 000 meter, Masstart, Stafett
- Damer: 500, 1000, 1500, 3 000, 5 000 meter, Masstart, Stafett
Grenar på OS
På OS tävlar man framförallt uppdelat i herrar och damer, men det finns även en mixstafett för short track programmet. Totalt är det 23 olika grenar som man tävlar i där 9 grenar är i short track och 14 grenar är speed skating. Tävlingarna i Peking 2022 kommer pågå 5-19 februari.
Short track grenar i OS:
- 500m (Herrar & Damer)
- 1000m (Herrar & Damer)
- 1500m (Herrar & Damer)
- 3000m (Damer)
- 5000m (Herrar)
- Stafett (Mix)
Speed skating grenar i OS:
- 500m (Herrar & Damer)
- 1000m (Herrar & Damer)
- 1500m (Herrar & Damer)
- 3000m (Damer)
- 5000m (Herrar & Damer): Nils van der Poel
- 10000m (Herrar): Nils van der Poel
- Masstart (Herrar & Damer)
- Stafett (Herrar & Damer)