Amerikansk fotboll är verkligen inte helt lätt för den oinsatta, med ganska komplexa regler och väldigt snabbt spel. Ibland känns det som knappt kommentatorerna hinner med att uppfatta eller hålla koll på vad som gäller.
Grundreglerna är däremot ganska lätta att lära sig vilket gör att man kan förstå större delen av spelet och lätt hänga med i matcherna. Här går vi igenom grundreglerna så du kan börja titta och förstå det mesta som händer i en match.
Grunderna för hur man spelar amerikansk fotboll
Amerikansk fotboll handlar om att göra flest poäng genom att antingen ta bollen in i motståndarnas målområdet eller genom att sparka den i målen som står i respektive ände av planen. De två lagens respektive elva spelare som är på plan ingår antingen i en anfallande formation eller en försvarande.
Det anfallande laget startar varje spel med bollen och har fyra försök på sig att ta sig 10 yards framåt på planen för att på så vis få 4 ytterligare försök. Lyckas man inte ta sig fram sina 10 yards så går bollen över till motståndaren som då istället blir det anfallande laget.
När man lyckas ta sig till målområdet (touchdown) eller lyckas med att sparka bollen i målet (field goal) så får man poäng och sedan ett extra försök till ytterligare poäng innan bollen går över till motståndaren.
Hur lång en match är
En match spelas i 4 quarters där tiden beror på vilken nivå man spelar, men NFL kör 60 minuter totalt. Tiden stoppas vid ofullständiga passningar eller om en spelare springer utanför plan med bollen, men om en spelare blir tacklad eller går ned på plan så fortsätter klockan gå under tiden, så en match inklusive pauser och avbrott tar därför betydligt längre tid, snarare 3-4 timmar.
I slutet av matchen är det därför vanligt att man spelar så att klockan stannar mellan spelen så man inte tappar tid när man jagar poäng. Det anfallande laget har också en begränsad tid på sig att sätta igång spelet, annars kan bollen gå över.
Det kan även bli övertid om det står lika vid slutet av matchen, och då är det sudden death dvs. att första laget att ta poäng vinner.
Interception & fumble – motståndarna vinner bollen
Bryter det försvarande laget motståndarnas passning och lyckas fånga bollen innan den går i marken eller utanför plan, så är det en interception. Spelet fortsätter så länge bollen är fortsatt i spel och det försvarande laget kan i samma spel exempelvis göra en touchdown. Om det försvarande laget bara gör en interception och sedan blir stoppade, tar de ändå över, blir anfallande och får fyra försök som vanligt.
En fumble påminner om en interception men istället för att bryta en passning så sker det när en spelare i det anfallande laget tappar bollen när den blir tacklad eller på något annat sätt. Det kan även vara vid en bakåtpass inom laget.
Om det är fumble så är det öppet för vilken spelare som helst att plocka upp bollen från marken och fortsätta spelet. Lyckas det försvarande laget med det så kan de göra mål i samma spel, och får annars sin första down i nästkommande spel. Om det anfallande laget gör en fumble men ändå lyckas ta och behålla bollen i sin ägo så räknas spelet som ett vanlig försök.
Planen och dess storlek
Planen i amerikansk fotboll är 360 fot lång (ca 110 meter) och 160 fot bred. Mellan respektive målområde så är det 100 yards (91 meter) med linjer uppritade med 5 yards mellanrum för att enklare bedöma avstånd och hur långt man har kvar till målområdet. En yard är 0,91 meter, så när man ska ta 10 yards i en down så behöver man alltså ta sig 9,1 meter fram på planen.

Centrerat vid varje ände av planen finns också ett mål som står som ett platt Y. Det är alltså en stolpe som är 3 meter hög som sedan delar sig och går ut till målets stolpar, vilket det emellan bildas ett avstånd på 5,6 meter. Målstolparna sträcker sig sedan 11 meter upp i luften för att bättre markera var målet är, men det finns ingen övre markering eller ribba så bollen kan gå hur högt som helst vid ett field goal.
Hur man får poäng
Även om touchdown är det man kanske mest tänker på när det gäller att göra poäng i amerikansk fotboll så finns det även ett par andra sätt att få poäng.
Touchdown – 6 poäng
Om ett lags spelare lyckas ta in bollen i motståndarlagets målområde så är det touchdown och ger 6 poäng. Det kan ske antingen genom att springa in med bollen eller att man passar en spelare som tar emot den i målområdet.
Det är oftast den anfallande laget som lyckas med en touchdown, men även ett försvarande lag som med en interception kan göra touchdown.
Extra poäng vid touchdown – 1 eller 2 poäng
Om ett lag gör touchdown så får man även en extra chans att få flera poäng i ett försök direkt efter. Det kan man antingen göra genom att sparka in bollen i målet (bollen flyger mellan stolparna i målområdet) eller genom att ta sig in i målområdet med bollen (en ny touchdown). Att sparka in bollen efter en touchdown ger 1 extra poäng medan en ny touchdown ger 2 extra poäng.
Field goal – 3 poäng
Närsomhelst vid ett försök kan man försöka sparka bollen in i mål, något som kallas field goal. Ett field goal ger mindre antal poäng, men är oftast lättare och kan spela en avgörande roll i slutet av en match när man vill ta över ledningen för att vinna.
Safety – 2 poäng
Om ett lag har bollen i sitt egna målområde och spelaren med bollen blir tacklade så får motståndarlaget poäng. Det kallas safety och ger 2 poäng.
Spelare på plan och positioner
Varje lag i amerikansk fotboll har 11 spelare på plan när man spelar. Ett lag består dock av många fler spelare eftersom man byter mellan offensiva och defensiva spelare såväl som att man behöver extra avbytare för att variera spelet eller byta om någon skadar sig.
I det olika uppställningarna har man olika spelartyper som har olika uppgifter. Här är några av de viktigaste spelarna i amerikansk fotboll:
Quarterback (QB) – Offensiv
Den mest omskrivne och viktigaste spelaren som står bakom det anfallande lagets försök till att göra poäng. Går igenom vilken formation man kör vid varje down och är den som tar emot bollen när spelet börjar, för att därefter passa eller lämna över den till en motspelare.
Wide Receiver (WR) – Offensiv
En del av offensiven som springer snabbt och kvickt längs kanterna enligt den formation man valt så att de blir fria att ta emot pass från quarterbacken. Kastar man ett långt kast ned i end zone så är det oftast en wide receiver som är där att ta emot.
Running Back (RB) – Offensive
Running back är också en del av den offensiva uppställningen och har som uppgift att ta emot bollen från quarterbacken och springa igenom försvaret. Det finns två typer av running back, halfback och fullback, där den första typiskt är mindre och väldigt kvick medan den andra är större och kraftigare för att kunna göra ned motståndet.
Cornerback (CB) – Defensiv
En cornerback är en försvarare som håller till på kanterna för att hålla koll och stoppa wide receivers, antingen genom att markera en motståndare eller genom att försvara en zon av planen. En cornerback behöver vara snabb och rörlig för att kunna följa wide receivern på bästa sätt.
Linebacker (LB) – Defensiv
En linebacker positionerar sig oftast bakom den defensiva linjen för att antingen försvara mot ev. genomspringningar eller rusa fram till quarterbacken och stressa honom till att kasta eller inte hinna genomföra det tänkta spelet.
Utöver dessa spelare har du offensive line, tight-end, defensive line, safety och special teams (kicker, holder, punter, long snapper, upback, punt/kick returner och gunner).
Regelbrott och straff vid gul flagg
Eftersom amerikansk fotboll är en kollisionssport med många inblandade spelare så finns det rätt mycket regler kring vad man får och inte får göra på plan för att spelet ska bli rättvist och också för att undvika skador. Om du kollat på en match så är det ständigt att de olika domarna som finns på plan slänger gula flaggor för att markera om något inte skett enligt reglerna. Det är för att markera var regelbrottet ägt rum och tydligt visa att något hänt under spelet även om man inte direkt blåser av.
En kollisionssport, inte kontaktsport
Det finns såklart väldigt många olika typer av regelbrott men handlar ofta om att spelare hindrar eller tacklar en motståndare när den inte får eller på ett felaktigt sätt. Man får exempelvis inte ta tag i motståndarens ansiktsgaller eller slå eller sparka en annan spelare. När domaren blåst eller en spelare befinner sig utanför planen är det inte heller tillåtet att fullfölja en tackling.
Inga kort eller utvisningar som straff
Straffet för regelbrott är vanligtvis att man tappar yards, så att man kommer längre ifrån målet eller att motståndaren kommer närmare, eller att man får färre försök. Det sker alltså vanligtvis inga personliga bestraffningar (matchstraff kan förekomma men är inte vanligt) med kort eller utvisningar, utan det är laget som tar straffet.