Hej Knekt

Hej knekt är ett enkelt kortspel som passar barn, men också kan spelas av vuxna spelare (och funkar utmärkt som ett ölspel för de festsugna).

I korthet går det ut på att man ska bli av med sina kort genom att lägga upp kort på bordet, men visar det 10 eller klätt kort så får den som är sist att göra den bestämda hälsningen ta upp alla korten.

Hur man spelar Hej Knekt

Börja med att dela ut alla korten till spelarna. Är ni väldigt många kan ni använda två kortlekar och går inte korten jämt upp så kan ni ta bort ett lågt kort.

Spelarna får inte kolla på korten utan varje spelare har sin hög på bordet med baksidan upp. En person (yngst vanligtvis) börjar med att lägga upp sitt översta kort i mitten av spelplanen.

Om kortet är 2 till 9 så händer inget utan turen går vidare till nästa, men om det är en 10:a eller klätt kort så ska man så fort som möjligt utföra en viss hälsning. Man kan ha lite olika regler för vad som gäller, men här är några grundförslag:

  • 10: Vissla
  • Knekt: Säg ”Hej Knekt”
  • Dam: Säg ”Goddag Dam”
  • Kung: Ställ dig upp och gör honnör med handen
  • Ess: Slå handen i mitten av bordet på det lagda kortet

Den som är sist med att göra hälsningen får plocka upp alla korten på bordet och sedan går turen vidare. Den som först blir av med alla sina kort står sedan som slutgiltig vinnare.

Fel hälsning i Hej Knekt

Om man är snabb men gör fel hälsning så kan man spela med olika regler. Det vanligaste är att man då bedöms som sist, men man kan också ha andra straff såsom shot (om man spelar ölspelsvarianten) eller att man får sitta av en runda.

Om flera spelare hinner göra fel så brukar den som var först få straffet, men man kan såklart ändra det eller dela korten mellan alla som gjort fel.

Ölspelsvariant av Hej Knekt

Om man spelar det på en förfest så kan man såklart skruva på reglerna och addera att man också ska dricka ett visst antal klunkar om man är sist.

Man kan också ändra vilka hälsningar man gör, ha individuella hälsningar eller byta hälsningar och lägga till regler under spelets gång för att försvåra.

Lämna en kommentar