Patiens: Populära patienser med regler och tips

Är man ensam och vill fördriva tiden så är patiens ett trevligt och enkelt spel för en person där man bara behöver en kortlek. 

Patiens är egentligen ett samlingsnamn för olika spel man kan spela ensam. I nästan alla varianter av patiens ska man lägga kort enligt specifika regler i förhoppningen att patiensen ska “gå ut” vilket innebär att man vinner. Nästan alla patienser har högre sannolikhet att de inte går ut än att de gör det, men du kan också spela patiens på väldigt många olika sätt.

Namnet “Patiens” kommer från franska språket och kan översätta till “tålamod”. Det kallas därför “Patience” på engelska men går också under beteckningen “Solitaire” vilket kan översättas till “ensam”.

Harpan patiens

Harpan är antagligen den mest kända patiensen, mycket tack vare att den kom som ett av få spel som var förinstallerade på windows datorer förr. I Harpan är målet att placera alla korten uppdelade per färg i ordning i det övre högra hörnet (se bild) med ess underst.

I de nedre högarna får du flytta och vända upp nya kort genom att lägga varannat kort rött och svart i fallande ordning. Du ska också lyfta in kort från den nedvända högen i övre vänstra hörnet. När alla kort är borta så är spelet slut.

På engelska kallas Harpan för Klondike Solitaire. Harpan spelas med en vanlig kortlek med 52 kort och man använder inte jokrarna. Läs mer om reglerna i Harpan

Pyramiden patiens

Pyramiden patiens går ut på att eliminera en pyramid av 28 kort som ligger uppvända. Börja med den understa raden och försök para ihop två kort så att de tillsammans bildar summan 13. Du får då plocka bort dem från pyramiden. När du fått bort en hel rad kan du börja på nästa.

Det kan vara bra att tillägga att Ess räknas som 1, Knekt som 11, Dam som 12 och Kung som 13. Kung får därför även läggas bort som singelkort.

De kort som inte ligger i pyramiden kan vändas ett i taget och användas för att hjälpa till att få bort kort från pyramiden. Avklarade kort läggs i en hög och kan inte användas igen. När du vänder upp ett kort från högen får du lägga den bredvid högen och kan alltså ha två tillgängliga kort samtidigt.

När hela pyramiden är borta har du klarat patiensen. 

Golf patiens

I golf patiens handlar det såklart också om att få bort alla kort från spelbordet. Skillnaden mot många andra patienser är att färgerna är värdelösa i golf, det enda som räknas är nummer. För att spela behöver du en vanlig kortlek med 52 kort.

Lägg upp 7 högar med 5 kort i varje med framsidan uppåt (totalt alltså 35 kort). Resterande läggs i en separat hög där du vänder upp det översta kortet.

Du ska sedan försöka bygga stigande eller fallande staplar i utifrån det uppvända kortet. Färg spelar som sagt ingen roll, utan bara nummer. När det inte går att bygga mer tar du nästa kort från de osedda korten och gör en ny hög. Får du bor alla korten från bordet vinner du och helst ska du göra det på så få använda kort från högen.

Golf kan också spelas för flera personer. Man turas då om och räknar poäng baserat på hur många kort man får bort. Varje kvarvarande kort ger då -1 poäng och varje kort som finns kvar i

Om du får sällskap kan det vara roligare att titta på kortspel för två.

Lämna en kommentar