Shuffleboard: Regler och tricks för hur du spelar shuffleboard

Shuffleboard är ett modernt curling, anpassat för att vem som helst ska kunna spela. Ett spel som är enkelt att komma igång med, men som sedan kräver både taktik och skicklighet för att bemästra. Det är också ett väldigt kul sällskapsspel där man kan tävla i lag och låta spänningen såväl som skadeglädjen höja stämningen. 

Spelet går i korthet ut på att man ska skicka iväg sina stenar in ett målområde där man får olika mycket poäng beroende på hur nära kanten den lägger sig. Om stenen glider över kanten är den död, oavsett om det är en motståndare eller du själv som skickar iväg den för långt. 

Regler för hur man spelar

  • Man spelar i två lag mot varandra. Varje lag får 4 stenar var, det ena röda och andra blåa.
  • Man spelar varannan sten tills man spelat klart en omgång.
  • En sten måste förbi den första linjen och in i poängområdet för att räknas (hela stenen måste förbi). Gör den inte det är den död och plockas bort från bordet. 
  • Det lag som kommit närmast kanten när alla stenar spelats vinner och får sedan poäng för alla stenar som ligger närmare än motståndarens.
  • Poängen kan skilja men är normalt 1-4. Man kan också spela med 5 poäng om man har en hängande puck som sticker ut över kanten.
  • Vinnaren börjar sedan nästa omgång. 
  • Den som kommer först till 15 poäng vinner sedan matchen. 

Skaffa ditt egna shuffleboard

Det är inte omöjligt att skaffa sitt egna shuffleboardbord, på spelbord.se kan du hitta olika varianter som passar alla plånböcker.

En omgång shuffleboard

Inleda spelet

Börja med att dela in er i två lag, antingen 2 eller 4 per lag (ni kan såklart också blanda bäst ni vill). Varje lag får sedan 4 stenar var, det ena laget får blåa det andra röda. 

Första omgången spelar respektive lag ut en sten och den som är längst ifrån får börja. Senare rundor börjar det laget som vann senaste omgången. 

Det första laget spelar nu ut sin första sten och sedan är det varannan sten för varje lag. 

Målområde och poängzoner

Man spelar genom att stå i ena änden av bordet och skicka iväg sin sten mot målområdet. Stenen måste komma förbi den första linjen in i målområdet, annars så är stenen “död” och ska plockas bort från bordet.

Åker den för långt och över kanten så är den såklart också borta från spelet. Man kan också slå bort motståndarens stenar så att de åker över kanten och då inte kommer räknas in i poängen i slutet av omgången.

Om en sten stannar i målområdet så kommer man (om den ligger kvar vid omgångens spel) få poäng efter den zon den ligger i. Ligger en sten på gränsen mellan två poängzoner räknas alltid den lägre poängen. Likadant med att hela stenen måste ta sig in i målområdet, annars är den död.

Slutet av en omgång och poängräkning

När alla stenar spelats så är omgången slut och det är dags att räkna ihop poängen. Det lag som ligger närmast kanten vinner omgången och man räknar det lagets alla stenars poäng som ligger närmast kanten. Har ett lag de två närmsta räknas poängen för båda, men ligger motståndarens sten emellan så räknas bara den närmsta.

Sedan börjar man om med en ny omgång där vinnaren börjar (eftersom det är fördelaktigt att vara sist). Man spelar tills någon når 15 poäng totalt och då vinner.

Shuffleboard bord

Ett spelbord för shuffleboard är ungefär 7 meter långt som standard. Det finns såklart större och mindre ”Table Shuffleboards” som de kallas i USA där de i professionella sammanhang ska vara 22ft (6,7m). Där finns det även floor shuffleboard som man spelar på marken med större stenar och med hjälp av en kö som man skickar iväg stenen med. På borden strör man även sand (inte vanlig, utan extra fin) som hjälper till att få puckarna att glida enklare.

Tips & tricks i shuffleboard

Även om vem som helst kan spela shuffleboard finns det såklart mängder med tips och taktiker för proffsen. Några korta nybörjartips som kan hjälpa en:

  • Ta det lugnt med de först stenarna. Motståndaren kan lätt slå bort en av dina stenar om den ligger precis vid kanten.
  • Tänk inte bara på att få poäng, utan också hur du kan förstöra och blockera för motståndaren. Har du en sten som ligger när kanten kan du försöka lägga en blockerande sten en bit framför så att motståndaren får svårt att slå bort dig.
  • Skruva runt motståndarens stenar. Det är relativt lätt att skruva en sten runt en annan genom att sikta lätt åt sidan och samtidigt göra en enkel touch så stenen snurrar. Man kan på så sätt komma förbi motståndarens blockar (om man inte vill slå bort den).

Lämna en kommentar