Chicago: Regler & tips för hur du spelar

Chicago är ett kortspel som är influerat av poker med en kombination av stickspel som troligtvis uppkom i Sverige på 1980-talet. 

Som så många andra spel finns det flera variationer med olika regler så vad som beskrivs nedan är grundversionen. Tips är alltså att innan ni börjar reda ut vad som gäller om man är flera rutinerade spelare som har kört med olika regler tidigare.

Spelet fungerar i flera olika konstellationer och man kan vara mellan 2 och 6 spelare. Ett spel tar ungefär 30-60 minuter att spela och är relativt lätt att komma igång med och lära sig, särskilt om man spelat poker innan. Målet är att få 52 poäng eller mer genom att få bästa möjliga pokerhand och samtidigt vinna stick i slutet av omgången. 

Hur man spelar Chicago

För att spela chicago behöver man en vanlig kortlek (utan jokrar) och 2-6 spelare. Det behövs också ett protokoll med papper och penna (eller en mobil) för att hålla koll på poängen. 

Dela ut och byta kort

Börja med att bestämma vem som ska börja dela ut kort. Man byter dealer mellan varje omgång. Precis som i poker ska varje spelare få 5 kort. Varje spelare väljer sedan vilka kort de vill byta ut för att förbättre sin hand. Efter det första bytet frågar man om någon har poäng på hand vilket ger poäng enligt nedan till den med den bästa handen. Man genomför sedan ett till byte innan det är dags för stickspelet. Nu säger man inte vad man har för poäng på hand, utan det kontrollerar man efter man spelat klart.

Spela och ta sista stick

När man bytt klart kort är det dags att börja spela stick. Spelaren till vänster om dealern inleder spelet med att lägga ett kort och övriga behöver nu följa färg. Har man inte färgen så får man lägga ett valfritt kort. 

Den som lägger det högsta kortet i färgen vinner sticket och får lägga först i nästa (och då också bestämma färgen). Det sista sticket är det som ger poäng, så det är det man vill vinna. 

Säga och ta en Chicago 

Att ta en Chicago innebär att man vill ta alla stick i omgången för att få extra poäng. För att göra en Chicago måste man innan utspelet påbörjas säga ordet “Chicago”. Personen som ska försöka sig på en Chicago får då också börja, oavsett vems tur det egentligen var. Lyckas man får man 15 poäng, men om man inte klarar det är det istället minus 15 poäng.

Om flera spelare säger Chicago är det den som sitter närmast efter dealern som har förtur. Så om det är tre spelare som spelar så kommer spelaren till vänster om dealern vara den som har först tjing och dealern vara den som är lägst i ordningen. Det kan vara ett sätt att förhindra någon annan att vinna exempelvis.

Regeln är att man bara får säga Chicago en gång under ett spel per spelare och att man måste ha minst 15 poäng för att säga det (så man inte kan chansa utan risk att förlora poäng).

Det är också vanligt att man har som regel att man måste ta en Chicago under spelets gång för att kunna vinna, men det är mer varierande mellan olika sällskap.

Hur man räknar poäng

För att få poäng i slutändan så handlar det om två saker; dels få bästa pokerhanden och dels vinna stick. Poängen kan variera när det kommer till stick och chicago, men bör i övrigt vara standard. 

 • 1 par (pair): 1 poäng
 • 2 par (two pairs): 2 poäng
 • Triss (three of a kind): 3 poäng
 • Stege (straight): 4 poäng
 • Färg (flush): 5 poäng
 • Kåk (full house): 6 poäng
 • Fyrtal (four of a kind): 8 poäng eller nollning av motståndarna
 • Färgstege (straight flush): 11 poäng
 • Färgstege med ess högt (Royal Straight Flush): Spelaren vinner allt
 • Vinna sista stick: 5 poäng
 • Vinna sista stick med en 2:a: 10 poäng
 • Säga Chicago och ta alla stick: 15 poäng
 • Säga Chicago och inte ta alla stick: minus 15 poäng

Hur man vinner i Chicago

Den som först når 52 poäng eller fler har vunnit spelet. Om flera spelare får det är det den som fått flest poäng när omgången är avklarad som vinner. 

Variationer i Chicago (vad man bör komma överens om)

Det finns rätt många varianter där man gör mindre ändringar i reglerna som dock kan orsaka en del ramaskri om man inte är överens innan man börjar. 

Måste säga Chicago

En av de vanligaste diskussionerna är om man måste ha gjort eller försökt göra en chicago under spelet för att kunna vinna. Antingen måste man lyckats med en, försökt med en eller så spelar man utan något tvång. Om man kommer upp i 52 poäng kan man då antingen ha som regel att man nollställs, får minus en bestämd poäng eller att man automatiskt förlorar.

Köpstopp 

Köpstopp innebär att en spelare inte längre får göra några byten när den har nått en viss poäng. Standard är att det gäller när en spelare har 42 poäng eller mer. Antingen kan man ha ett högre poäng, exempelvis 46, eller att man slopar den.

Antal byten 

Standard är att man kör med 2 byten, men man kan också köra med 1 eller 3 byten. Är man många spelar kan det exempelvis vara ett sätt att undvika att korten tar slut.

Nollning vid fyrtal 

Får man fyrtal kan man välja att antingen få 8 poäng eller nollställa övriga spelares poäng. Vissa väljer att inte kunna nollställa eller (om man vill hetsa upp stämningen) att man får välja en spelare som nollställs.   

Poäng vid samma hand

Om flera spelare har samma hand (ex. kåk) kan man bestämma att antingen den med högsta kort får poäng eller att det istället inte delas ut några poäng alls. Spelar man med barn kan man också välja att ge poäng till alla så att det är snällare.  

Öppet kort byte

Om man byter ett kort kan man välja om man kan köra med öppet eller inte. Det innebär att alla spelare får se kortet och spelaren kan sedan välja att antingen ta det eller ta nästa dolda kort. 

Minuspoäng/Säga chicago innan 15 poäng

Om man inte vill begränsa när man kan välja att säga Chicago kan man köra med minuspoäng och då låt det vara fritt när man kan säga.

Vanliga frågor

Det kan såklart uppstå rätt många specialfall, vilket i sin tur beror på hur man kommit överens om reglerna i sin helhet. Här är iaf ett försök att svara på några frågor:

Får man säga chicago flera gånger?

Vanligtvis nej, men det kan man såklart välja.

Vem får poäng om båda har färg?

Beror på vilka regler man vill spela efter. Antingen kör man att färgen spelar roll (bridgeranking: spader, hjärter, ruter, klöver), att båda får poäng eller att ingen får poäng. 

Får man göra flera byten?

ja, standard är 2 byten men man kan också spela med 1 eller 3 byten. 

Måste man säga chicago innan man vinner?

Standard är nej, men det är nog lika vanligt att det är ett måste och en regel. 

När får man säga chicago?

först när man nått 15 poäng får man säga chicago iom att man annars inte riskerar något. Man kan också köra med att man alltid kan säga det och spela med minuspoäng.

Vinner man vid 52 eller 53 poäng?

Den som får 52 eller mer poäng vinner.

Får man krypa i chicago, dvs. lägga under?

Ja, så länge man följer färg så kan man lägga under för att inte ta ett stick.

När kör man köpstopp och vad innebär det?

Köpstopp innebär att spelaren inte får byta några kort längre. Standard är att det gäller när man har 42 poäng eller mer, men man kan också göra det lättare att vinna genom att höja gränsen.

Lämna en kommentar