Vinter OS: Alla sporter, grenar och regler

Vinter OS 2022 kommer gå av stapel i Peking, Kina mellan fredagen den 4:e februari (kval i curling och freestyle tjuvstartar dock redan den 2:e februari) och fram till söndagen den 20:e februari. Under dessa drygt två veckor kommer utövare från världen över tävla i 15 olika sporter och totalt 109 grenar. Här går vi igenom de olika sporterna så du får en överblick över allt som händer och sedan kan läsa mer om detaljerna och reglerna i respektive sport.

Sporter i vinter OS

Det är totalt 15 olika sporter som man tävlar i under vinter OS 2022. Inom varje sport så finns det dock flera olika grenar och man tävlar också oftast i både herr, dam och mixade lag, vilket gör att totalt antal grenar uppgår till 109 stycken. Sporterna som ingår är följande:

Nya sporter och grenar i vinter OS 2022

Nya grenar för 2022 är Freestyle big air för herrar och damer, Monobob för damer, samt mixade lagtävlingar i Freestyle, Snowboardcross, Short track och Backhoppning.

Vilka sporter som får vara med i vinter OS

För att en sport ska få vara med finns ett flertal krav som behöver uppnås. Ett av kraven handlar om att det är en vintersport, vilket betyder att den måste utspela sig på is eller snö. Sporten behöver också vara global och utövas organiserat på 3 av 5 bebodda världsdelar.

Genom årens gång har man ibland låtit vissa sporter vara med på prov. Bandy är en sport som man som svenska gärna skulle vilja se komma med, men ännu har det inte hänt och kommer alltså inte finnas med 2022.

Kanaler som sänder OS 2022

Discovery Networks kommer sända OS 2022 och innehar rättigheterna fram till 2024. Discovery äger kanaler såsom Kanal 5, Kanal 9 samt sin streamingtjänst Discovery+.

OS sändningar svensk tid

Eftersom tidsskillnaden är 7 timmar så kommer sändningarna många gånger starta kl. 02.00. Flera av de mest intressanta tävlingarna för svensk del kommer dock avgöras på morgonen eller dagtid svensk tid. Här är ett överblicksschema för OS programmet där förtävlingar startar redan 3 februari, invigningen är 4 februari och avslutning 20 februari.

Översiktsbild som du kan spara ned eller skriva ut för att enkelt ha koll på OS

Lämna en kommentar