Mulle: Regler för hur du spelar

En blivande klassiker när det kommer till kortspel är Mulle. Ett enkelt, men roligt spel som passar hela familjen, men faktiskt är ett populärt kortspel på svenska fängelser. Spelas med två kortlekar och kan spelas av 2-4 spelare.

Här är en enkel genomgång av reglerna för hur du spelar Mulle.

Reglerna i Mulle

Mulle går ut på vinna kort genom att matcha kort på hand mot utlagda kort på bordet. Det gör man genom att antingen matcha lika kort med varandra eller bygga kombinationer av kort som motsvarar värdet på kortet man ska ta.

Det finns som alltid när det gäller populära kortspel en hel del extra tilläggsregler, så se detta som grunderna för spelet och kom överens om det finns några husregler i övrigt.

Hur du spelar Mulle

Börja med att dela ut 8 kort till varje spelare som ska vara med. 8 kort läggs sedan upp med framsidan uppåt på bordet. Därefter sker utdelning av kort med 4 kort i taget.

För att ta kort så ska man matcha dem med andra kort som har samma värde. Man kan man antingen ta ”lika med lika” eller ”bygga” en kombination av två kort. Detta pågår i 8 omgångar eller tills korten tar slut.

  • Ta lika med lika innebär att man använder ett kort av samma sort som man sedan tar med. Exempelvis kan en åtta ta alla åttor, men också allt som tillsammans blir åtta (exempelvis 2 st tvåor och en fyra).
  • Att bygga kombinationer innebär att man kombinerar kort för att komma upp i en viss siffra som matchar kortet man ska ta. Exempelvis kan man bygga en tvåa och en fyra för att ta en sexa. Man får bara använda två kort vid byggen.

Ta en Mulle

Eftersom man spelar med två kortlekar kan man även ta ett kort med ett identiskt kort (exempelvis ta en Ruter Sjua med en Ruter Sjua). Detta kallas att ta en ”Mulle” och du får då bara ta exakt det kortet, men istället får du lika många poäng som kortet är värt.

Poäng och olika kort i Mulle

Det finns lite olika poäng och kort i mulle.

  • Spader Två kallas lillan och är värd 15 på handen och 2 på bordet.
  • Ruter Tio kallas storan och är värd 16 på handen och 10 på bordet.
  • Spader och Ess är värda ett poäng, förutom Spader Ess som är värd två poäng.
  • Tar man ett kort med ett exakt likadant så får man lika många poäng som korten är värda.
  • Rensar man bordet, vilket kallas tabbe, så får man en poäng.
  • Spelaren som tar sista sticket får resten av korten som finns kvar.

Vid poängräkningen så räknar man sedan samman hur många poäng man fått ihop och spelar sedan bäst av två set. Förlorar man med mer än 100 poäng så blir man medlem i hundraklubben.

Varianter på Mulle

Som alltid när det kommer till kortspel så finns det ett antal varianter och egna regler som man kan spela med.

  • Kryp-Mulle: En av de vanligaste varianterna är Kryp-Mulle där man istället för att samla poäng ska undvika och få så lite poäng som möjligt.
  • Rövar-Mulle: Spelas som vanligt men med tillägget att man får stjäla motståndares högar om man har samma kort som den togs med (ska ligga överst i högen).