Bangolf: Regler för hur och var du kan spela minigolf

Bangolf, eller minigolf som det också kallas mer allmänt, känner nog de flesta till från små semesterorter och campingar i Sverige och utomlands. 

Spelet går precis som i vanlig golf ut på att ta sig runt ett antal hål (vanligtvis 18 stycken) där man ska slå en boll i ett hål på varje bana. 

Till skillnad mot vanlig golf handlar det bara om att putta, och banorna är mer fantasirika med olika hinder och svårigheter som gör spelet mer varierat. De är också uppbyggda på en mindre yta, där varje hål är cirka 6-18 meter och många gånger har en sarg kring sig som man kan valla mot.

Skillnaden mellan bangolf och minigolf är egentligen bara sammanhanget där bangolf är den korrekta benämningen för de som tävlar då det också finns mer krav på banan och regler. 

Reglerna i bangolf

Reglerna I bangolf är enkla; slå bollen med klubban ned i koppen (hålet) på så få slag som möjligt. När ni spelat alla hål på banan så räknar man samman varje spelares slag och den som har minst antal vinner. 

Varje hål har en utslagspunkt i ena änden av banan. Oftast är det en liten fördjupning där man ska lägga bollen så att den ligger stilla. Finns det flera så kan man välja själv var man vill slå ifrån.

När du slår får du slå som du vill och kan även använda sargen som oftast finns runt banan för att ta dig runt. Oftast är banan dock skapad så att du kan slå ett perfekt rakt slag för att komma direkt i koppen.

Slå om från utslagspunkten

På vissa banor finns det en linje på sargen som markerar hur långt du måste komma för att bollen ska vara i spel. Om du inte kommer förbi den på utslaget så räknas fortfarande slaget, men du får börja om från utslagspunkten.

Max antal slag

Du får max slå 7 slag per hål, så slår du fler blir din score automatiskt 7 slag oavsett. Slår du i bollen direkt i koppen, alltså går på ett slag, så kallas det inte ”hole in one” utan ”spik”.

Under spelet får man byta klubba närsomhelst under spelet, men inte bollen. Ända undantaget är om bollen går sönder eller försvinner under spelet.

Slå ut och flytta bollen

Skulle du slå ut bollen så att den kommer utanför banan får du lägga tillbaka in bollen där den åkte ut. Det blir inga pliktslag eller tillägg, men slaget räknas såklart. När du lägger tillbaka bollen eller om den hamnar nära sargen eller något annat hinder så får du flytta ut den 20 centimeter så du kan slå bollen. Det brukar vara 1-2 klubbhuvuden ungefär.

Spela mingolf i Stockholm

 • Vasaparken: I hörnet Dalagatan och Odengatan finns en liten 9 hålsbana med en anslutande glasskiosk.
 • Swing by Golfbaren: Här snackar vi helhetsupplevelse med en kombinerad restaurang, bar och 18-hål minigolfbana inomhus. Ligger på Surbrunnsgatan 46.
 • Golfbaren Kristineberg: En härlig utomhusbana precis vid Kristineberg tunnelbanestation med 18-hål där man även kan äta en bit mat.
 • Tantogårdens bangolf: På bästa läge på Söder hittar vi en minigolfbana som arrangerat VM. Lite mer seriöst spelande med medlemsskap.

Spela mingolf i Göteborg

 • Slottskogen: Precis vid ingången av Slottskogen från Linné finns en fin anläggning utomhus med två olika 12 håls banor.
 • Allén: Mitt i allén i centrala Göteborg finns en tävlingsgodkänd bana med 18 hål inklämd mellan lummiga buskar och träd. Banan har också en härlig bar där man kan äta och dricka.
 • Heden: I hörnet bredvid Lasse på Heden finns en äventyrsgolfbana med vattenfall och snirkliga banor bredvid andra aktivitetsområdet med basket och beachvolleyboll.
 • Avenyn: Okänd för de flesta, men Oleary’s har en inomhusbana med 12 hål mitt på Avenyn.

Spela minigolf i Malmö

 • Kulladal
 • Malmö Äventyrsgolf Folkets park
 • Malmö Bangolf
 • Ribban

Bangolfens historia

Bangolfens historia tog som så mycket annat sin början i USA på 1920-talet. Några år senare dök det även upp i Sverige och den äldsta banan finns i Vejbystrand i Skåne. Första klubben bildades senare i Uppsala 1932. Sporten växte sedan successivt och finns nu både som tävlingssport med sitt eget förbund och som hobbybanor över hela Sverige.

Har ni inte tillgång till en bana är krocket är en någorlunda liknande spel, eller så kan man såklart gå på spelet som man älskar att hata: Kubb!

1 svar på ”Bangolf: Regler för hur och var du kan spela minigolf”

Lämna en kommentar