Bussen: Så spelar du dryckesspelet

Om man vill variera sig från andra kortspel för förfesten såsom ring of fire och ölspel så är bussen ett utmärkt dryckesspel. Enkelt att spela och lätt att anpassa så flera kan vara med och allt du behöver är en vanlig kortlek och valfri dryck.

Antal spelare:18 år eller äldre
Ålder:2-8 spelare
Kortlek:Vanlig kortlek med 52 kort
Speltid:5-10 min

Regler för hur man spelar Bussen

Bussen är uppdelad i två delar där man först ska matcha kort för att ge bort klunkar och sedan åka buss och undvika att få klunkar genom att vända upp rätt kort. 

Matcha kort

Börja med att placera ut 9 kort på spelplanen i en fyrkant med 3×3 kort. Övriga kort delas ut till spelarna så att alla har lika många kort, blir det ojämnt lägger ni bara bort de överblivna korten. 

Vänd nu upp ett kort i taget från spelplanen så att alla ser kortet. Har man samma valör på hand (knekt vänds upp och man har en knekt exempelvis) så lägger man ned kortet på bordet på samma kort. 

Den som matchar får sedan dela ut 2 klunkar till en valfri spelare. En alternativ regel är att klunkarna ökar med upphöjt till två, så 1 kort ger 1 klunk (1×1), 2 kort ger 4 klunkar (2×2) och 3 kort ger 9 klunkar (3×3).

Åka buss

När man vänt upp alla kort och matchat med korten man har på hand så är det dags att åka buss. Det innebär att de spelare som fortfarande har kort kvar på hand ska försöka ta sig igenom en bana med kort utan att vända ett klätt kort.

Blanda alla korten på bordet och lägg ut 9 nya kort, denna gång som en diamant med 1-2-3-2-1 kort. Det yttersta kortet vänds sedan upp och spelarna ska sedan försöka ta sig till andra sidan genom att hitta en väg med bara sifferkort. 

Vänder man upp ett klätt kort eller ess så ska alla spelare på bussen dricka 3 klunkar. Spelet är slut när bussen kommit över till andra sidan eller när det inte går att köra bussen.