Bäst i test: Uppdrag att leka hemma

Bäst i test har varit en stor succé senaste åren och underhållit både stora och små hemma i TV soffan. David Sundin har också gett ut en bok med uppdrag som du kan använda för hemmabruk, men vi har tagit fram en blandning av uppdrag från dels den internationella versionen Taskmaster såväl som från programmet och andra källor.

Här kommer ett par uppdrag från tidigare säsonger som du kan använda för festen, födelsedagskalaset eller en helt vanlig dag.

Bäst i test lekar och uppdrag för hemmabruk

Det finns mängder med olika lekar och uppdrag som passar både inomhus och utomhus till vardag och till fest. Flera kan också användas som lekar till midsommar istället för de mer traditionella.

Här är ett urval för att inspirera till hemmatester med exempel från både bäst i test och andra lekar.

Kasta & fånga

Här gäller det för deltagarna att kasta ett föremål så långt som möjligt och sedan fånga det innan det nuddar marken. Deltagaren ställer sig i en utlagd ring och väljer sedan ett av de utlagda föremålen.

Deltagaren kastar sedan föremålet och springer för att fånga det innan det nuddar marken. Den som lyckas fånga längst ifrån ringen vinner. Varje deltagare får antingen 3 försök eller 90 sekunder på sig.

Vad du behöver:

 • Rockring eller rep som bildar en ring
 • Föremål som kan kastas i olika format (boll, ballong etc.)
 • Ev. något som gör att man kan lösa uppdraget mer kreativt

Öppna en kokosnöt

Tareq Taylor gjorde det otroligt väl med en kokosnöt, men egentligen kan man göra detta uppdrag med andra frukter också. Uppdraget går ut på att skala eller öppna en frukt så snabbt (eller fint) som möjligt och till sin hjälp har man ett antal på förhand värdelösa redskap och prylar.

Gör man med en kokosnöt så är man färdig när man fått ut och druckit en milliliter kokosmjölk, och den som är snabbast vinner. Om man använder en annan frukt så kan man skala den finast eller få bort allt skal inom en viss tid osv.

Vad du behöver:

 • Kokosnötter till alla deltagare (eller annan frukt)
 • Redskap av olika slag (en tving var Tareqs vinnande koncept)
 • Ett mått för att se att man får ut saften eller något annat för att bedöma när man är färdig.

Toalettpapperskändis

Varje deltagare ska i det här uppdraget försöka skapa ett porträtt av en kändis med hjälp av toalettpapper. Man får själv välja kändis och kan lekledaren gissa rätt kändis får man poäng eller att lekledaren utser det bästa porträttet och ger poäng efter det. Varje person har 5 minuter på sig.

Vad du behöver:

 • Toalettpapper (1-2 rullar per person)

Överraskningen

Det här uppdraget går att göra på två olika sätt, men båda går ut på att överraska lekledaren mest. Antingen så får alla 5 minuter på sig att placera något under en låda som ska vara överraskande, eller så får lekledaren gå ut ur rummet och när han kommer in så ska laget eller deltagaren gjort något överraskande.

Gör man uppdraget med att lekledaren kommer in i rummet öppnar det upp för alla tänkbara utklädnader och skådespel, medan överraskningslådan handlar mer om att komma på konstiga saker man kan lägga dit.

Vad du behöver:

 • En låda och ett rum med saker (för den första varianten)
 • Utklädnader och olika prylar som deltagarna kan använda (för den andra varianten)

Basketboll utan händer

Det här uppdraget går ut på att man ska få en basketboll i korgen men utan att använda händerna. Till sin hjälp kan man såklart ha olika redskap eller så låter man deltagarna klara sig bäst de kan med sin kropp. Har man inte tillgång till en basketkorg så kan man såklart göra den här leken med någon annan kombination av boll och hink eller låda.

Vad du behöver:

 • Basketboll (eller annan boll)
 • Basketkorg (eller annan hink/låda)
 • Ev. redskap för mer kreativa lösningar

Rita en fisk

Att rita en fisk är inte helt lätt, men det här uppdraget går ut på att också rita den i rätt storlek. Varje deltagare får ett papper och ska sedan rita en specifik fisk och försöka få till rätt storlek. Antingen tar man den fisk som är mellanstor av de ritade eller så mäter man och jämför med en riktig.

Vill man kan man istället säga att de ska göra en så korrekt fisk som möjligt och då också ta hänsyn till utseende och ge extra poäng till den bäst ritade laxen.

Vad du behöver:

 • Papper och pennor
 • Bestämd fisk

Blindnamn

Varje deltagare får en ögonbindel som gör att de inte kan se och ska sedan skriva lekledarens fullständiga namn. Den som skriver finast och läsbara texten vinner.

Som en twist kan man efter att de tror de är klara och lagt i från sig pennan att de också ska lägga till något, exempelvis rita ett porträtt av lekledaren eller också sitt egna namn.

Vad du behöver:

 • Penna och papper
 • Ögonbindel (ex. en scarf till varje person)

Vattenboll

En utomhuslek för hemmabruk där man ska skjuta en boll runt en bana med hjälp av en vattenslang. Börja med att sätta upp en bana på en gräsmatta med några pinnar eller koner. Ha en startlinje där man börjar med bollen. När tiden börjar ska man skjuta med vattenslangen på bollen så att man tar sig runt banan. Snabbast i mål vinner.

Vad du behöver:

 • Vattenslang
 • Koner
 • Boll

Kedjereaktion

Skapa en kedjereaktion där olika saker påverkar varandra så att man skapar serie av saker som leder till nästa sak. Den enda begränsningen är start och slut, som i originalet är att man ska starta med en stekspade och avsluta med att ett ägg går sönder. Den mest kreativa kedjereaktionen vinner.

Vill man kan man begränsa kedjereaktionen till ett exakt antal steg eller byta ut start och slut till något annat. Om man misslyckas med start eller mål, eller något annat i reglerna så diskvalificeras man.

Vad du behöver:

 • Saker att använda för att bygga kedjereaktionen
 • Stekspade (eller annan start)
 • Ägg (eller annat avslut)

Byxfylla

Ett enkelt test som inte kräver mer än att deltagarna har byxor på sig. Uppdraget går ut på att man har 90 sekunder på sig att fylla sina byxor med så många saker som möjligt. Den som lyckas ha flest saker i sina byxor när tiden går ut vinner.

Vad du behöver:

 • Byxor (alla deltagare bör ha på sig byxor)
 • Saker att stoppa i byxorna

Lämna en kommentar