Hjärter kortspel: Regler för hur du spelar

Hjärter är ett riktigt bra spel för 4 personer där en person vinner, men framförallt är det ständigt någon som förlorar. Spelet går ut på att man spelar “stick” där man ska undvika att få hjärterkort och spader dam som ger poäng. När någon fått 100 poäng är spelet slut och den med minst poäng vinner.

Regler i hjärter – hur spelet går till

  • Dela ut alla kort i kortleken. 
  • Varje spelare väljer 3 kort som den skickar vidare. I första omgången skickar man åt vänster, andra omgången till höger, tredje omgången rakt över och sista omgången sker inget byte. 
  • Spelaren med klöver 2 inleder spelet med att spela just det kortet. Övriga spelare måste sedan lägga kort i samma färg.
  • Kan man inte följa färg får man “saka” ett annat kort, dvs. lägga ett valfritt annat kort i sticket. 
  • Den som vinner sticket får inleda nästa stick genom att lägga valfritt kort.
  • I första omgången får man inte lägga några poängkort (dvs. varken hjärter eller spader dam)
  • Hjärterkort får inte spelas förrän någon lyckats “saka” ett hjärterkort.
  • Omgången är slut när man spelat klart alla stick. Man räknar då poäng där varje hjärterkort man tagit ger 1 poäng och spader dam ger 13 poäng.
  • Om någon lyckas ta alla poängkort så får den personen istället 0 poäng och övriga spelare 26 poäng var. 
  • Man spelar tills någon spelare når 100 poäng. Den som då har minst antal poäng vinner.

Hur man spelar en omgång hjärter

Så här spelar man hjärter och genomför en omgång i mer detalj. 

Dela ut och byta kort

Börja med att dela ut alla kort till spelarna. Varje person har nu 13 kort var med blandade valör och färg. Varje spelare kollar nu på sina kort och sorterar som de vill. Sedan bestämmer de sig vilka tre kort de vill byta bort. Man skickar antingen vänster, höger, rakt över eller byter inga alls beroende på vilken omgång det är. Varje spelare få sedan också tre nya kort från en motspelare.

Inleda spelet och spela stick

När alla bytt kort är det dags att börja spelet. Personen som har klöver 2 börjar alltid med att lägga ut just den och övriga måste då också följa färg. Kan man inte följa färg får man istället lägga ett annat valfritt kort, men i första omgången får man inte lägga något poängkort (hjärterkort eller spader dam är alltså förbjudna i första omgången). Den som lägger högst kort i sticket tar hem det och sparar korten vid sin plats. 

Spela ut hjärter 

Den som vinner ett stick får sedan spela ut nästa stick. Har hjärter inte spelats (genom att sakas) får man inte inleda ett stick med hjärter. Spelet fortsätter sedan tills man spelat alla kort.

Räkna poäng

När alla stick har spelats räknar man ihop poängen. Varje hjärter ger 1 poäng och spader dam 13 poäng, så totalt 26 poäng ska delas ut i varje omgång. Har någon tagit alla poängkort gäller dock andra regler och istället får alla övriga 26 poäng. 

Sedan är det dags att blanda alla kort och starta om med nästa poäng. När någon slutligen når 100 poäng är spelet slut och den med minst antal poäng har vunnit. 

Ta alla poängkort (månen)

Om någon lyckas ta alla poängkort gäller andra regler och istället får alla andra 26 poäng var. Det är en chansning (Moonshot) men har man höga kort eller hamnar i ett läge där man redan fått det mesta är det värt att chansa. Under spelets gång får övriga medspelare inte heller påkalla att någon ev. försöker ta alla eftersom det blir för lätt att avslöja spelaren isf. 

Spela med 3 eller 5 spelare 

Eftersom man vill dela ut alla kort så är spelet egentligen gjort för 4 personer. Är man 3 eller 5 personer istället så finns det lite tricks för att fortfarande spela, även om det blir lite annorlunda. 

Är man 3 spelare kommer en spelare få ett extra kort. Antingen kan man välja ett kort (ex. ruter 2) som man lägger undan eller så låter man få den som får ett extra kort lägga två kort i första omgången. Det får i det andra fallet isf inte vara poängkort. 

Är man 5 spelare så finns det också lite olika sätt. Antingen gör man som när man är 3 spelare att man lägger undan 2 kort så att alla får 10 kort, eller så låter man de som får extra kort lägga två kort i första omgången. Med så få kort på hand blir spelet lätt lite mer chansartat, så man kan också köra med två kortlekar. Isf får man dubbletter, vilket innebär att den som lägger först antingen vinner eller förlorar sticket om någon lägger samma kort. Lite krångligt men också kul variation om man är lite väl van vid det vanliga spelet.

Taktik i hjärter

Standardtaktiken för de flesta spelare är såklart att ha låga kort, men det är inte alltid så lätt. Varje hand är ju unik men här är några enkla taktiker som man kan applicera vid olika lägen:

Spadertaktiken

Eftersom spader dam är det värsta man kan få är alla kort i spader som är lägre i valör helt säkra kort. Har man flera stycken och kan styra spelet (inleda sticken) så är de relativt lätt att antingen svälta ut damen eller tvinga någon annan att lägga kung eller ess så damen kan komma ut. 

Saka kort

Om man lyckas byta bort så att man har en tom färg är det lätt att sedan saka kort (lägga andra färger) och på så sätt bli av med andra jobbiga kort. Det kan också göra den man byter med osäker om man skickar några låga kort bara för att bli av med en färg. 

Hjärtertaktiken

Många spelare som är nybörjare brukar inte gilla att ha poängkort (hjärter) på handen, men egentligen är det inte alltid fel. Har man många hjärter, och framförallt ett antal låga, så innebär det att man kommer ha väldigt mycket färre av de som de andra spelar i början (ruter, spader och klöver). Då kan man lättare saka sina övriga höga kort och sedan gå på och börja dela ut sina hjärterpoäng. 

Vanliga frågor

Ska man behålla spader dam eller skicka vidare den?

Detta beror helt på vad för övriga kort man har. Om man har fyra spader till så kommer man relativt säkert klara av alla försök att tvingas lägga damen. Har man då ytterligare någon färg med få eller inga kort kan man räkna med att kunna bli av med den. 

Har man däremot inte så många fler spader kan man lika gärna skicka den vidare, man har då också fördelen av att veta vem som har den när man senare spelar ut sina kort. 

Hur mycket tur eller skicklighet är det i hjärter?

Som alla kortspel behöver man såklart ha lite tur med korten man får och hur motståndarna spelar. I hjärter finns det dock ganska många delar av i hur man spelar, vilka kort man byter bort och möjligheten att ta alla kort som gör att man har större chans att påverka spelet. Så vinner du är det 100% skicklighet, annars skyller man med lätthet på korten man fått 🙂

Lämna en kommentar