Monopol: Regler för hur man spelar

Målet i monopol handlar om att bli den rikaste spelaren genom att köpa, sälja och hyra ut olika fastigheter och tillgångar. Till slut har man fullständigt monopol, man äger hela staden.

I spelet kan man mellan 2 och 8 personer som spelar, varav en utses till att agera bank.

Förbereda spelet

Börja med att lägga ut spelplanen på ett bord, blanda chans- och de allmänna korten samt välj en spelpjäs var som ni placerar på ”GÅ”. Det är de klassiska spelpjäserna bilen, strykjärnet, hunden och hatten.

Varje spelare ska sedan få en summa pengar i blandade sedlar. Normalt är 30 000 kr, men det beror lite på hur gammalt monopolspelet man har är och vilka valörer monopolpengarna är. Genom att ha mindre pengar så blir det svårt att köpa gator, men risken för konkurs ökar så spelet går antagligen aningen snabbare. Om det är standard valörer ska varje person få:

 • 2 st 10 000 kr sedlar
 • 3 st 2000 kr sedlar
 • 2 st 1000 kr sedlar
 • 2 st 500 kr sedlar
 • 6 st 100 kr sedlar
 • 6 st 50 kr sedlar
 • 5 st 20 kr sedlar

Resten av pengarna läggs i banken. Utse också en person som bankir som håller koll på att räkningen blir rätt för alla.

Slå tärningarna och dubbelslag

Slå nu tärningen om vem som ska börja, den som får högst går först. Man spelar med två tärningar och flyttar sin pjäs medurs så många steg som de tillsammans visar. Slår du dubbelslag får du slå igen, efter att du har gått stegen som tärningarna visar och genomfört det som rutan du hamnar på innebär. Slår du sedan dubbelslag två gånger igen hamnar du dock i fängelse, utan att passera gå.

Rutan du hamnar på betyder olika saker:

 • Ledig tomt: Om du hamnar på en ledig tomt får du välja om du vill köpa den eller inte.
 • Köpt tomt: Betala hyra till ägaren enligt tomträtten
 • Chans eller Allmänning: Ta ett kort från respektive hög och följ instruktionerna på kortet.
 • Inkomstskatt: Betala in skatt till en hög mitt på spelplanen.
 • Fängelse: Antingen som besökare eller att du hamnar i fängelse som fånge.
  Som besökare påverkas du inte alls, utan kan fortsätta spelet i nästa omgång.
  Som fånge behöver du komma ut genom att antingen slå tärningarna, använda ”komma ut ur fängelse” kort eller betala. Se mer längre ned.
 • Fri Parkering: Ett tillfälligt avbrott där inget händer. Vissa spelar med att man får potten av böter och skatter, men det är inte de officiella reglerna (men en roligt twist som många spelar med)
 • Gå/start rutan: Hamnar du på ”Gå” får du dubbelt så mycket som när du vanligtvis passerar gå.

Köpa tomter och gator i monopol

Om du hamnar på en tom tomt, oavsett om det är tågstation eller gata, så har du möjlighet att köpa den. Priset är det som står på rutan eller lagfartskortet för tomten. Du betalar in pengarna till banken och får då också lagfartskortet som visar att du äger tomten. Du kan också välja att tacka nej, vilket öppnar för auktion för de övriga spelarna att köpa den på.

Auktion om spelare inte vill köpa

Om spelaren som hamnat på en tomt och inte vill köpa den så blir det auktion där de andra spelarna får möjlighet att bjuda högst för att köpa den. Auktion kan också inträffa när någon går i konkurs och banken säljer ut spelarens tillgångar (undantaget hus och hotell).

Betala hyra i monopol

Om du hamnar på en gata eller tomt som redan ägs av någon annan är det otur. Du måste då betala hyra för att stå på tomten enligt vad lagfartskortet säger. Om ägaren har byggt hotell och hus så ökar kostnaden, vilket står på lagfartskortet. Det är dyrare hyra ju längre man går på spelplanen, vilket också gör att priset för att köpa är dyrare.

Bygga hus och hotell

Om en spelare äger alla tomterna i en färggrupp så har man möjlighet att köpa hus och så småningom även hotell. Hur mycket det kostar att bygga ett hus eller hotell är olika beroende på tomten, men står alltid på lagfartskortet. Du måste bygga i ordning, så du kan inte ha mer än ett hus i skillnad mellan dina tomter i samma färggrupp. Innan du får bygga hotell måste alla tomter ha 4 hus vardera och det är endast tillåtet att ha ett hotell på respektive tomt.

Regler för fängelse i monopol

Du kan hamna i fängelse på flera olika sätt. Om du är fånge (och inte besökare) finns det lite olika sätt du kan göra för att komma ut:

 • Slå tärningarna: Som fånge har du tre chanser på dig (en per omgång) att slå ett dubbelslag för att komma ut. Lyckas du slå två av samma siffra får du komma ut direkt och gå de antal steg som tärningarna visar.
 • ”Komma ut ur fängelse” kort: Under spelets gång kan du få ett chans kort som du får spara. Det kan du använda för att komma ut och ska spelas innan du slår. Har du inget kort kan du försöka köpa till dig ett av någon som har.
 • Betala böter: Det sista alternativet är att betala, något du måste efter att testat med tärningarna tre gånger. Bötesbeloppet är i standardreglerna 1000 kr.

Under tiden du sitter i fängelse kan du fortfarande både köpa och sälja tomter och annat, och dina motspelare måste också fortsätta betala hyra. I början av spelet vill du såklart komma ut så snabbt som möjligt för att kunna köpa tomter, men i slutet är det snarare bra att sitta inne och undvika att betala hyror. Man får max sitta i fängelse 3 omgångar.

Vanliga frågor i Monopol

Hur mycket pengar ska man börja med?

30 000 kr i blandade sedlar är standard för hur mycket pengar man har när man startar i monopol, men beroende på vilket monopolspel man har kan det skilja sig. Jämför med sedlarnas valör och priset på gator om det verka stämma.

Får man köpa under första varvet?

Ja, det får man!
Många är vi som kört med att man inte får köpa under första varvet, men det står ingenting i orginalreglerna om att man inte får köpa under det första varvet.

Vad bör man köpa i monopol?

Köp så mycket du kan, minst en gata i varje färggrupp för att ingen annan ska kunna få monopol och för att du ska kunna byta. Köp dock aldrig elverket och vattenverket, det ger väldigt lite.
Därefter ska du bara byta om du kan få monopol så du så snabbt som möjligt kan bygga hus och hotell.

Vad händer på ”Fri parkering”?

Enligt de officiella reglerna händer ingenting om du hamnar på ”Fri parkering”. Många spelar dock med att om man hamnar på den rutan får man potten med alla böter och skatt som betalats in. Bestäm innan ni börjar spela med vilka regler ni vill ha!

Lämna en kommentar