Stress: Så spelar du det snabba kortspelet

Stress är det ultimata kortspelet för två om man vill ha fart och adrenalin i spelandet. Ett populärt kortspel som funkar för barn och vuxna i de flesta åldrar. 

Reglerna är enkla och spelet går ut på att bli av med sina kort genom att ropa stress när två kort av samma valör läggs upp och slå på sin högra hög.

Här går vi igenom reglerna i kortspelet stress i mer detalj och hur du gör för att spela.

Hur man spelar stress

Börja med att dela ut kort till dig och din motspelare. Varje spelare ska ha halva högen var från vilken man lägger ned fyra öppna kort framför sig. 

Spelet börjar när respektive spelare lägger ned varsitt kort i mitten på spelplanen från överst i sin hög med kort med framsidan upp. Nu gäller det att använda korten man har framför sig för att lägga på de två högarna som byggs upp i mitten. 

Kort får läggas på andra kort i mittenhögarna i stigande eller fallande valör. En 5:a kan alltså läggas antingen på en 4:a eller 6:a oavsett färg. Har man flera kort av samma valör (nummer) så spelar vissa med att man får lägga dem tillsammans, men grundregeln är att man bara får lägga högre eller lägre.

När man lagt ett kort från sin rad med uppvända kort så lägger man ned ett nytt kort från sin korthög. Du har alltså alltid 4 kort framför dig.

Spelplanen i stress

Ropa stress

Skulle de två högarna ha samma valör gäller det att vara snabbt och ropa “Stress!” samtidigt som man slår på sin högra hög. Den som är långsammast, missar, eller ropar/slår när det inte är stress behöver sedan ta upp en hög med kort (eller båda beroende på hur hårda regler man vill ha). 

Glöm inte att bland korten eftersom de annars kommer ligga i ordning.

Om ingen kan lägga

Om ingen spelare kan lägg något kort så får man dra ett nytt kort från sin hög och lägga överst på sin hög precis som i början av spelet. Därefter kan man fortsätta spela som tidigare. Om en av spelarna inte har några kort kvar på hand så får motståndaren ge ett kort till sin motspelare, och om ingen har några kort kvar så får man ta upp varsin hög eller bland och dra varsitt kort från de använda korten. 

Spelet är slut när någon av spelarna blir av med alla sina kort och då vinner spelet. 

Vanliga frågor om stress

Vad händer om man slår eller ropar stress när det inte är två kort som är samma?

Slår man eller ropar stress när det inte är det så får den spelaren istället ta upp en hög med kort. Det är däremot tillåtet att lura sin motspelare genom att finta ett slag eller liknande så att den spelaren slår.

Hur många spelare kan man vara i stress, kan man spela fler än två spelare?

Stress är ett kortspel för 2 spelare och det är svårt att spela stress om man är fler.