Harpan: Så spelar du den välkända patiensen

Harpan känner de flesta av oss igen som spenderat tid på förinstallerade spel på datorn. Det är en enkel typ av patiens som går ut på att bygga fyra stegar med korten i respektive färg. 

Som alla patienser så är det ett spel för en spelare och tack vare enkelheten så passar den även barn från cirka 7 års ålder. Du spelar med en vanlig kortlek med alla 52 kort utan jokrar.

Hur man spelar harpan

Börja med att lägga upp 7 kort på rad där det första är öppet och resterande nedåtvända. Bygg sedan på med fler kort på samma sätt men minska hela tiden med ett kort så du i slutet har 7 kolumner som går från 1 till 7 kort. Se bilden nedan för förtydligande.

spelplan harpan patiens
Upplägg för Harpan

Korten som blir över lägger du ovanför raden och du har där även fyra “imaginära“ platser som du använder under spelet. 

Du ska nu bygga stegar i nedgående led med varierande färg bland de öppna korten. Det innebär att du kan lägga en svart sjua på en röd åtta utan att behöva tänka på om det är ruter eller hjärter.

Det är också tillåtet att flytta hela sekvenser som ligger i en stege. Så om du har 5-4-3 som ligger i ordning i en kolumn kan du flytta alla tre till en kolumn där en sexa ligger överst men motsatt färg än femman.

Om du vill kan du också leta igenom högen med överblivna kort för att hitta något som hjälper dig att bygga vidare.

hur man får flytta kort i harpan

När du flyttar ett kort som har ett nedvänt kort under sig så får du vända på det och sedan använda i spelet. Om det skapas en tom kolumn så kan du flytta ett kort dit, och oftast spelar man med regeln att endast kungar får läggas där.

Det tomma utrymmena ovanför raden är där du ska samla ihop dina kort. Ess räknas som ett (så kung är högst) så det måste läggas först och sedan två, tre, fyra osv. hela vägen tills kungen ligger som topp.

För att klara patiensen så ska du alltså få upp alla kort till de övre utrymmena och få kompletta färger i ordning.

Vad händer om jag inte kan flytta några kort?

Om du inte kan göra något drag så har du förlorat och får börja om.

Här kan du se en mer utförlig förklaringsvideo för hur du spelar Harpan:

Lämna en kommentar