Vändåtta: Regler för hur du spelar!

Vill man spela UNO men saknar en UNO kortlek så är Vändåtta ett utmärkt alternativ som funkar bra för 3 till 5 spelare även om man även kan spela 2 personer. Det är en svenska variant på kortspel som finns i andra länder såsom Crazy Eights, Mau-Mau osv. som alla handlar om att bli av med sina kort.

Här går vi igenom reglerna för hur du spelar vändåtta.

Hur du spelar vändåtta

Börja med att dela ut sju kort till varje spelare. Korten som blir över läggs i en hög i mitten med baksidan uppåt som kallas plockhögen.

Det översta kortet i plockhögen vänds sedan upp och läggs vid sidan av högen.
– Skulle det uppvända kortet vara en åtta så blandar man in det i högen igen.
– Skulle det uppvända kortet vara ett ess så får alla spelare ett extra kort

Spelaren till vänster om dealern ska nu spela ut ett kort. Antingen kan man lägga ett kort i samma färg som ligger (ex. hjärter på hjärter) eller så kan man lägga ett kort av samma valör och byta färg (ex. hjärter sju på spader sju). Det är tillåtet att lägga flera kort av samma valör så länge det första kortet följer färg eller valör.

Om man inte har något kort som man kan lägga ned, eller inte vill lägga, så får man istället ta upp ett kort. Hjälper inte det kortet så får man ta upp ytterligare kort tills man kan lägga eller man tagit upp tre kort totalt. 

Åttor och Ess är specialkort

Åttor och ess har speciella egenskaper medan övriga kort fungerar som vanligt.

  • En åtta kan användas för att byta färg.
  • Ess innebär att alla andra måste ta upp ett kort från plockhögen. 

Det finns lite olika regler kring hur man får spela åttor och ess, men grundregeln är att man inte får lägga dem på varandra (dvs. du kan inte lägga en åtta eller ett ess om det redan ligger en åtta eller ett ess).

Ett kort kvar

När man har ett kort kvar så ska man precis som i UNO meddela det genom att säga ett förutbestämt ord, ex. “Varning”, ”Lappen” eller “Sista”. Om man missar det när man gått vidare i till nästa spelare så måste man ta upp ett kort från plockhögen.

Varianter och undantag av vändåtta

Det finns flera olika varianter på regler som man kan spela med i vändåtta.

Poäng i vändåtta

Väljer man att spela med poäng så innebär det att spelarna som är kvar när någon går ut får poäng för korten de har kvar på hand. Man vill alltså undvika att samla poäng. Spelar man med poäng bestämmer man på förhand vid vilken poäng man åker ut eller det totala spelet är slut, exempelvis 100 poäng.

Kortens poäng i vändåtta:

  • Åttor: 25 poäng
  • Ess: 15 poäng
  • 10 – Kung: 10 poäng
  • Övriga kort: 5 poäng

Det finns andra varianter där man istället spelar med åttor är värda 10 poäng, ess 5 poäng och resten 1 poäng, så det är bara att välja hur ni vill räkna.

Kombination av åttor och ess

En vanlig variant på hur man spelar vändåtta är hur man får kombinera åttor och ess. Det är framförallt om man får lägga dem på varandra, alltså samma på varandra (åtta på åtta eller ess på ess) eller kombinera dem (åtta på ess eller ess på åtta).

Spela med jokrar

Om man vill kan man välja att spela med Jokrar som då kan användas för att byta håll. Man får då lägga svart joker på svarta kort och röd joker på röda kort (eller så spelar man färglöst så de alltid kan läggas). Lägger man en joker så blir det alltså den föregående spelarens tur igen.

Lämna en kommentar