Skipbo: Enkla regler och tips för hur du spelar

Skip-bo, Skipbo eller Skip Bo är ett enkelt kortspel som kan spelas mellan 2 och 6 spelare i sitt grundutförande. Reglerna är enkla att komma igång med och barn kan spela från runt 7 års åldern eller när de kan siffrorna från ett till tolv. Spelet består bara av en kortlek så det är också smidigt att ta med på resor och är ett kortspel som funkar för två spelare.

Regler i Skipbo – hur man spelar

Spelet går i korthet ut på att bli av med sin tilldelade hög med kort genom att lägga in dem i de delade högarnas sifferordning. Kortleken består av 162 kort med nummer mellan 1 och 12 samt jokrar (som kan vara valfritt nummer) i form av “skipbo” kort. För att bli av med korten måste man lägga dem i de gemensamma bygghögarna i sifferordning, dvs. ligger en 6:a kan man på den lägga en 7:a. Så här kan man säga att spelplanen ser ut:

Skipbo spelplan

Börja spela Skipbo: Dela ut grundhögen

Börja med att dela ut kort med nummersidan nedåt till alla deltagare så att ingen kollar på korten. Dela ut 30 stycken kort per spelare om man är 2-4 personer och 20 stycken om man är 5-6 spelare (man kan också dela ut färre kort om man vill köra kortare partier). Detta är varje spelares så kallade grundhög. 

Vänd översta kortet i grundhögen

Vänd nu det översta kortet i varje hög så att numret är synligt. Den som har det högsta kortet får börja. De korten som inte blivit utdelade läggs i en hög på mitten. Detta är den så kallade draghögen.

Ha 5 kort på hand

När det är en spelares tur så tar hen upp kort från draghögen så att man har totalt 5 stycken på handen. Första gången det är ens tur tar man 5 kort, därefter kompletterar man genom att plocka upp så många man saknar varje gång det är ens tur att spela. 

Skapa en bygghög

Därefter ser man vilka möjligheter man har att lägga kort i någon av bygghögarna. I början är dessa tomma platser tomma, så man måste börja med att lägga ett kort med en 1:a (eller ett skip bo kort). Korten man lägger kan komma antingen från de man har på handen, från grundhögen eller någon av sina slänghögar. Finns det flera bygghögar kan man lägga i vilken som helst. 

Spela sina kort i bygghögarna

För att få lägga ett kort i en bygghög så behöver man följa nummerordningen i den. Ligger en 1:a måste man lägga en 2:a, ligger en 2:a måste man lägga en 3:a osv. Ett skipbo kort kan läggas närsomhelst precis som ett vanligt kort och blir då det numret i ordningen som man lägger det. Lägger man ett kort från sin grundhög vänder man sedan upp nästa kort i högen så att det blir synligt och spelbart. 

Inga kort på hand

Om man lyckas bli av med alla sina kort i en omgång genom att lägga dem i bygghögarna (inte genom att lägga i sina slänghögar) får man plocka upp 5 nya kort.

Lägga kort i slänghögarna

När man är klar med sina drag avslutar man sin omgång genom att lägga ned ett kort i en av sina slänghögar. Man får max ha 5 slänghögar och de behöver inte följa någon särskild ordning. Vanligtvis försöker man bygga stegar så att man snabbt kan spela ut flera kort samtidigt.

Lämna en kommentar