Finns i sjön: Regler för kortspelet

Finns i Sjön är kanske det enklaste spelet man kan spela och passar extra bra att spela med mindre barn. Det är också ett kortspel för två spelare eller fler vilket gör det lätt att spela i de flesta situationer. Allt som behövs för att spela är en vanlig kortlek

Även om Finns i sjön är det vanligaste namnet så kallas det ibland även för ”Finns i havet” eller ”Gå och fiska”. På engelska heter spelet ”Go fish”.

Regler för Finns i sjön

Finns i sjön går ut på att samla fyrtal av kort i samma valör. Vilken färg spelar alltså ingen roll utan bara siffran på korten.

Dela ut kort

Börja med att dela ut kort till varje spelare som bara de får se. Är man två eller tre spelare ska varje spelare få 7 kort, är man fler så delar man istället ut 5 kort per person.

Korten som blir över sprider man sedan ut på ett bord med baksidan upp så ingen ser vilka kort somo ligger var. Detta är själva sjön i spelet.

Fråga efter kort från motspelare

Spelaren till vänster om den som delat ut korten börjar spelet med att fråga en specifik motståndare efter en viss typ av kort, exempelvis frågar Johan ”Har du några knektar?” till Anna.

För att få fråga efter en typ av kort måste man själv ha det på hand.
När du frågar kan motståndaren antingen ha ett eller flera kort av valören eller inte ha några alls:

  • Om motspelaren har kort i den efterfrågade valören så ger man över ALLA dem korten. Spelaren som frågade får sedan fortsätta sin omgång med att fråga efter andra kort från valfri spelare.
  • Om motspelaren inte har kort av den efterfrågade valören så säger man ”Finns i sjön” och spelaren får istället ta ett valfritt kort från de utlagda korten på bordet. Efter man tagit kortet så går turen över till motspelaren.

När du tillslut lyckas få alla fyra i samma valör, exempelvis fyra kungar, så har du vunnit dem och lägger ned dem på bordet. Har du fått ett kort genom att fråga får du sedan fortsätta din tur.

Inga kort kvar på hand

Om man inte har några kort kvar på hand så får man plocka upp kort från sjön så man har en full hand igen (5 eller 7 kort) när det är ens tur. Det kan hända om någon drar ens sista kort eller om man lyckas få en full valör.

Om det inte finns några kort kvar så får man dock vänta tills de övriga spelat klart.

Slutet på spelet och vinnare

När alla kort är slut på hand och sjön är borta så är spelet slut. Alla spelare räknar samman hur många kort man lyckats ta och den som tagit flest vinner spelet.

Varianter för Finns i sjön

Har man tröttnat på standardvarianten av Finns i sjön så kan man spela med lite andra regler. Här är några exempel:

  • Samla två par istället för kvartetter
  • Ge bara ett kort åt gången om någon frågar och du har
  • Spela med jokrar som kan vara vilken valör som helst.

Lämna en kommentar