Tennisregler: Enkel guide för allt om reglerna i tennis

Tennis är en härlig racketsport från början av 1900-talet som spelas både inomhus och utomhus världen över. 

Regler i tennis

Reglerna i tennis är både enkla och svåra på samma gång med sitt lite annorlunda sätt att räkna poäng och använda utländska ord för at beskriva saker. 

Grunden i tennis är att slå bollen över nätet till motståndarens spelplan så att motståndaren antingen missar eller inte kan slå tillbaka bollen. För varje slag man vinner så får man poäng som så småningom leder till att man vinner. 

Spelare och utrustning

I tennis kan man antingen spela en mot en, en så kallad singelmatch, eller att man spelar två mot två i en dubbel. Varje spelare har ett tennisracket som används för att slå bollen till motståndarens sida. Bollen får studsa en gång i marken så länge den landar inom spelplanen, men man kan också slå direkt på volley.

Tidigare användes ofta racket i trä, men numera är det grafit som används vilket gör racketen mer tåliga och kan klara av mer kraft i slagen.

Vanligtvis spelar man man mot man och kvinna mot kvinna, men i dubbel kan man även spela mixed så att varje lag består av en kvinna och en man.

Tennisbanans indelning och mått

Tennis spelas på en rektangulär, platt bana. Eftersom tennis härstammar från den anglosaxiska världen utgår måtten från feet, vilket gör att metermåtten blir något speciella. De yttre måtten är därför 10,97 m (36 ft) i bred och 23,78 m (78 ft) i längd. Utöver det finns det alltid ytterligare utrymme utanför banans mått för att kunna röra sig och returnera bollar.

På båda sidor av planen finns det en yttre och en inre linje som markerar banans bredd. Den inre används om man spelar singelmatch och den yttre när man spelar dubbel.

Längst bak i banan är baslinjen från vilken man servar och utgår från i sin position under spelet. Var man står beror såklart på ens spelstil.

tennisbanan med mått och skillnaderna mellan singel och dubbelspel

Tennisbanans nät

Fram mot nätet finns serverutor som används vid serve. En serve slås diagonalt över till motståndaren.

I mitten av banan finns nätet som man ska slå bollen över. Nätet är uppsatt på två stolpar på vardera sida och har en höjd på 1,07 i ytterkant och 0,914 i mitten av banan.

Det är tillåtet att slå bollen runt nätet om man kommer i en sådan position. Som spelare får du inte röra vid nätet när bollen i spel med någon utrustning eller del av kroppen. I de fallen tillfaller poängen motståndaren.

höjden på nätet i tennis

Underlag på tennisbanan

Tennis kan spelas på 4 olika typer av underlag: gräs (grass/lawn), grus (clay), cement eller asfalt med en yta av akryl eller gummi (hard/soft court). Det kan också vara en typ av filt material på inomhusbanor som ska efterlikna gräskänslan, men de är inte lika vanliga. 

Skillnaden mellan olika underlag är framförallt hur snabbt bollen går och hur mycket den studsar. På gräs går den snabbare och lägre jämfört med grusbanor.

Räkna poäng i tennis – game, set och match

En match I tennis är indelad i tre olika delar: game, set och match. Varje gång man spelar en boll så vinner ena sidan poäng.

Game

Istället för att räkna 1-2-3 räknar man dock istället 0-15-30-40-game. En spelare behöver alltså vinna minst 4 bollar för att ta hem ett game. Man behöver nämligen också vinna med två poäng, så skulle ställningen vara 30-30 måste en spelare vinna två bollar på raken för att ta hem gamet. 

Samma spelare fortsätter serva genom ett game. Att serva medför viss fördel vilket innebär att det är viktigt att inte tappa game när man har serven.

0 poäng kallas även i tennis för love, vilket kommer från franskans ord för ägg (l’œuf) vilket sägs likna en skriven nolla. Det är inte helt lätt att förstå allt med tennis med andra ord…

Set

För att sedan vinna ett set behöver man vinna minst 6 game och ha ett avstånd på minst 2 game till motståndaren. Man kan alltså vinna med 6-4 men inte 6-5 i game. Skulle ställningen vara 6-5 spelar man ytterligare ett game.

Skulle ledaren vinna blir ställningen 7-5, men annars spelar man ett avgörande game för att avgöra setet. Detta kallas tiebreak vilket beskrivs mer utförligt nedan.

Match

För att vinna matchen behöver man vinna antingen två eller tre set beroende på om man spelar tre eller femsetare. I större turneringar spelar herrarna oftast bäst av fem medan kvinnorna spelar bäst av tre.

Tiebreak – förlängning i tennis

Om ett set blir lika (6-6) så blir det tiebreak. Tiebreak spelas bäst av 12 bollar, vilket innebär att man måste vinna 7 bollar för att ta hem det.

Det kan såklart även här bli lika (6-6) vilket innebär att man spelar vidare tills någon får en 2 poäng ledning.

Den spelare som stod i tur att serva inleder tiebreak med en serve. Därefter servar motståndaren 2 servar och sedan växlar man med 2 servar var.

Vinnaren av tiebreak vinner setet med siffrorna 7-6.

Lämna en kommentar