Midsommarlekar: 15 olika lekar för barn och vuxna

Midsommar är nog den högtid som vi svenskar förknippar starkast med olika tävlingar och lekar. Oavsett om man firar med vuxna och barn eller kompisgänget så är det upplagt för att släppa loss och leka av sig i sommarnatten.

Här är ett urval på både klassiska och nyare lekar som passar för midsommarfirandet!

Midsommarlekar

Här hittar du flera klassiska lekar och spel som funkar för alla åldrar. Det bästa är att man kan kombinera ihop dem och skapa en liten femkamp eller turnering där man räknar poäng efter hur man placerar sig för att hela midsommarafton ska bli en enda lång lek.

Kubb

Låt oss börja med det mest självklara spelet som spelas på midsommarafton nämligen kubb. Vissa hatar det, andra älskar det men oavsett vad så kommer de flesta av oss spela det. Du behöver en stor gräsplätt, ett kubbset och sedan komma överens om vilka regler för kubb som gäller. Måste man sätta kungen i samma omgång? Får man stapla kubbarna? Låt tävlingsnerverna sätta igång!

Du behöver: Kubbspel, platt gräsyta

Mölkky

Har man tröttnat på kubb så är Mölkky (som även kallas sifferkubb) den finska varianten som både är enklare och roligare. För att spela så behöver du ett spelset men det går snabbare att spela och ställer mindre krav på de som kastar. Går att tävla i lag såväl som enskilt och barn kan utan problem vara med. Läs mer om Mölkky

Du behöver: Möllkyspel, platt gräsyta

Potatisskeden

Potatisen är lika viktig som sillen och nubben på midsommarfesten, och vad passar då bättre än en lek som involverar den? Här placerar man en sked i munnen på vilken man ska balansera en potatis samtidigt som man ska ta sig runt en bana. Tappar man potatisen är det bara att börja om.

Du behöver: Skedar, potatis

Säckhoppning

Roligt för barn, men minst lika roligt för vuxna! Sätt upp en enkel (eller svår) bana som man så snabbt som möjligt ska hoppa sig igenom i en större soppåse. Vill man lägga till extra moment som en hinderbana eller tävla i lag så funkar det fint.

Du behöver: Säckar

Irländsk julafton

Den här stafetten börjar man med att snurra runt en pinne med huvudet nedåt 2-3 varv så att man får en lätt sjösjuk eller full upplevelse. Sedan gäller det att ta sig fram och runda en kona och ta sig tillbaka för att växla till nästa. Vill man variera den kan man kombinera med säckhoppningen eller att man ska exempelvis cykla en bit.

Du behöver: Pinne eller liknande (golfklubba funkar bra)

Spotta groda

En lek för framförallt barnen där man ska spotta en groda så långt som möjligt. Alla får varsin godisgroda som man sedan ska spotta iväg så långt som möjligt. Längst vinner!

Du behöver: Godisgrodor

Godissnöre

Varje deltagare får ett godssnöre, ju längre desto bättre, som placeras i munnen. Vid startsignalen så gäller det att så snabbt som möjligt äta upp snöret utan att använda händerna. Först att lyckas vinner!

Du behöver: Godissnören

Snöre i flaska

En annan klassiker är snöre i flaska. I denna leken knyter man fast en penna som hänger i ett snöre runt midjan och ned mellan benen. Man ska sedan springa fram till en stående tomflaska och försöka pricka den så pennan kommer ned i flaskan. Man kan tävla antingen först som klarar det eller i lag med växling.

Du behöver: Snöre, flaskor, pennor

Musikquiz

Ett musik eller midsommarquiz uppskattar vissa mer en andra, men man kan alltid tävla i lag så ingen känner sig utanför. Man kan också göra det till en poängpromenad med olika alternativ och stationer om man vill aktivera barnen mer än att bara sitta vid ett bord. Ett finskt musikquiz, där kända låtar är omgjorda till finsk tango, är ett exempel på ett roligt quiz som alla kanske inte gjort, eller gissa året för olika sommarplågor.

Du behöver: Högtalare, musik, papper och penna

Galenpanna

Varje deltagare skriver ned namnet på en känd person och byter sedan med en annan spelare så att alla får en annan lapp än sin egen. Sedan håller man upp den i pannan med handen eller fäster med ett hårband. Varje spelare får sedan ställa en ”Ja eller nej” fråga i taget till de övriga och ska så fort som möjligt komma på vem de är.

För att göra det lite roligare och dra ut på spelet så kan man också lägga till en plats till sin kändis, exempelvis ”Gunde Svan i Pakistan”.

Du behöver: Penna, papper

Uppdrag

För att skoja till festen så får alla festdeltagare hemliga uppdrag som de ska genomföra under festen som ligger under deras tallrik eller som de drar från en skål. Klarar man sitt uppdrag innan en viss tidpunkt så får man ett pris eller poäng i tävlingen. Det kan också vara utan pris och bara något som man ska genomföra.

Uppdragen kan vara varierande, exempelvis att man ska alltid ska inleda en mening med ”min pappa sa alltid…”, fråga sin bordsgranne konstiga frågor, hålla ett tal eller dansa en dans. Bara fantasin sätter gränser!

Du behöver: Penna, papper

Lekar och spel med alkohol (eller utan)

Midsommar går hand i hand med öl och sprit för de flesta av oss och då är ju också lekar och spel som involverar det en utmärkt kombination. Här är några roliga lekar för midsommar där man också dricker alkohol, men man kan såklart byta ut det mot alkoholfritt om man vill det. Flera av de tidigare nämnda lekarna kan man såklart också lägga till ett extra moment eller pris till vinnaren som är alkohol.

Klädnypan

Detta är en väldigt rolig lek för mingel eller middagar där det handlar om att det finns ett antal klädnypor som man delar ut och sedan ska sättas på andras kläder i smyg. Vid en viss tidpunkt så stoppar man leken och de som då har klädnypor på sig får en shot.

Du behöver: Klädnypor, valfri dryck

Flip the cup

Om man vill ha en fartfylld och snabb förfestlek till midsommarfesten så är Flip the cup en given utmanare. Dela in i två lag som ställer upp sig på vardera sida av ett långbord med varsin mugg med valfri dryck. Första personen i vardera led börjar med att dricka upp sin mugg och ska sedan flippa den så den ställer sig på bordet. När personen klarar det är det nästa persons tur och första laget som är klara vinner. Läs mer om flip the cup

Du behöver: Plastglas till varje deltagare, bord, valfri dryck (öl/cider/vin)

Beer pong

Låt oss avsluta som vi började med ett spel som nästintill blivit lika klassiskt för midsommar som kubb för de yngre vuxna. Beer pong är lätt att spela, men kräver lite utrymme och utrustning i form av ett bra bord, pingisbollar och rätt typ av plastmuggar. Häll upp ölen, kom överens om reglerna och spela en liten turnering eller enkel match. Läs mer om beer pong

Du behöver: Pingisbollar (2 st), 12-20 muggar, bord, valfri dryck (öl/cider)

Lämna en kommentar