Beer pong: Regler för hur man spelar (en gång för alla!)

Här kan ni hitta fullständiga regler för beer pong som vi hoppas ska reda ut alla frågor man kan tänkas ha.

Det tål dock att sägas att även om det finns officiella regler som används vid turneringar så finns det lika många varianter som är accepterade, så bestäm innan ni börjar vad reglerna är. Längst ned finns även listat en del av de regler som vi anser vara mer av ”specialregler” än del av de vanliga som man kan utgå från.

Vad man behöver är 12-20 muggar, 2 pingis bollar, ett par öl eller annan dryck samt ett bra, stort bord.

Uppställning av muggar och inleda beer pong

Beroende på hur ni vill spela kan ni antingen använda 6 eller 10 muggar per lag, så totalt behöver ni 12 eller 20 muggar. Muggarna ställs upp som en pyramid med en mugg längst fram mot mitten av bordet, sedan två muggar, sedan tre och i bakre raden 4 muggar. Muggarna ska stå kant i kant med så lite mellanrum som möjligt.

I varje mugg häller ni sedan upp en lagom mängd öl (en tredjedel fylld mugg brukar vara bra), tillräckligt för att de ska stå stabilt och så att ni kan dricka upp innehållet under spelet. Man kan såklart även fylla upp med annan dryck än öl, men det heter inte beer pong för inte.

När båda lagen ställt upp sina muggar och fyllt dem med öl så är det dags att börja. Man kan singla slant, men standard är att en person i varje lag ställer sig i mot varandra, kollar varandra i ögonen och sedan kastar. Den som träffar får sedan börja att kasta på riktigt i spelet, så det kastet räknas inte.

Beroende på hur många man är i varje lag så kan man spelar lite olika. Vanligtvis är man två personer i varje lag som möts, så är man fler kan man antingen turas om eller så kan man såklart också spela med fler bollar.

Köp beer bong muggar online

Oavsett om du vill ha äkta amerikanska muggar som i en college eller highschool film, eller ett seriöst beer pong bord så har partykungen ett stort utbud.

Hur man får kasta bollen och försvar

När man ska kasta så måste armbågen vara bakom bordskanten. Man kan också spela med att ingen kroppsdel får vara över bordskanten för att lättare bedöma regelfusk eller om bordet är väldigt kort. Båda fötterna ska också vara i marken så man inte kan sträcka sig.

När man kastar så kan man dels kasta ett vanligt luftkast direkt mot muggarna, antingen i en båge eller mer direkt mot muggen. Man kan också välja att studsa bollen i bordet, men då har också det försvarande laget rätt att slå bort bollen. Träffar man dock en mugg med ett studskast så räknas det som dubbelt, alltså ska två muggar drickas och plockas bort.

Regelbrott vid försvar och psykningar

Om man istället försvarar och slår bort ett luftkast så räknas det som att den träffade och man får då dricka en valfri mugg. Råkar man också slå till en mugg så att den ramlar omkull med innehållet så är den också förlorad och ska drickas samt plockas bort. Också om man träffar en mugg så den ramlar omkull så räknas det som träff, så länge det inte är avsiktligt kastat för att få den att ramla.

Om man vill får man psyka motståndaren när den ska kasta. Man får dock inte göra ljud eller på något sätt påverka bollbanan (om det inte är studskast). I de fallen räknas bollen som träff och en mugg ska drickas och plockas bort.

Träffa mugg och poäng

Om man träffar en mugg med bollen så ska den drickas upp och ställas undan innan nästa omgång startar. Man låter dock muggen stå kvar tills båda bollarna har kastats eftersom man också kan sätta två bollar i samma mugg.

Om man lyckas träffa med båda bollarna i samma glas så räknas det som två muggar samt att laget som kastade får tillbaka bollarna för att kasta igen. Laget som försvarar får själva bestämma vilken extra mugg de väljer att dricka.

Omgruppering (re-rack)

Under spelets gång så kommer fler och fler muggar försvinna vilket gör det svårare att träffa, särskilt om de är utspridda. Varje lag har därför rätt att omgruppera sina muggar två gånger under en match. I vissa regler får man bara göra det när man har 6, 4, 3 eller 2 muggar kvar, medan andra kör att man närsomhelst får göra ändringen.

Om man vill göra en omgruppering ska man säga till innan man kastat första bollen i sin tur. Man får också välja hur man vill ställa upp sina muggar, vilket beror lite på hur många muggar man har kvar och hur man kastar. Man kan ställa upp dem i olika formationer enligt nedan men det finns såklart också några ytterligare varianter.

Vinst och slut på matchen

Matchen är slut när ett lag träffat alla motståndarens muggar. Motståndarlaget får dock först en sista chans att ta matchen till övertid genom att sätta alla kvarvarande muggar. Laget får kasta tills de missar. Om man sätter alla muggarna går matchen till övertid, annars är matchen slut och motståndarlaget får dricka upp alla muggar som finns kvar på bordet.

Övertid vid lika

Eftersom alla muggar är träffade ställer varje lag upp tre nya muggar längst fram där pyramiden tidigare stått. Därefter gäller samma regler som tidigare, inklusive möjligheten till förlängning. Det lag som först träffade alla motståndarens muggar får inleda spelet i förlängningen.

Andra specialregler

Förutom de riktiga reglerna så finns det också en hel del olika ”house rules” eller specialregler man kan spela med.

On fire i beer pong

Om en spelare sätter två kast på raken (i olika omgångar, men utan att missa emellan, är ok) så blir han ”On Fire”. Det innebär att han får fortsätta kasta tills han missar utan att motståndaren får kasta emellan.

Blåsa bollen i beer pong

När bollen landar i muggen finns det en chans att den åker runt kanten innan den landar i ölen. Vissa spelar med att man då får blåsa ur den innan den landat och då inte räknas. Det är dock en ganska svår regel att kontrollera eftersom man kan blåsa ur den även efter den landat relativt enkelt.

Kast bakom rygg om bollen studsar tillbaka

Om ett lag kastar bollen som sedan rullar eller studsar tillbaka på bordet (utan att nudda marken) så får laget kasta om bollen, men bakom ryggen. Träffar man så räknas det precis som vanligt. Spelar man med denna specialregel får man bara ta bollen om den kommer över halva plan.

Träffa halvt uppdrucken mugg (death cup)

Om en mugg blivit träffad och man sedan inte dricker upp allt utan ställer den på bordet (eller håller den i handen) så kan motståndaren träffa igen. Antingen kan man då räkna det som att matchen är över eller som att man får ned två muggar beroende på husets regler.

Bollarna tillbaka vid dubbelträff

Om båda spelarna i laget sätter sina kast så spelar vissa med ”balls-back”, alltså att man får tillbaka bollarna och får kasta igen.

1 svar på ”Beer pong: Regler för hur man spelar (en gång för alla!)”

 1. Hei igjen!

  Tusen takk for tilbakemeldingen.
  Så må jeg dessverre beklage at å forstå hva du mener med dette er svært vanskelig. Det kommer nok av at det brukes flere helt ukjente ord for meg som Norsk.
  Jeg lovte mine kolleger på jobben å fortelle hva dette gikk ut på, men det blir det ikke noe av da jeg ikke skjønner hva du mener. Har vist det til noen andre også, men de heller forstår ikke noe av hva du mener.

  Så om ikke du kommer på noe slik at jeg og mine kolleger skjønner dette, så får vi rett og slett bare kaste «plastkoppene og plastballene».
  Beklager dette så mye, men slik er det……

  Svara

Lämna en kommentar