Kortspel för två spelare

Är man bara två och vill spela kort behöver man inte vara orolig, det finns väldigt många roliga kortspel även för två spelare. Man kan såklart också spela vissa patientsspel om man vill spela tillsammans, men vill man spela mot varandra så finns det hundratals olika spelvarianter. 

Kortspel för två personer

Här är ett urval av några av de vanligaste kortspelen för två personer att spela:

 • Vändtia: Enkelt spel där man ska bli av med sina kort. 10:a vänder bort och 2:a sänker.  På slutet har man 6 kort kvar, 3 synliga och 3 dolda som kan vända hela spelet. Går snabbt och är enkelt att köra. 
 • UNO: Många är vi som är uppvuxna med UNO och familjefejden det kan leda till. Kräver en specialkortlek (eller så får ni spela vändåtta) med olika färgkort som man ska bli av med. Kan spelas från ca 7 års ålder.
 • Chicago: Är ett pokerspel med stickspel där man ska samla poäng. Något mer avancerat, men kan också spelas med fler än 2.
 • Skipbo: Kräver en specialkortlek, men är ett roligt spel där man ska bli av med sina kort. innehåller lite taktik och tänkande, så det blir lite mer underhållande än att bara spela ut sina kort. Passar från 8 år och äldre.
 • Plump: Stickspel där man på förhand gissar hur många stick man ska få. Missar man blir det plump. Kan också spelas av fler spelare. 
 • Skitgubbe: Kanske det absolut vanligaste tvåmanna spelet. Samla på dig de bästa korten för att sedan bli av med dem så fort som möjligt. 
 • 500 (femhundra): En förenklad variant av Canasta som bara kräver en kortlek. Här gäller det att samla poäng genom att lägga ut kort på bordet och, som namnet antyder, komma först till 500 poäng. 
 • Gin Rummy: Ett lite lurigt spel där man ska samla kombinationer av kort och försöka bli av med omatchade kort. Kan bara spelas på två personer, men är väldigt underhållande.

Vilket spel är roligast? Ja, det beror såklart på vilka man är och vad man gillar. Vissa av spelen är ju mer avancerade och krävande, medan andra mer är tidsfördriv medan man väntar under exempelvis en resa. 

Enkla kortspel för två personer som passar barn

Beroende på vilken nivå man är det såklart olika vilket som är mest passande. Vill man spela ett enkelt spel när man exempelvis ska spela med ett barn så är de här passande. De är väldigt enkla regler som inte har så mycket undantag eller kräver räknekunskaper. 

 • Stress: Bli av med dina kort så snabbt du kan. Om båda högarna visar samma valör gäller det att ropa stess!
 • Svälta räv: Enkelt spel där man ska svälta ut motståndaren. Kräver ingen skicklighet.
 • Finns i sjön: Samla alla kort i en valör genom att fråga motspelare. Har de inte något kort i valören så får du försöka hitta det i sjön.

Vill man gå på lite mer avancerade passar också Vändtia, Skipbo och UNO bra.

Lämna en kommentar