När då då: Regler för sällskapsspelet

”När då då?” är ett väldigt populärt sällskapsspel där man ska placera händelser, personer och prylar i ordning efter vilket årtal de inträffat. Det kan vara när ABBA vann schlagerfestivalen, när Columbus kom till Amerika eller när iPhone släpptes.

Man behöver dock inte kunna exakta årtal eller ens vad för händelse det är, utan man ska hela tiden gissa om det är tidigare eller senare än övriga kort man fått. Den som först klarar av att samla 10 händelser vinner.

ANTAL SPELARE:2 – 8 SPELARE (FLER I LAG)
SPELTID:30 – 60 MINUTER
ÅLDER:15+ ÅR
SVÅRIGHET:ENKLA REGLER, ALLA KAN SPELA

Regler för När då då

Spelet kan spelas i par eller individuellt, vilket gör att man kan vara rätt många spelare. Antal spelare är dock satt till minst 2 och högst 8.

Även om spelet går ut på att placera historiska händelser på en tidslinje måste man inte vara någon historieprofessor för att spela. Rekommenderad ålder är dock 15 år eller äldre, men spelar man i lag så det inga problem att inkludera yngre deltagare. Ett spel tar ungefär 30-60 minuter men beror på hur många ni är och hur duktiga ni är på historiska händelser.

Hur man spelar

Börja med att ge ut en bricka till vardera lag och en händelse som startkort för varje lag. Ett lag börjar sedan med att en motspelare läser upp en händelse som de sedan ska gissa om den hände innan eller efter det kortet som de redan har.

Gissar laget rätt så får de välja mellan att fortsätta med ett nytt kort eller stanna och då säkra hem de kort som de gissat rätt på.

Nästa gång man gissar har man då två kort att förhålla sig till, så den nya händelsen kan vara innan, mellan eller efter. Ju fler kort man har desto svårare blir det och risken ökar att förlora de kort man inte säkrat hem.

Om man istället gissar fel så förlorar man de kort man ev. gissat rätt på och inte säkrat hem och turen går över till nästa lag.

Vinner gör den som först lyckas med att säkra hem 10 kort på sin spelplan.

Lämna en kommentar