Banka bäver

Banka bäver är ett enkelt kortspel som ofta ses som en vidareutveckling av svälta räv. Det är alltså både lätt att spela och lära sig, så det passar med andra ord bra om man vill spela med barn.

Spelet går på samma sätt som svälta räv ut på att får alla kort i kortleken.

ANTAL SPELARE:2-5 spelare
ÅLDERSGRÄNS:Från ca 7 år
VAD MAN BEHÖVER:Vanlig kortlek (52 kort)
HUR MAN VINNER:Först att få alla kort

Hur man spelar banka bäver

Börja med att dela ut hela kortleken så att alla får lika många kort. Är det ojämnt så blir det några kort över som läggs i en hög i mitten av spelplanen. Spelarna ska inte titta på korten utan de läggs med baksidan upp framför varje spelare.

Varje spelare drar du nu ett kort i taget från sin hög och lägger upp det i mitten. Om en spelare lägger upp ett klätt kort (knekt, dam, kung, ess) så måste spelaren efter lägga upp olika antal kort:

  • Knekt: 1 kort
  • Dam: 2 kort
  • Kung: 3 kort
  • Ess: 4 kort

Om korten som läggs upp bara är nummerkort, alltså 2-10, så måste spelaren som la det klädda kortet plocka upp alla korten till sin hög.
Om ett av korten som läggs upp är ett klätt kort går turen dock vidare till nästa spelare som i sin tur då måste lägga antal kort enligt listan ovan.

Under spelet kan man också vid vissa tillfällen ta upp korten genom att slå med handen på högen. Antingen om två kort av samma valör läggs på varandra (exempelvis 4:a på en 4:a) eller om det senast lagda kortet är samma valör som det understa kortet i högen. Den som slår först är den som får ta upp korten som ligger.

Till slut kommer en spelare ha samlat på sig alla kort och står som vinnare.