UNO är ett av de klassiska spelen som man ständigt debatterar reglerna i. Reglerna är egentligen väldigt enkla och spelet kan spelas av barn från cirka 7 års ålder.
Eftersom det dock finns lite olika varianter och “husregler” så bör man gå igenom reglerna med spelarna innan man börjar. Vi beskriver nedan EN variant som utgår från de närmsta officiella reglerna och försöker också beskriva när det finns olika regler.
Allt som krävs för att spela är en UNO kortlek, men vill man spela något liknande kan man även kolla på vändåtta.
Kort om UNO | |
---|---|
Antal spelare: | 2-10 spelare |
Ålder: | Från ca 7 år |
Kortlek: | UNO kortlek |
Hur man vinner: | Först att bli av med alla sina kort |
Regler – Hur man spelar UNO
Förberedelser och dela ut kort
Börja med blanda kortleken ordentligt och dela ut 7 kort till varje spelare. De övriga korten läggs i en hög med baksidan uppåt. Det översta kortet från högen vänds sedan upp och läggs i en egen hög.
Lägga kort
Spelaren till vänster om personen som delade ut korten börjar sedan spelet. Varje spelare ska sedan i tur och ordning försöka bli av med sina kort genom att lägga sina kort i högen, antingen genom att lägga samma färg, samma siffra/symbol eller ett specialkort.
Ligger det en grön 3:a kan man alltså lägga ett annat grönt kort, en 3:a i en annan färg eller ett specialkort (antingen i samma färg eller ett svart kort, mer om specialkort längre ned på sidan).



Om man inte kan lägga
Om man inte kan lägga något kort så får man ta upp kort från högen. Här skiljer nog reglerna mellan olika spelare, men enligt speltillverkaren själva så behöver man bara ta upp ETT kort. Många spelar med att man måste ta upp tills man kan lägga eller max 3 kort, men det är inte de officiella reglerna (även om det är en kul variant för att öka spänningen).
Kan man inte även om man tagit upp kort lägga, så går turen vidare till nästa spelare. Kan man lägga kortet man tar upp får man det, annars passar man.
Nästa spelares tur
Nästa spelare som ska lägga måste sedan fortsätta på högen och dess färg, nummer eller specialkort. Ligger ett “vanligt” kort kan man bara fortsätta bäst man vill, men om det ligger ett specialkort gäller lite olika regler (läs nedan).
Säga UNO när man får ett kort kvar
För att vinna ska man bli av med sina kort. När man lägger sitt näst sista kort (så du bara har ett kort kvar på hand) är det vanligt att man måste säga UNO innan nästa spelare gör sitt drag.
Glömmer man bort att säga UNO så måste man ta upp två straffkort från kortleken samt stå över sin tur. Det är dock inte ett måste, och enligt UNO själva är det inte en regel. Se nedan under vanliga frågor för mer detaljer.
Avsluta och lägga sista kortet
När man bara har ett kort kvar så vinner du om du lägger det. Ditt sista kort måste dock vara ett nummerkort, så du får inte gå ut på ett specialkort.
UNO kortleken
När man spelar UNO så använder man en speciell kortlek.
Kortleken består utav 108 kort, varav 76 är kort i olika färg och nummer, samt 32 specialkort.

I respektive färg finns det kort mellan 0 och 9 samt 3 typer av specialkort som är kopplat till färgen. Kort med 0 finns bara i en uppsättning (alltså ett i varje färg) medan övriga finns i dubbla uppsättningar (två av varje). Totalt finns det alltså:
- 4 st 0:or (en i varje färg)
- 72 st 1-9:or (två i varje färg per nummer)
- 24 st specialkort i färg dvs. vändkort, stoppkort, och dra-2 kort (två i varje färg, åtta totalt av varje typ)
- 8 st svarta specialkort (fyra färgkort och fyra färg-och-dra-4 kort)
Några av specialkorten är kopplade till en färg medan de med svart bakgrundsfärg är fria att använda oavsett lagt kort.
Specialkort i UNO
Utöver de vanliga korten med nummer och färg så finns det ett antal kort som har unika egenskaper. Dessa kort kallas ”specialkort” eller ”fuskkort” och kan användas på lite olika sätt:

Stopp
Nästa spelare får inte lägga. Spelaren som är efter hoppas över och istället blir det spelaren efter som ska lägga. Om man lägger flera stoppkort samtidigt så hoppar man över lika många spelare som kort man lagt.

Vänd
Ordningen för vems tur det är vänder. Så istället för nästa spelare så är det spelaren åt motsatt håll som ska lägga. Kan spelas närsomhelst så länge det matchar färg eller symbol.

Dra 2
Nästa spelare får ta upp två kort och stå över sin tur. Kan spelas när den matchar färg eller symbol på på lagt kort.

Färg
Spelaren byter färg på högen till en valfri färg. Man kan välja samma som redan ligger (om man inte väljer att ha andra regler). Kortet kan spelas närsomhelst, men vissa spelar med att det endast får läggas när man inte har färgen som ligger.

Färg & Dra 4
Spelaren väljer färg och nästa spelare får ta upp 4 kort. Detta kortet får bara spelas om man inte kan lägga något annat kort.
Räkna poäng i UNO
Även om grunden för att vinna en omgång är att lägga sista kortet kan man också räkna poäng över flera omgångar. Den spelare som först blir av med sina kort får då poäng utifrån vad de övriga spelarna har på hand.
Vanliga kort är då värda samma poäng som siffran på dem och stopp-, vänd-, och dra-kort är värda 20 poäng samt färgkort är värda 50 poäng (både ”Färg” och ”Färg & dra 4”). Den spelare som först når 500 poäng vinner spelet.
Vanliga frågor om regler i UNO
Det finns några vanliga frågor i UNO som handlar om hur man får använda specialkort, när man måste säga UNO och hur många kort man ska ha. Här försöker vi samla några av de vanligaste frågorna och svaren.
Den oskrivna regeln säger att när man har ett kort kvar på hand måste man säga ”UNO”. ”Uno” betyder ju ett på spanska så det är ganska logiskt. Glömmer man bort att säga ”UNO” så måste man ta upp två straffkort från kortleken samt stå över sin tur.
När man lägger sitt sista kort kör vissa med att man måste säga ”UNO out”, men enligt UNO själva är det inte de officiella reglerna.
Nej, är det vanligaste svaret (och det vi anser att man bör spela efter). Det finns dock vissa varianter med regler där man kan gå ut med vilket kort som helst, men någon spänning måste det ju vara? 🙂
Återigen finns det lite olika regler för detta, men i vanligt UNO får man bara lägga ett kort åt gången.
Man kan dock spela enligt varianten att man får lägga flera kort på varandra om det är exakt samma (dvs. har du två stycken röda 2:or kan du lägga dem tillsammans, men inte en röd 2:a och en grön 2:a). Det gäller även specialkort.
Man kan också spela med “inhopp” vilket innebär att man får slänga in ett exakt likadant kort även när någon annan lägger det. Så om en motspelare lägger en röd 2:a och det inte är din tur efter kan du slänga in den om du hinner innan nästa spelare lägger sitt kort.
Om man får lägga specialkort på varandra är inte helt självklart och båda varianterna verkar finnas som regel. Det verkar vanligare att spelare 2 får lägga ett specialkort även om spelare 1 lagt redan lagt ett, men man kan såklart bestämma att det inte är godkänt om man vill.
Ta upp alla lagda kort förutom det översta och blanda till en ny draghög. Se till att blanda ordentlig eftersom de ligger i en ganska bra ordning annars.