Biljard regler: Lättaste biljardspelet att börja spela

Biljard är ett underhållande spel som kan spelas på flera olika sätt. Snooker, 9-ball, carambole är alla olika typer av biljardspel som spelas på olika sätt och med olika regler. Bland de vanligaste, populäraste och antagligen lättaste biljardspelen hittar vi också 8-Ball som vi ska gå igenom reglerna för.

8-Ball biljard regler

8-ball handlar om att först få ned alla sina klot och sedan 8:an innan sin motståndare. Man spelar en mot en, eller om man är flera som vill spela i två lag. I korthet innebär reglerna följande:

  • En spelare börjar med att spränga
  • Den spelare som först får i ett klot spelar på den färgen (halv- eller helfärgade)
  • Varje spelare ska få i alla sina klot innan det är dags att få i den svarta 8:an
  • Man behöver inte få i kloten i någon viss ordningMan får fortsätta spela så länge man får i ett eller flera klot
  • Slår man i motståndarens klot går turen över
  • Slår man i det vita klotet så får motståndaren ta upp ett av dina klot och placera det vita klotet där den vill
  • Sänker man 8:an innan man fått i sina övriga klot så förlorar man
  • Träffar man motståndarens boll först eller ingen boll alls så får motståndaren lägga det vita klotet där de vill

Inledning: Sprängning och uppdelning av klot

Börja med lägga upp alla kloten i triangeln och ställ ut den på punkten på ena sidan av biljardbordet. Låt 8:an ligga i mitten så den inte riskerar att hamna i ett hål.

Singla slant eller kör sten-sax-påse om vem som ska börja spela genom att ”spränga” med det vita klotet från andra sidan bordet.

Uppställning vid sprängning som inleder biljardspelet

Kloten delas upp i hela eller halva klot beroende på sitt hur de ser ut (helfärgade eller halvfärgade). Vilka klot som respektive spelare ska spela bestäms av vilken som först får ned en sort. Den spelare som först lyckas få ned ett klot i ett hål spelar vidare på den färgen.

Så om den som spränger exempelvis får ned helfärgade klot så ska den sedan fortsätta spela med hela klot. Om den spelare som först får ned ett klot får ned både ett hel- och halvfärgat klot så får spelaren välja vilket den vill spela med. Turen går dock över till motspelaren.

Spela tills man missar

Så länge en spelare får ned sina klot så får den fortsätta spela. Efter att kloten delats upp så ska du spela på dina klot först. Du ska alltså alltid först träffa dina egna klot, men sedan får både den vita och andra klot träffa vilka klot som helst.

Vissa har som regel att man måste säga vilka klot man ska spela på och vilket hål man ska sätta det i, något som kallas dessäng. Man behöver dock inte sänka kloten i någon speciell ordning (vilket är fallet i 9-ball).

Missa klot eller slå ned motståndarens

Om du inte träffar ditt egna klot eller missar helt att träffa något klot så går turen över till motståndaren och motståndaren får placera det vita klotet varsomhelst på spelplanen.

Om du råkar slå ned en av motståndarens klot går också turen över. Slår du ned det vita klotet får motståndaren ta upp en av dina klot och placera det på mitten. Det vita klotet får sedan placeras varsomhelst på spelplanen.

Vinna genom att sänka 8:an

Om någon sätter 8:an innan den spelaren fått i alla sina klot så förlorar spelaren direkt och spelet är slut. När en spelare däremot fått i alla sina klot så är det dags att sänka 8:an. Man kan antingen spela med att man ska sänka 8:an i det håll som ligger tvärsöver från den hål man satte det sista klotet eller att man behöver välja ett.

Om man i samma stöt som man sänker 8:an även slår i det vita klotet så förlorar man också.

Vanliga frågor om reglerna i biljard för 8-ball

Vad händer om den vita går i med 8:an?

Du förlorar.

Om jag får i motståndarens boll samtidigt som en av mina egna, får jag fortsätta spela?

Nej, turen går över. Enda undantaget är vid sprängningen, då får man fortsätta spela och välja den färg man föredrar.

Om man spelar med dessäng (att man måste säga vilken boll och hål man ska sätta), vad händer då om jag missar eller sätter i fel hål?

Turen går över till motståndaren, men bollen får ligga kvar. Även den vita ligger kvar på sin position.

Måste man stå på något speciellt sätt när man stöter?

Du måste alltid ha en fot i golvet när du spelar, men du får luta dig och sitta på bordet så länge du inte nuddar några klot. Du får också använda en kratta, som gör det lättare att stöta på långa avstånd.

1 svar på ”Biljard regler: Lättaste biljardspelet att börja spela”

Lämna en kommentar