Vändtia: Regler & tips för hur man spelar

Vändtia är ett enkelt kortspel som spelas med en vanlig kortlek utan jokrar. Det är antagligen ett av de mest populära kortspelen i Sverige eftersom det både är enkelt att spela och går ganska snabbt.

OBS! Det råder rätt mycket förvirring kring Skitgubbe eftersom även Vändtia kallas skitgubbe eller spansk skitgubbe. Känner du inte igen regler nedan är det alltså Skitgubbe du letar efter.

Antal spelare:2-4 personer
Rek. ålder:7 år eller äldre
Speltid:10 minuter
Kortlek:52 kort

Spelets början – dela ut kort

Börja med att dela ut 3 nedåtvända kort framför varje spelare så man inte ser vad det är.

Dela sedan ut ytterligare 3 kort med framsidan upp genom att lägga ett på vardera nedåtvända kort.

Dela sedan ut ytterligare 3 kort som man har på hand och som bara respektive spelare själv ser. De korten som blir kvar lägger man med baksidan upp i en chanshög som man kommer dra kort från senare i spelet.

Byta kort innan spelet börjar

Nu har alltså varje spelare 9 kort; 3 “hemliga”, 3 “öppna” och 3 “på hand”.

Innan själva spelet börjar får man dock byta ut de öppna korten som ligger framför sig mot ett man har på hand. Redan här finns det lite olika regler som man kan spela efter i hur man får lägga sina öppna kort:

 • Lägga ihop kort av samma valör: När man börjar har alla tre öppna kort som man får byta ut, men man kan också spela med att man får lägga två kort tillsammans om det är samma valör.

  Har du ex. två stycken knektar kan du lägga dem tillsammans som ett öppet kort. Gör du det så får du också ta upp ett nytt från chanshögen för att vid spelets början ha 3 kort på hand. 
 • Lägga på andra spelares kort: Grundregeln är att man bara får byta ut sina egna kort mot kort man har på hand. En utveckling och vanligt förekommande regel är dock att man även får lägga på andra spelares öppna kort om man har samma valör.

  Om spelare A har en 8:a på hand och spelare B har en 8:a som öppet kort kan spelare A alltså lägga sin 8:a på spelare B:s. Spelare A får då ta upp ett nytt kort från chanshögen så att alla fortfarande har 3 kort på hand när spelet börjar.

Spelets gång  – hur man spelar vändtia

När alla är klara med att anpassa sina öppna kort börjar den som har lägst kort på hand med att lägga ut valfritt kort. Alla spelare ska alltid ha 3 kort på hand så efter man lagt sitt kort plockar man upp ett nytt från chanshögen.

Nästa spelare i ordningen ska nu lägga samma valör eller högre än spelaren innan. Kan man inte lägga så får man chansa genom att dra ett kort från chanshögen. Om inte det hjälper måste man plocka upp hela spelhögen av kort som lagts till sin hand.

Det finns också ett antal specialkort och varianter för att göra spelet roligare.

 • Tvåor: Sänker spelet till en 2:a men högen ligger kvar. Samma spelare får sedan lägga ett nytt kort på tvåan (vilket då kan vara vilket som helst). En 2:a kan läggas närsomhelst på vilket kort som helst.
 • Tior: Vänder bort hela högen så att man i framtiden inte kan behöva ta upp de korten. Tior kan läggas närsomhelst på vilket kort som helst och spelaren som la den får sedan lägga ett valfritt kort när högen vänts bort.
 • Dubbelkort: Har man två kort av samma valör (exempelvis 2 stycken 7:or) så får du lägga dem tillsammans när det är din tur (om det är samma eller högre än liggande kort).
 • Fyra lika: Kan man lägga fyra kort av samma valör (exempelvis fyra 6:or) så fungerar det på samma sätt som en 10:a, så spelaren får vända bort högen och lägga ett nytt kort. Du måste dock fortfarande lägga över det liggande kortet.
  Detta gäller också om man bygger vidare på spelhögens redan lagda kort. Så ligger det 2 stycken 3:or och du lägger en de övriga 3:orna så får du också vända bort högen och istället lägga ett nytt kort.

Avslutning och hur man vinner vändtia

När alla kort från chanshögen och ens hand är slut så får man börja spela ut sina öppna kort från de tre högarna framför sig. Man spelar ett kort i taget och får själv välja vilken ordning man tar dem i. När man sedan spelat ut sina öppna kort så får man börja spela sina hemliga kort. Här gäller det att chansa att det kommer vara bättre än de liggande korten.

Misslyckas man med att lägga samma eller över får man som vanligt ta upp högen och måste då spela ut dem innan man kan fortsätta med sina öppna eller hemliga kort. 

Den som först blir av med alla sina kort vinner spelet. Övriga kan då antingen spela klart för att utse övriga placeringar eller avsluta och istället påbörja en ny omgång.

Vad händer om jag har 2:a, 10:a eller Ess kvar som sista kort?

En vanlig regel är att man inte får gå ut på varken 2:a, 10:a eller Ess – oavsett om man har det som sista hemliga kort eller spelar det från handen. Antingen bestämmer man att man då direkt förlorar eller (mer vanligt) att man får plocka upp alla kort från spelhögen.

Lämna en kommentar