Badminton regler: Så spelar du badminton (med bilder)

Badminton är en racketsport som kan spelas mellan 2 eller 4 spelare. Poängen räknas samma oavsett men spelplanen och reglerna skiljer lite. Här hittar du en enkel genomgång av reglerna i badminton

Reglerna i badminton

Badminton handlar om att slå bollen över nät med sitt racket till motståndarens planhalva. Man får bara slå ett slag och landar bollen på marken inom spelplanen så får motståndaren poäng, medan om den hamnar utanför går till mottagaren. Om den träffar linjen så räknas den som inne.

En match är bästa av tre set och varje set går till 21 poäng. Man får poäng på varje slag oavsett vem som servar.

Vid början av spelet lottar man om serven, vanligtvis genom att kasta upp bollen och se vem den pekar på. Serven kommer sedan växla till den som senast vann poäng.

Spelplanen

Spelplanen är som i många racketsporter olika beroende på om man spelar singel eller dubbel. Här är en översikt över hur banan ser ut och anpassas efter typ av match.

Singel

I singelspel så används de inre sidolinjerna och bakre baslinjen. På sidorna försvinner alltså en del av planen. Vid serve så är det den bakre servelinjen som gäller för serverutan.

Dubbel

I dubbelspel (herr, dam och mixed) så gäller samma regler. Vid serve så gäller den kortare servelinjen i bakre kant av planen, medan det sedan under spel är yttre linjer.

Serve i singel och dubbel

Oavsett om man spelar singel eller dubbel så ska själva serven genomföras på samma sätt, diagonal från serveruta till serveruta, men själva serverutan och spelplanen skiljer sig.

Vid serve ska servaren och mottagaren stå inom sina respektive serverutor (diagonalt från varandra) och får inte stå på någon av rutans yttre linjer. Bollen ska slås från servaren till mottagarens serveruta. Om mottagaren returnerar bollen eller om den landar inom serverutan, inkl. linjer, så är den godkänd.

Vid dubbelspel så måste bara servaren och mottagaren stå inom serverutan. Respektive partner får placera sig varsomhelst på planen så länge de inte skymmer eller stör någon annan spelare.

Vid jämn poäng så servar spelaren från sin högra serveruta, medan man vid ojämn servar från vänster. Har du alltså 2 poäng och ska serva så ställer du dig i din högra serveruta, men om du har 3 poäng ska stå i den vänstra.

Det finns flera regler kring hur serven ska utföras, vilket kan sammanfattas i korthet med följande delar:

  • Bollen måste slås under spelarens midja.
  • Badmintonracket måste vara vinklat helt eller delvis nedåt golvet.
  • Serven ska ske som en rörelse utan stopp (du kan alltså inte finta)
  • Bollen måste landa i motståndarens serveruta (eller om spelaren slår den)

Om bollen träffar nätet vid serve men ändå landar i motståndarens serverutan (eller returneras) så är den godkänd. En boll som träffar nät i badminton är alltså inte per automatik ”död”.

Poängräkning i badminton

Badminton spelas i bästa av 3 set. För att vinna en match behöver du alltså vinna 2 set.

Ett set spelas först till 21 poäng och man måste vinna med 2 poäng för att ta hem setet. Det innebär att om det står 20-20 så måste en spelare minst ha 22 poäng för att vinna. Man spelar dock högst till 30 poäng, så om det blir 29-29 så vinner den spelaren som vinner nästa boll och tar hem setet med 30-29.

Poäng delas ut efter varje boll. Det innebär alltså att oavsett vem som servar så kan båda spelarna få poäng. Man får en poäng per boll och den som vinner får slå nästa serve.