Canasta regler: Så spelar du Canasta

Canasta är ett spel som ingår i rummy typen av kortspel och påminner för många om kortspelet 500. I Canasta spelar man med 2 kortlekar och alla jokrar, så totalt 108 kort, och man kan vara mellan 2 och 6 spelare.

Reglerna i Canasta kan verka lite omständiga men efter en omgång så brukar det bli lättare att förstå än att läsa sig till. Här är vår genomgång av reglerna för Canasta.

Antal spelare2-6 spelare
Ålder12 år och uppåt
Antal kort2 kortlekar och alla jokrar, så totalt 108 kort
Speltidca 60 min

Spelets mål: Hur man vinner i Canasta

Canasta går ut på att samla poäng genom att skapa olika kombinationer av kort som ger olika poäng. Först till 5000 poäng vinner sedan spelet.

För att kunna vinna behöver du även få till en eller två Canasta, vilket är en kombination av minst sju kort av samma sort. Beroende på om den är röd (inga vilda kort) eller svart (kombination med vilda kort) så får du olika mycket poäng. Se mer längre ned på sidan under poängräkning.

Hur man spelar Canasta

Innan ni börjar spela Canasta så behöver spelarna komma överens om man vill dra ett eller två kort ut högen när det är ens tur. Man behöver också bestämma om man behöver en eller två canasta för att få avsluta spelet. Spelar man i par räknar man poäng tillsammans.

Inledning av spelet

Börja med att blanda kortleken och dela ut 11 kort vardera till respektive spelare. Resten av korten läggs i mitten i en hög med baksidan upp och det översta kortet vänds upp och läggs vid sidan av högen.

Är det uppvända kortet en joker, en två eller en trea så får man vända upp ett nytt kort ovan på det gamla tills att ett annat typ av kort ligger på talongen.

En spelomgång

Man spelar i tur och ordning, och det är spelaren till vänster om givaren som börjar spelet. När det är ens tur så har man att välja mellan att:

  • Dra kort (dragning)
  • Lägga ut kort om man kan och vill (mälning)
  • Lägga ett kort på högen (sakning)

Att mäla innebär att man lägger ut 3 eller fler kort på bordet i samma valör. Man får bara mäla om man har en öppning, alltså om man har tillräckligt med poäng.

Det finns väldigt många regler och undantag när det kommer till hur man spelar Canasta, så lättast är nästan att se en introduktionsvideo för hur spelet går till:

Poäng i Canasta

Om utgång har skett (en spelare mäler alla sina kort och har en eller två Canasta själv eller i sitt lag) så är given slut och man ska räkna poäng.

KortPoäng
Joker50 poäng
220 poäng
3 (Röd) 100 poäng
3 (Svart)5 poäng
4 – 75 poäng
8 – Kung10 poäng
Ess20 poäng
Röd Canasta (utan vilda kort)500 poäng
Svart Canasta (med upp till 3 vilda kort)300 poäng
Avslut100 poäng

Lämna en kommentar