Offside: Regler för offside i fotboll

Kanske är offsideregeln den mest omdiskuterade regeln i alla sporter. För även om den i sin grund är enkel och tydlig så är den i verkligheten ändå öppen för bedömning av alla från domaren till supportrar.

Här går vi igenom offsideregeln i detalj och ser vad som egentligen gäller i olika situationer.

Offside i fotboll

Offsideregeln är införd sedan lång tid tillbaka för att förhindra att man ska kunna stå kvar och invänta bollen vid motståndarens mål (vilket skulle göra spelet väldigt enahanda). Genom åren har vissa förfiningar gjorts, men grunden är fortfarande densamma sedan många år tillbaka.

Det måste vara två motspelare mellan den mottagande spelaren och målet när en passning slås framåt i banan på motståndarens planhalva av en lagkamrat.

Offsideregeln

Som utläsas av vår definition av offside så finns det ett antal delar att ta fasta på:

 • Det ska vara två motståndare mellan spelaren som tar emot passningen och målet. I vanliga fall är den ena målvakten, men om han har sprungit ut så kan alltså två andra spelare räcka. Endast en utespelare räcker inte även om det är det vanliga som man tänker eftersom målvakten är där bakom.
 • Offside uppstår vid passningsögonblicket. En spelare som springer förbi backlinjen och tar emot bollen när han står i en offsideposition är alltså inte offside så länge han befann sig på rätt sida när passningen slogs.
 • Passningen måste slås framåt i banan och på motståndarens planhalva för att det ska kunna vara offside. Du kan alltså inte vara offside om passningen slås bakåt eller på din egen planhalva.
 • Passningen måste slås av en medspelare för att det ska kunna vara offside. Om motståndaren spelar bakåt i tron om att exempelvis målvakten ska ta emot bollen men en anfallare hinner först så är det inte offside.

När är man inte offside?

Även om offsideregeln är tydlig så finns det ett antal undantag för när man inte räknas som offside.

 • Ingen offside på egen planhalva.
  När du befinner dig på din sida om mittlinjen där ditt lags egna mål står, alltså på din egen planhalva, så kan det inte bli offside. När bollen slås kan du alltså vara på din egen planhalva och inte ha en spelare mellan dig och motståndarmålet och sedan ta emot passningen på motståndarens planhalva.
 • Ingen offside vid inkast.
  När ditt lag kastar in bollen vid inkast kan du stå varsomhelst på planen och det kan aldrig bli offside.
 • Ingen offside vid hörna.
  När hörnan slås befinner sig bollen så långt ned på plan som det går och det blir i praktiken en bakåtpass. Därför kan det aldrig bli offside på en hörna oavsett hur spelarna på planen står.
 • Ingen offside vid inspark.
  När bollen sparkas in igen av en målvakt eller försvarare så gäller inte heller offsideregeln utan det är fritt fram att positionera dig som du vill.
 • Ingen offside vid bakåtpass.
  En passning måste slås framåt i banan för att det ska kunna bli offside. Slås den istället bakåt så är det alltså inte offside.

Frågor och svar om offside

Det uppstår såklart många frågor och bedömningslägen som inte är helt tydliga utifrån grundreglerna för offside. Här hittar du några vanliga frågor och svar kring offside i fotboll.

Varför väntar domaren med att blåsa för offside?

Eftersom man vill vara säker på att det faktiskt är offside innan man blåser av spelet så väntar man med att blåsa. Det är för att man hellre vill att spelet fortlöper än att blåsa av, samt att det ibland skulle blåsas av innan situationen är färdig och man kan bedöma att det är offside.

En spelare som står offside kan exempelvis ignorera bollen och låta en annan spelare ta den och på så sätt undvika offsiden som man i ett första läge kanske flaggat för annars.

Blir det offside om en motståndare passar till en anfallare som står offside?

Nej, inte om det är en avsiktlig ”pass”. Skulle det vara att man försöker rädda en situation där anfallaren redan stod offside när lagkamraten slog passningen så kan det fortfarande vara offside.

Får man stå offside om man inte rör bollen?

Ja, om du inte aktivt deltar i spelet, försöker ta bollen eller stör motståndarens bedömning av bollbanan så är det tillåtet att stå offside. Domaren bedömer när den typen av situation uppstår.

Vilken del av kroppen bedöms vid offside?

Alla delar som kan användas av spelaren för att vidröra bollen i spel räknas när man bedömer en offside. Med andra ord är det bara armarna som inte räknas in, så sticker man huvudet förbi motståndarens bakre del av kroppen så kan man bedömas som offside.

Kan man vara offside på egen planhalva?

Nej, på egen planhalva kan det aldrig bli offside.

Vad är en offsidefälla?

En offsidefälla är ett sätt för motståndaren att försvara sig i ett anfall genom att försöka ställa spelarna offside när en passning ska slåss. Det gör man genom att lyfta hela backlinjen högre upp i banan så att motståndarna står offside.

Lämna en kommentar