Curling regler: Enkel genomgång hur man spelar

Intresset för curling brukar gå upp i samband med OS där det är en av de sporter som många svenskar vill följa. Reglerna är relativt enkla och dramatiken på plan gör det till en publikvänlig sport för oss tv-tittare. Här går vi igenom reglerna för vad som gäller så du enkelt kan hänga med i tv-soffan eller när du själv vill testa på sporten.

Hur man spelar curling

Curling är en sport som man spelar på en isbana där man tävlar lag emellan om att placera stenar i ett målområde och samla poäng. Varje lag består av fyra spelare som i varje omgång spelar två stenar var i tur och ordning, där respektive lag spelar varannan sten.

En omgång består alltså av 16 stenar (8 per lag), varefter man räknar poäng efter hur många stenar det vinnande laget har närmast mitten av boet. En match består sedan vanligtvis av 8 eller 10 omgångar, där den totala poängen avgör vinnaren.

Spela på curling hos LeoVegas:
Få 100 kr extra – inga omsättningskrav!

På LeoVegas kan du just nu hitta flera olika spel på curling under OS. Sätt in 100 kr så får du ett gratis spel värt 100 kr utan omsättningskrav.

I varje lag så har de olika personerna olika roller. En spelare skjuter iväg stenen och två spelare kan sedan sopa framför klotet för att styra stenen när den åker fram över banan. I andra änden av banan står sedan lagets fjärde spelare som kallas skipper eller lagkapten.

Skipperns uppgift är att ge instruktioner till sina medspelare under sopningen och försöka styra så att den kommer enligt plan. Antingen vill man lägga den på ett strategisk ställe, såsom en guard som skyddar en egen sten och blockerar motståndaren eller slå till en egen eller motståndarens sten så att den åker iväg eller lägger sig bättre i boet.

Curlingbanans längd och uppdelning

En curlingbana är cirka 45 meter lång från ände till ände. I respektive ände finns ett målområde som kallas boet så man kan spela åt båda håll. Boet är cirka 3,6 meter i diameter.

I bakkant där stenarna spelas från sätter man upp ett hack som man kan skjuta ifrån för att få fart och spelaren måste sedan tydligt släppa stenen innan den passerar hogglinjen.

Sedan ett antal år tillbaka så har man infört en fri guardzon framför boet där stenar som ligger där inte får slås bort under varje omgångs första två stenar av motståndaren. Det gör spelet lite mer raffinerat och bättre balanserat för sista stenens fördel. Ligger stenarna i boet så är det dock fritt fram att slå undan dem.

Isen på en curlingbana är aldrig helt perfekt och förändras under spelets gång, vilket innebär att en stor del av spelet är att kunna läsa av isen och förutse var den kommer gå snabbare eller långsammare.


Spela på curling hos LeoVegas:
Få 100 kr gratis på valfritt spel!


Poängräkning

Efter att en omgång är färdigspelad så räknar man poängen. Den som har en godkänd sten närmast mittpunkten i boet vinner och får en poäng för sin sten.

Därefter kollar man den sten som ligger näst närmast; är det vinnarens får det laget ytterligare en poäng för varje sten som ligger närmare än motståndaren, men om det är motståndarens så blir det inga fler poäng.

Efter varje omgång läggs sedan poängen ihop till totalen, så när hela matchen är färdigspelad så vinner det laget som fått ihop flest poäng totalt. Skulle det bli oavgjort så spelar man oftast en extra omgång för att avgöra matchen.

Utrustning: Sten, kvast och skor

Utrustningen som används i curling är främst tre saker: stenar som ska läggas i boet, en kvast för att styra stenens fart och riktning samt curlingskor för att röra sig på banan.

Stenen i curling väger 18-19 kg (maxvikt 19,96 kg) och har en diameter på 30 cm. Den är runt 12 cm hög och är gjord av speciell sten som kommer från Skottland. Undersidan är lätt konkav för att den ska glida bra och på ovansidan har den ett handtag som man håller i när man släpper iväg stenen. Genom att vrida lätt på stenen innan man släpper iväg den går det att curla den så den kan komma runt blockerande stenar och leta sig in i boet.

Isen på banan spolas med vatten innan en match vilket gör ytan lite knagglig när den sedan fryser till. Med hjälp av kvasten kan man jobba bort en del vilket gör att stenen kan fortsätta med samma fart och även ändra riktningen. En sten som sopas går alltså snabbare och rakare än om man inte sopar.

Utöver stenen och kvasten har utövarna även speciella curlingskor, där den ena foten har en glidsula (oftast av teflon) samt en greppsula som gör att man kan skjuta ifrån och glida med stenen nuder sopningen och när man slajdar ut stenen.

Strategi & taktik i curling

Det finns ganska tydlig strategi i hur man bör spela curling för att optimera sina chanser att vinna. Den anpassas såklart sedan efter hur resultatet blir i varje omgång eftersom det kräver hög teknisk precision för att spela ut den perfekt. Framförallt beror det på vem som leder matchen (och hur mycket) samt vem som har sista stenen.

Den som har sista stenen i en omgång har stor fördel eftersom det laget då kan avgöra oavsett hur tidigare stenar lagts. Vinner man en omgång så går dock turen över till motståndarlaget, så många gånger kan man vilja ”nolla” för att inte tappa fördelen om man inte kan ta extra poäng (mer än ett).

Om man leder och har sista stenen vill man till en början få kommandot på främre sidorna av boet. Det man vill i ett sådant läge är att ta poäng så att man leder med mer än ett poäng, eller nolla omgången så man får fortsätta ha fördel av sista sten.

Om man leder, men inte har sista stenen så vill man kontrollera främre mitten av boet. Det är för att man vill minimera risken att motståndaren får öppet i sista stenen och kan lyckas ta mer än en poäng.

Om man ligger under, men inte har sista stenen så vill man blockera mitten utanför boet och helst skapa en bakomliggande sten i boet. Det man vill är att inte tappa poäng, men helst också blockera så motståndaren kan råka stöta in en av lagets stenar.

Om man ligger under och har sista stenen så vill man till en början lägga sina stenar framför boet på kanterna så att man kan få möjlighet att knacka in dem bakom blockerande stenar från motståndaren. Målet är att ta minst en poäng, men helst kunna stöta in fler poäng i sista omgången.

Lämna en kommentar