Yatzy: Regler & tips för hur man spelar (med protokoll!)

Yatzy är ett klassiskt spel med enkla regler från 1950-talet med obegränsat antal spelare som kan vara med. Allt som behövs för att spela är 5 tärningar och ett enkelt protokoll för att räkna fram bonus och hur många poäng man får i varje omgång. När man spelat 15 omgångar och protokollet är fullt så vinner den som har flest poäng.

Nedan går vi igenom alla regler, andra varianter som maxi-yatzy samt ett utskrivbart protokoll.

Hur man spelar yatzy 

Börja med att slå en tärning om vem som ska börja. Den som får högst startar och sedan går man i ordning medurs. Skriv in alla deltagare i protokollet i ordning efter hur man sitter så är det enkelt att anteckna poängen.

Hur en omgång går till

I varje omgång så har spelaren rätt att slå tärningarna max 3 gånger. Man börjar med att slå alla fem tärningar. Därefter får spelaren välja vilka den vill spara och vilka som ska slå med igen. Man får lov att stanna när man vill, dvs. man måste inte slå alla 3 gångerna. 

När man är klar med sina tärningskast så ska man välja vad man vill sätta det på i protokollet och räknar samman summan av tärningarna (som ingår i den radens poäng). Det skriver man sedan in i den tomma rutan. Man måste inte följa protokollets ordning och om man inte kan sätta det på något så får man stryka en ruta.

Exempel på en omgång

Här är en kort genomgång på hur en omgång för en spelare kan se ut:

I första kastet får spelaren 1, 2, 3, 3, 6. Spelaren sparar 3:orna och slår om resten.
I andra kastet får spelaren 3, 5, 6. Han har nu 3 stycken 3:or och slår om resten. 
I tredje och sista kastet får spelaren 1, 3. Han har nu 4 stycken 3:or. 

Nu ska spelaren välja vad han ska sätta det på. Han kan välja att antingen sätta det på Treor eller Fyrtal. Om han inte vill sätta det på något av dem kan han även sätta det på Chans eller stryka något av fälten.

Bonus – hur många poäng man behöver

Den övre halvan av spelets protokoll har en summa och bonus efter sig. Bonusen är på 50 poäng och fås om man snittat över 3 tärningar per ruta i den övre spelplanen. Summan som man räknar samman ska alltså vara 63 poäng eller mer, men bonusen är oavsett summa alltid 50 poäng.

Tips för att få bonus i yatzy

För att säkerställa att man får bonus så är det alltså värt att slå höga tal (4-6) med fler än 3 stycken tärningar så att man kan slå färre lägre (1-3). Exempelvis om du har slagit 4 stycken fyror så ligger du plus 4 poäng, och behöver då bara 1 enda tvåa för att fortfarande få bonusen.

Poäng och regler i Yatzy

I yatzy finns det flera olika poäng man kan få. Här kan du se alla reglerna för hur du räknar poäng i poängprotokollet.

 • 1-6: I de första raderna så räknar man helt enkelt samman summan av de tärningar som har samma siffra som raden i protokollet. Har du tre stycken 4:or när omgången är slut så får du 12 poäng (3×4).
 • Ett par: Ett par innebär att du har två tärningar som visar samma och du skriver in summan av de två. Ett par används framförallt i Norden och ingår inte alltid i utländska yatzy spel och protokoll.
 • Två par: Två par innebär att du har två stycken par av olika siffror på tärningarna och du får poängen av de tillsammans. Exempelvis 2 stycken 3:or och 2 stycken 4:or ger 14 poäng (3+3+4+4). Två par används framförallt i Norden och ingår inte alltid i utländska yatzy spel och protokoll.
 • Tretal: Tretal innebär att du fått tre stycken tärningar av samma sort. Du räknar ihop vad poängen är för de tre tärningarna. Exempelvis får du 3 stycken 5:or så får du 15 poäng (5+5+5).
 • Fyrtal: Fyrtal innebär att du fått fyra stycken tärningar av samma sort. Du räknar ihop vad poängen är för de fyra tärningarna. Exempelvis får du 4 stycken 5:or så får du 20 poäng (5+5+5+5).
 • Liten stege: Liten stege får du om siffrorna på tärningarna är 1, 2, 3, 4, 5. Det ger summan av alla tärningarna, dvs. 15 poäng.
 • Stor stege: Stor stege får du om siffrorna på tärningarna är 2, 3, 4, 5, 6. Det ger summan av alla tärningarna, dvs. 20 poäng.
 • Kåk: För att få en kåk ska tre stycken av tärningarna visa siffra, samtidigt som de andra två visar samma av en annan siffra. exempelvis kan du fått 2, 2, 2, 4, 4. Du har då ett tretal och ett par som tillsammans blir en kåk värd 14 poäng (2+2+2+4+4).
 • Chans: Chans kan vara vad som helst, det finns inga krav på vad som ska ingå utan summan av alla tärningarna blir vad du skriver in. chans används framförallt för att man misslyckats med att få något annat eller att man inte vill sätta det på något annat för att det är för dåligt (för att få bonus exempelvis). 
 • Yatzy: Om alla 5 tärningarna visar samma siffra har du lyckats med en yatzy. En yatzy är alltid värd 50 poäng oavsett vad du fått den med. Du kan har fått 5 stycken ettor eller 5 stycken sexor, båda fallen är lika värda som yatzy.

Protokoll & spelplan för Yatzy

Oftast följer det med ett protokoll när du köper ett yatzy, men det är lätt att tappa bort eller att det tar slut. Här kan du dock ladda hem ett smidigt protokoll i excel som automatiskt räknar ut vem som vinner och får bonus. Du kan såklart också använda det för att skriva ut och skriva för hand om du vill.

Stryka poäng

Om man inte kan sätta sina tärningar på något vid slutet av sin omgång så får man stryka. Det kan också vara att man inte vill sätta det även om man kan eftersom det innebär att man missar bonusen exempelvis. när man stryker så innebär det att man inte längre kan få den rutan och sätta poäng där. stryker man exempelvis liten stege så får du 0 poäng där och kan inte få det senare.

Räkna poäng och utse vinnaren

När spelet är slut räknar man ihop varje spelares poäng och sammanställer i rutan längst ned i protokollet. Den spelare med flest poäng vinner. När man räknar lägger man ihop alla rader och räknar såklart med bonusen i det. Man räknar inte med summan för den övre delen om man protokollet man har har med en sådan ruta.

Varianter yatzy

Om man tröttnar på vanlig yatzy så har det genom åren tillkommit ett antal varianter på hur man kan spela. Här är några vanliga varianter på spelet, men man kan såklart hitta på egna regler och sätt att spela för att variera ännu mer.

Maxi Yatzy

Maxi-Yatzy är en vidareutveckling som är lite mer komplex och där man kan använda mer strategi och tänka. Istället för 5 tärningar spelar man med 6 stycken och man kan spara slag mellan varje omgång. I varje omgång kan man välja att stanna i en omgång och spara 1 eller 2 slag (beroende på när man stannar) till nästa omgång. 

Reglerna är skiljer sig också på ett antal andra sätt i poängräkningen:

 • Yatzy räknas som 100 poäng (dvs. alla 6 tärningarna visar samma siffra).
 • För att få bonus behövs det 84 poäng (man kan även köra med 75).
 • Bonusen är 100 poäng istället för de vanliga 50.
 • Utöver de vanliga poängrutorna har man också Tre par, Femtal, Full stege, Hus och Torn.
  • Tre par innebär att man har 3 olika par. 
  • Femtal innebär att man har 5 tärningar med samma siiffra.
  • Full stege innebär att man har en av varje siffra på alla tärningarna (1, 2, 3, 4, 5, 6).
  • Hus innebär att man har två stycken Tretal, exempelvis 2, 2, 2 och 4, 4, 4.
  • Torn innebär att man har 4 stycken av samma och ett par av något annat. exempelvis 3, 3, 3, 3 och 4, 4.

Yatzy med tvång

Spelar man med Tvång så måste man spela enligt protokollets ordning. det blir då mer slumpartat. 

Halvtvång

Spelar man med halvtvång så kan man köra att man antingen måste göra övre eller nedre delen först eller en av dem i ordning.

Spela online

Nuförtiden kan man även spela yatzy online på flera olika plattformar. Det finns både som app för att hjälpa dig att spela med på riktigt och hålla koll på ställningen med automatisk poängräkning, eller i webbläsaren för att spela mot en dator eller vän digitalt. 

Lämna en kommentar