Kortspel

Att spela kort är kanske det enklaste sättet att spela spel på. Lite förberedelse och mängder med olika spel att variera mellan. Här är ett urval av de vanligaste och mest populära kortspelen.

Historia: när kortspel började

Kortspel sägs komma från Kina och kommit till Europa på 1300-talet när handel påbörjades mellan Asien och Väst i större utsträckning. Idag finns det mängder av kortspel världen över så det är svårt att dela upp eller lista alla. Vad som på något sätt sammanbinder dem är att man spelar med någon typ av kortlek, där den vanligaste standard kortleken är den man använder i ex. Chicago och Hjärter, men det finns även spel där man använder en specifik variant såsom i UNO och Skip-bo.

Olika typer av kortspel

Om man ser över olika kortspel så finns det lite olika saker som styr spelet. Det första är hur man vinner. Antingen går spelet ut på att samla så mycket poäng som möjligt, att man ska få till olika kombinationer av kort på hand eller det motsatta att man ska bli av med kort eller få så lite poäng som möjligt.

Reglerna och hur man spelar

Det andra som styr spelet är såklart reglerna och hur man faktiskt spelar spelet. Det kan vara att man byter kort, att man spelar stick eller ska dra slumpvisa kort från en hög. Många spel bygger på samma grundprinciper, exempelvis poker regler, där man ska få poäng på olika sätt. Chicago är ju exempelvis en kombination av poker och stickspel.

Hur många som kan spela

En annan del i kortspel är hur många man kan vara när man spelar. Hjärter bör man helst vara fyra i, medan patiens är ett spel för en person om man är ensam. De flesta spelen kan man dock variera ganska mycket i hur många spelare man är.

Sist men inte minst är ju den ständiga frågan om hur mycket tur vs. skicklighet det är i ett spel. Vissa spel är ju helt styrda av slumpen och det finns ingen fördel att få av erfarenhet. Andra kortspel gör reglerna att man mycket mer kan styra utgången och vinna genom skicklighet. De allra flesta är ju någon typ av kombination.

Lämna en kommentar