Trivial Pursuit: Regler för hur du spelar det klassiska spelet

Trivial Pursuit, även kallat TP, är ett klassiskt frågesportspel som kom till Sverige från Kanada på mitten av 80-talet och det blev också årets spel 1985. Sedan dess har det utkommit i flera olika varianter och utgåvor med olika uppsättningar av frågor, men grunden är densamma med sin spelplan och målet med att samla tårtbitar.

Regler för hur man spelar Trivial Pursuit

Reglerna i TP är egentligen väldigt enkla och det är frågorna som är svåra. Här är en enkel genomgång av reglerna och längre ned hittar du även vanliga frågor och svar.

Inledning av spelet

Alla spelare (man kan såklart även spela i lag) har varsin spelpjäs med plats för olika tårtbitar som man ska samla. I spelets början utgår man från spelplanens mittcirkel där alla startar. Alla spelare slår tärningen och den som får högst får börja.

När det är ens spelares tur så slår den tärningen och ska sedan gå så många steg som den visar. Man får gå åt vilket håll man vill på spelplanen, men du kan inte dela upp stegen (ex. slå en 5:a och sedan gå 2 steg till höger och sedan 3 åt vänster).

Frågor och tårtbitar

När du hamnar på en ruta så får du en fråga uppläst av en annan spelare som du ska svara på. Svarar du rätt så får du fortsätta spela och slå tärningen igen. Du kan också hamna på en tärningsruta vilket innebär att du får slå tärningen igen och gå vidare. Svarar du fel så går turen vidare till nästa spelare.

När du hamnar på en tårtbitsruta så har du även chans att få en tårtbit om du svara rätt på frågan. Tårtbiten är i samma färg som rutan och står för vilken kategori på frågan det är.

Kategorier och färger

Det finns 6 olika färger och tårtbitar som motsvara olika kategorier:

 • Blå: Geografi
 • Rosa: Underhållning
 • Gul: Historia
 • Brun: Kultur/Litteratur
 • Grön: Natur/Vetenskap
 • Orange: Sport/Fritid

Avslutning och vem som vinner

När någon samlat alla tårtbitar så finns det lite olika sätt att avsluta och utse vinnaren. Vissa spelar med att man då måste in till mitten och svara på en sista fråga som motståndaren bestämmer (innan att ha tittat på kortets frågor), medan andra menar att spelet är slut direkt. Oftast brukar man låta de övriga spelarna spela klart omgången så att alla iaf fått lika många försök att vinna. Om man är flera som spelar så kan såklart de övriga fortsätta spela vidare om övriga placeringar.

Vanliga frågor

Även om grundreglerna är enkla så kan det finnas en del situationer när det inte är helt klart vad som gäller. Här är svaret på flertalet vanliga frågor, har du någon mer så skriv i kommentarsfältet längst ned på sidan så ska vi försöka svara så snart som möjligt.

Måste svaret vara exakt som det står på kortet?

Det beror lite på eftersom det finns rätt många olika typer av frågor. Uppläsaren kan be om ett mer precist svar eller förtydligande om svaret är mer generellt än vad gissningen är. Exempelvis, handlar det om namn så kan efternamnet räcka eller en beskrivning av något, medan är det ett exakt år så kan man inte svara med ett decennium.

Får man fortsätta sin tur även om precis fått en tårtbit?

Här är det lite olika med ”interna” regler, men generellt så får man fortsätta spela tills man svarar fel. Vissa spelar dock med att turen går vidare om man vinner en tårtbit.

Hur avslutas spelet, vinner man direkt när man fått alla tårtbitar?

Det beror som sagt på hur ni väljer att spela. Vanligast är att alla får spela lika många omgångar, så började vinnaren så får alla andra spela en ytterligare omgång så alla fått samma chans. Man kan också ha som regel att man måste ta sig in till mitten och svara på en extra fråga för att ge övriga extra chans att komma ikapp.

Får man stå på samma ruta som en annan spelare?

Ja, det finns inga begränsningar i att man inte får stå på samma ruta.

Vad händer om man ställer sig på en tårtbitsruta man redan har och svarar rätt?

Du kan se det som en vanlig ruta och du får helt enkelt bara gå vidare utan någon tårtbit.

Olika utgåvor och varianter av Trivial Pursuit

Trivial Pursuit finns i flera utgåvor. Dels har frågorna uppdaterats genom åren för att vara relevant (ni kanske försökt spela en utgåva från 80-talet med helt absurt svåra, utdaterade frågor?) och dels har det kommit en del specialversioner. Det finns dels varianter som är anpassade för barn eller hela familjen, varianter med frågor som är nischade mot ett tema eller med specialregler för att skapa mer variation. Bland specialutgåvorna finns bland annat:

 • Barn
 • Familj
 • Resevariant
 • Vänner (TV serien)
 • Sagan om ringen
 • Star Wars

Lämna en kommentar