Texas Holdem: Regler för hur du spelar pokerspelet

När man pratar om poker så är det många gånger Texas Holdem som blivit standardformen som man spelar. Det är framförallt för det spännande momentet där det finns delade kort vilket öppnar för möjligheter att bluffa som gjort att spelformen blivit mer och mer populär.

Hur du spelar Texas Holdem

I korthet går Texas Holdem ut på att alla spelare får 2 kort var som ingen annan spelare ser. Under spelets gång kommer fler och fler synliga kort läggas fram så att det tillslut finns 5 synliga kort. De gemensamma korten kan sedan användas av alla spelare för att skapa sin bästa möjliga pokerhand. 

Under spelet satsar man marker som krävs för att få fortsätta vara med i spelet. Vinnaren tar sedan hem potten av marker innan nästa omgång börjar. 

Ett kul och underhållande spel där man inte bara måste ha tur med korten utan också vara skicklig på att bluffa för att vinna sina motståndares marker. 

Testa att spela Texas Hold’em online

Vill du testa att spela poker online så finns det flera sidor som tillåter gratisspel och ger bonus om du vill spela om pengar. Tänk på att du måste vara 18 år gammal och att du kan få stöd via stödlinjen.se.

Innehåller affiliatelänkar för att stötta vår verksamhet

★ ★ ★ ★ ★

🎰 120 free spins
🃏 Live pokerdealer
🤑 Upp till 2000 kr bonus (2x insättning)

Fullständiga användarvillkor gäller | Minsta insättning 100 kr | 100% insättningsbonus upp till 2000 kr | Omsättningskrav x20 | Endast nya spelare, bara en gång per hushåll/IP | Spela ansvarsfullt. +18 | Stödlinjen.se (020-819100) & Spelpaus.se

★ ★ ★ ★ ★

🎰 100 free spins
🃏 Live pokerdealer
🤑 Upp till 20.000 kr bonus (1x insättning)

Fullständiga användarvillkor gäller | Minsta insättning 100 kr | 100% insättningsbonus upp till 2000 kr | Omsättningskrav x30 | Endast nya spelare, bara en gång per hushåll/IP | Spela ansvarsfullt. +18 | Stödlinjen.se (020-819100) & Spelpaus.se

★ ★ ★ ★ ☆

🎰 11 free spins
🃏 Live pokerdealer
🤑 Upp till 2000 kr bonus (1x insättning)

Fullständiga användarvillkor gäller | Minsta insättning 100 kr | 100% insättningsbonus upp till 2000 kr | Omsättningskrav x35 inom 60 dagar | Endast nya spelare, bara en gång per hushåll/IP | Spela ansvarsfullt. +18 | Stödlinjen.se (020-819100) & Spelpaus.se

Reglerna för Texas Holdem

Reglerna i Texas Holdem är enkla att lära sig och komma igång att spela med. För att bli riktigt bra krävs det dock erfarenhet och förståelse för sannolikhet, strategier och psykologi. Eftersom det är ett amerikanskt spel så är också många termer på engelska vilket vi försöker översätta så gott det går.

De grundläggande reglerna för att spela Texas Holdem är i sin korthet följande:

 • Varje spelare får 2 kort som ingen annan ser.
 • Dealern vänder totalt upp 5 kort som alla kan använda: först 3 kort, sedan 1 kort och sist 1 kort. 
 • Efter en utdelning av kort kan varje spelare välja hur de vill satsa sina marker.
 • För att få se nästa kort och vara med i spelar måste alla spelare satsa lika mycket marker. 
 • Den som i slutet har bästa pokerhanden eller är ensam kvar vinner potten.

Inledning av Texas Holdem (pre-flop)

Först av allt behöver man utse på vem dealer positionen är. Detta kallas “Knapp” eller “Dealerknapp”. Vem som är dealer är inte bara för att veta vem som ska få kort först utan handlar också om vem som ska lägga in den grundläggande insatsen, en så kallad “Blind”. 

Blinds är grundinsatserna

Standard är att spelaren efter dealern medsols ska lägga in en “small blind”, alltså ett litet obligatoriskt bet så att det alltid finns marker att vinna. Spelaren som sitter därefter ska lägga “big blind”, alltså en större standardinsats som oftast är dubbelt så stor som small blind. 

Exakt hur det fungerar med olika blinds beror på vilken typ av Texas Holdem du spelar och vilka regler som gäller just där. I vissa fall spelar man också med att alla spelare behöver lägga in en marker för att delta, en så kallad “ante”.

Dela ut två hålkort

Efter att de obligatoriska insatserna finns på bordet så delas två kort ut till varje spelare. Dessa kort ska bara respektive spelare se och kallas hålkort. Den första spelaren börjar nu med att välja om de redan innan floppen vill höja insatsen eller passa och bara gå med utifrån de nuvarande villkoren. 

Höja insatsen och hur du kan välja att agera

I Texas Holdem kan man precis som i de flesta andra pokerspel välja hur man vill satsa sina pengar eller marker.

De olika alternativen för hur man kan agera är följande:

 • Check: Passa
 • Bet: Satsa ett visst antal marker/pengar
 • Call: Syna en annan spelares bet
 • Raise/re-raise: Höja insatsen
 • Fold: Lägga sig
 • All-in: Satsa alla sina marker

Vad du kan göra beror på situationen. Om du är först med att agera så kan du bara välja mellan “check” och “bet”. Du väljer alltså att passa och bara avvakta eller att höja insatsen. Är det däremot redan någon annan som höjt insatsen kan du välja alla alternativen. Om man tycker insatsen är för hög kan man lägga sig (Fold) eller om man tror att man har bättre kort så kan man höja insatsen (Raise). 

Turen går i medsols runt bordet så alla kan ta ställning till vad de vill satsa. Om någon höjer insatsen så kommer turen tillbaka till de som redan valt att gå med och de kan då antingen lägga sig, matcha höjningen genom att gå med eller höja insatsen ännu mer. En re-raise innebär alltså att höja insatsen igen efter att den redan höjts. 

All-in och när man ska göra vad

Om man tillslut väljer att lägga in alla pengar eller marker man har så kallats det all-in. En annan spelare kan då bara välja att gå med eller att lägga sig, inte att höja din insats till mer än du har.

Är det flera spelare med så kan det dock vara att man spelar med separata insatser där spelet kan fortsätta med höjningar och andra insatser. Den som gått all-in deltar bara i sin del och kan alltså då inte vinna något i den separata potten.

Vad man ska välja att göra är själva grunden i Texas Holdem. Du kanska har fantastiska kort på hand och därför vill få med så många andra spelare som möjligt genom att spela passivt eller så vill du köra på aggressivt och snabbt maximera vinsten. Hur man satsar beror alltså på både dina egna kort, andras beteende och det psykologiska spelet för att maximera din vinst.  

Första tre korten (Flop)

När alla har gjort sina val och satsat sina pengar lägger dealern ut tre kort synliga på bordet. Innan han gör det så lägger han undan det översta kortet för att undvika ev. fusk med märkning av kort. De tre synliga korten kallas ”Flop” och alla spelare kan nu kombinera sina hålkort med de kort som ligger synliga på bordet.

Nu börjar en ny satsningsrunda där alla spelare återigen i tur och ordning får välja hur det vill satsa. Den som börjar är som alltid den som sitter till vänster om dealern, som kan välja på att antingen checka eller betta. När alla spelare som vill fortsätta lagt in lika mycket i potten fortsätter dealern till nästa omgång.

Fjärde kortet (Turn)

Dealern bränner återigen det översta kortet i högen och lägger sedan upp ett nytt synligt kort på bordet. Alla spelare har nu 6 olika kort (4 på bordet och 2 på hand) att kombinera till sin pokerhand. En ny (tredje) satsningsrunda sker nu på samma sätt som tidigare.

Om någon höjer och ingen annan väljer att gå med så tar den spelaren hem hela potten (kan såklart även tidigare). Om man vinner på det sättet så behöver man inte visa sina kort för övriga spelare.

Sista korten på bordet (River)

Dealern bränner igen det översta korten och lägger sedan upp det femte och sista kortet öppet på bordet. Nu kommer det inte komma några fler kort och alla vet vad deras bästa hand är men inte de andras.

En sista satsningsrunda sker nu där man kan försöka utmanövrera eller försöka lura in sina motspelare i sitt nät. När alla satsningar är avklarade är det sedan dags för showdown för att se vem som vinner.

Vem som vinner (Showdown och pokerhänder)

De spelare som är kvar när sista satsningsrundan är avklarad ska nu visa sina händer och avgöra vem som vinner. Alla kort på bordet kan användas tillsammans med sin två egna kort på hand. Den som vinner är den som har bästa pokerhanden med en kombination av de 5 bästa korten. Har man två lika händer så delas potten mellan vinnarna.

Olika pokerhänder (högst till lägst)

Vilken hand som vinner kallas bäst pokerhand och baseras på poängen för hur de olika kombinationerna rankas. Om flera spelare har samma typ av hand så avgörs det oftast på vilken som är den högsta valören i kombinationen. En stege med dam högst slår alltså en stege med knekt högst. Färgen spelar aldrig någon roll i Texas Holdem.

 • Färgstege (Royal Flush): 5 kort i samma färg som ligger i följd av valörer. Ess kan räknas både högst och lägst i en stege. 8-9-10-Kn-D i samma färg är exempel på en färgstege. Royal Straight Flush är den högst möjliga kombinationen med Ess högst i en färgstege.
 • Fyrtal (Four of a kind): Fyra kort i handen i samma valör. 5-A-A-A-A är exempel på ett fyrtal.
 • Kåk (Full house): Kåk är en kombination av tretal och par. Din hand består alltså av 3 kort i samma valör och sedan 2 kort i samma valör. A-A-A-K-K är exempel på en kåk.
 • Färg (Flush): Alla kort är i samma färg. 2-4-6-7-K i hjärter är exempel på färg.
 • Stege (Straight): Alla kort ligger i ordning och inte i samma färg. 4-5-6-7-8 är exempel på stege.
 • Tretal (Three of a kind): Tre kort i din hand är i samma valör. 2-5-5-5-9 är exempel på tretal.
 • Två par (Two pairs): Fyra av dina kort är två olika par, dvs. du har två kort i samma valör och sedan två till kort i en annan valör som är samma. 4-4-8-8-9 är exempel på två par.
 • Par (Pair): Två kort i din hand är i samma valör. 2-4-4-7-9 är exempel på par.
 • Högst kort: Du har ingen kombination av kort utan bara högre kort än motståndaren.

Olika varianter av Texas Holdem

Det finns lite olika varianter för Texas Holdem där det framförallt är reglerna för insatsen som skiljer sig:

 • Limit Texas Holdem: Alla bets är förutbestämda och det finns ett bestämt antal bets man kan göra i varje omgång.
 • No Limit Texas Holdem: Det är fritt att satsa så mycket man vill under spelet upp till alla sina marker.
 • Pot Limit Texas Holdem: Du får max satsa lika mycket som storleken på potten.
 • Mixed Texas Holdem: Växlande spel mellan No limit och Limit Texas Holdem i de olika rundorna.

Lämna en kommentar