Boule: Regler & tips för hur du spelar

Boule är väldigt mycket sommar och franska gubbar i min värld. Men boule är verkligen ett spel för alla, som går snabbt att lära sig och är lika kul i alla åldrar. Man spelar i lag och för att spela behöver man ett bouleset som består av en uppsättning med 6 klot och en lite kula, den så kallade lille. Eftersom man tävlar mot varandra ska vardera lag har 6 klot, så dubbla uppsättningar om man ska spela ”på riktigt”. Man spelar på en hård grusplan

Reglerna i boule

  • Lotta om vem som ska börja att spela och kasta ut lillen.
  • Vinnaren ritar upp en cirkel med foten på 35-50 cm i diameter.
  • En i laget kastar sedan ut lillen 6-10 meter genom att stå i cirkeln med båda fötterna.
  • Samma person inleder sedan spelet genom att kasta ut det första klotet.
  • Motståndarlaget kastar sedan ut sitt första klot.
  • Det laget som inte ligger närmast lillen med ett klot får sedan fortsätta kasta.
  • När ett klot lägger sig närmar, eller det ena laget inte har fler klot kvar, går turen över igen.
  • När alla klot kastats räknar man sedan poäng.
  • Det vinnande laget börjar sedan nästa omgång på samma sätt genom att rita en cirkel, kasta lillen och det första klotet.

Klot och lillen utanför plan

Om ett klot hamnat i kanten eller utanför plan så räknas det inte med i den omgången. Om däremot lillen slås utanför planen så är omgången slut. Om bara ett lag har klot kvar när det händer så får dem poäng, men om båda eller inga lag har klot kvar så delas inga poäng ut.

Att kasta och slå bort andras (och sina egna) klot är en del av spelet och alltså helt okej. Det är också ok att träffa lillen så att den flyttar sig (så länge den inte slår i eller hamnar utanför kanten av spelplanen.

Poängräkning

När alla kloten kastats ska man räkna poäng. Det laget som kommit närmast får ett poäng och sedan ytterligare ett poäng för varje klot som ligger närmare än motståndaren. Är det väldigt jämt får man mäta och det brukar finnas något typ av mätsnöre med i boulesetet.

Man spelar sedan vidare nästa omgång eller tills något av lagen når 13 poäng (eller om man bestämt något annat).

Köpa bouleset

Bouleset finns att köpa lite varstans, men det är ofta stor skillnad i kvalitet. Vill man bara spela för skojs skull med barn duger ett enkelt set, men är man lite mer av en materialsportare så finns det en uppsjö med finare varianter med båda mjuka och hårda klot.

Skillnaden mellan boule och petanque

Boule kommer från Frankrike och betyder ”klot”, men själva spelet kallas i större delen av Europa för petanque. Det är alltså ingen skillnad mellan boule och petanque. Det som är kännetecknande för spelet är att man står med båda fötterna i en cirkel när man kastar.

Lämna en kommentar