Fia med knuff: Regler för hur du spelar

Fia med knuff känns för vissa som ett pensionärsspel, medan andra ser på det med nostalgiska ögon. Oavsett vad så är det ett enkelt spel för 2 till 4 spelare som passar de flesta åldrar. För att spela behöver ni ett spelbräde med spelpjäser och tärningar. På engelska kallas det Lido och har funnits ända sedan 1800-talets slut.

Här är en enkel genomgång av reglerna för hur du spelar fia med knuff.

Regler för Fia med knuff

Varje spelare börjar med att få 4 spelpjäser placerade i sitt bo. Spelpjäserna matchar boets färg, så har du rött bo så ska du ha 4 röda spelpjäser i det när ni börjar.

För att få flytta ut en spelpjäs till spelplanen behöver man slå antingen en 6:a, och i vissa regler även en 1:a. Man kan här spela med lite olika regler; antingen att man bara kommer ut på 6:a, att man kommer ut på 1:a eller 6:a, eller att man kommer ut på båda men att man med en 6:a får välja att gå ut med två spelpjäser eller låta en gå ut sex steg fram.

När man kommit ut med en spelpjäs så ska man ta sig runt hela spelplanen och in i mitten. Man får ha flera spelpjäser i spel samtidigt utanför sitt bo, men de får inte stå på samma ruta. Man får inte heller passera sin egna spelpjäs, men motståndarens går bra.

När man slår så ska man förflytta en spelpjäs lika många steg som tärningen visar. Man får alltså inte dela upp stegen på olika spelpjäser, utan alla stegen måste tas av en spelpjäs. Vissa spelar med att man får fortsätta slå om man slår en 6:a, men det varierar mellan regler.

Spelplanen i Fia med knuff. De större cirklarna är boet där man startar med sina spelpjäser och den lätt färgade spelrutan är där man startar med sina pjäser som sätts i spel genom att slå en 1:a eller 6:a. Spelpjäserna ska sedan förflyttas i riktningen som pilarna visar till man kommer tillbaka till steget innan startsteget och då ska gå in till mitten.

Knuffa andra spelare

Det heter ju fia med knuff av en anledning, och det handlar om att om man hamnar på samma ruta som en motståndare så knuffar man ut den och måste börja om i boet. Har man tagit sig in i mittenledet så är man säker från att bli knuffad eftersom ingen annan spelare kommer gå in där.

Gå i mål

När man gått runt spelplanen så fortsätter spelpjäsen in mot mitten i den egna färgens mittensteg. För att komma i mål finns lite olika regler, men grunden är att man inte behöver slå jämnt för att komma in (du kan alltså slå en 5:a när du har 3 steg kvar och ändå gå ut).

En vanlig regelvariant är dock att man måste gå jämt ut, så spelar man med den regeln så skulle man gå steg tillbaka om man en högre siffra än vad man har steg kvar. Om du slår en 5:a med 3 steg kvar så går du alltså tre steg fram och sedan två steg bakåt istället för att gå i mål.