Mölkky: Regler för att spela sifferkubb

Milky är ett finskt typ av spel som påminner en hel del om kubb (det kallas också ibland för nummerkubb eller sifferkubb). Det är ett enkelt spel som alla kan spela oavsett ens ålder och hur duktig man är, så hela familjen kan spela.

Antalet spelare går att variera från 2 och uppåt och man kan också spela i lag om man vill. Ett spel tar en ungefär 15 min beroende på hur många man är och hur duktiga man är på att spela.

Utrustning

För att spela Mölkky så behöver du specifik utrustning som består av olika trästavar. Du har 12 stycken träkäglor som är 55mm i diameter och mellan 95-150mm höga, där ena ändan är vinklad och numrerad med ett nummer mellan 1 och 12.

Sedan har du en kastpinne som har samma diameter men är något längre (225mm). Utöver det behöver du bara penna och papper för att hålla koll på poängen. 

Så allt som allt:

  • 12 träkäglor med nummer 1 till 12
  • 1 kastpinne i liknande storlek
  • Penna och papper för att anteckna poäng

Regler

I korthet går Mölkky ut på att man ska få ned träkäglorna med hjälp av kastpinnen och på så sätt samla poäng. Den som först kommer till exakt 50 poäng vinner, så går man över halkar man ned till 25 igen.

Uppställning

När det är dags att börja spela så ställer man först upp de olika käglorna i en formation så att numren är synliga för den som ska kasta. 

Käglorna ska vara formerade efter en viss ordning som du kan se på bilden. Avståndet mellan käglorna kan man variera men lite mindre än en kägellängd är rimligt så att man kan slå ned en kägla men också välta andra.

Avståndet till kastområdet kan också variera, men vanligtvis är det 3-4 meter från framkant av käglorna.

Uppställning av pjäserna i Mölkky
Avstånd från kastlinjen till käglorna

Först att kasta i en omgång

Första omgången kan man lotta vem som ska börja kasta, medan man i de efterföljande omgångarna låter den med minst poäng börja. En omgång är att alla fått kasta, därefter ställer man upp de nedslagna käglorna och börjar en ny.

Att spela en omgång innebär att den första spelaren ställer sig vid kastlinjen och kastar kastpinnen med ett underhandskast mot käglorna för att slå ned dem. Slår man ned en kägla så får man poängen som står på den, men slår man ned flera käglor så får man poäng efter hur många man slog ned istället.

En nedslagen kägla räknas som nedslagen om den inte lutar mot en annan kägla eller mot kastpinnen. Den ska alltså ligga helt ned på marken.

Om man inte träffar en enda kägla på tre omgångar så åker man ut och får inte kasta mer.

Räkna poäng och vinna

Du får som sagt antingen poäng efter vad som står på en enskild kägla eller efter hur många käglor du slagit ned om du träffat flera. Poängen läggs hela tiden ihop och för att vinna ska du få exakt 50 poäng.

Om du går över 50 poäng så innebär det att du halkar tillbaka till 25 poäng och fortsätter därifrån.

Lämna en kommentar