Bubblan: Regler för hur du spelar

Bubblan är ett roligt spel och enkelt spel som funkar bra för barn, men även vuxna kan tycka det är kul (funkar riktigt bra för en förfest). Spelet går ut på att man ska snabbt skicka runt kort mellan spelarna och när någon får fyrtal så ska man blåsa upp munnen.

Fördelen med spelet är att mindre barn kan spela (från cirka 5-6 års ålder) och att man kan vara upp till rätt många spelare (4-8 spelare är bäst).

Antal spelare:3-10 spelare
Rek. ålder:6 år eller äldre
Speltid: 5 min
Kortlek:52 kort, inga jokrar

Regler för hur du spelar

Spelet går som sagt ut på att få fyrtal på hand genom att skicka runt kort i ett högt tempo mellan spelarna. När en spelare får fyrtal så blåser den upp kinderna som en bubbla men fortsätter samtidigt att spela. De övriga spelarna ska nu också blåsa upp sina kinder när det märker att någon annan har det och den som är sist förlorar.

Börja med att dela ut 4 kort till varje spelare. Det behöver finnas tillräckligt med kort för att alla spelare ska kunna ha 5 kort på hand så man kan vara upp till 10 spelare (50 kort). Resten av korten läggs i en hög vid den första spelaren.

Den första spelaren tar sedan upp ett kort från högen så att han har 5 kort på hand. Av dessa väljer spelaren sedan ett valfritt kort att skicka vidare till nästa spelare i ordningen till vänster.

Den spelaren som tar emot kortet tar sedan upp det och fortsätter samma procedur samtidigt som den första spelaren tar upp ett nytt kort från kortleken. Det blir alltså fler och fler kort som är i rörelse tills alla spelare tar emot och skickar vidare i ett snabbt tempo.

Nu gäller det att försöka få ihop ett fyrtal, alltså 4 kort i samma valör. När en spelare lyckas med det så fortsätter spelaren att skicka kort som vanligt men blåser samtidigt upp sina kinder till en bubbla.

Ingen får säga något eller markera att någon har fyrtal och blåst upp kinderna, utan märker man det ska man istället själv också blåsa upp sina kinder. Den som är sist att upptäcka att övriga blåst upp kinderna förlorar.

Vill man kan man spela en turnering där övriga fortsätter att spela eller, om man spelar en mer vuxen variant, att man får ett straff såsom en shot eller dricka ett visst antal klunkar öl. I ett barnvänligt spel kan man spela med ett snällare straff eller bara starta en ny omgång.