Slav och president: Regler för hur du spelar!

I kortspelet slav och president (även kallat neger och president) så handlar det om att bli president genom att bli av med sina kort, vilket ger en orättvisa fördelar i nästkommande omgångar där slaven måste ge bort sina bästa kort mot presidentens sämsta. Reglerna är enkla och det är ett snabbt och kul spel som man kan spela länge. 

Antal spelare: 3-5 spelare
Ålder: 7 år eller äldre
Utrustning: Kortlek (52 kort)
Hur man vinner: Bli av med alla kort

Regler för hur man spelar

Vid det första partiet så startar den spelare som sitter efter dealern och får då välja att lägga ut ett valfritt kort. Vanligtvis börjar man med ett lågt singelkort eftersom man vill bli av med sina sämsta kort snabbt, men av taktiska skäl kan man också lägga något högt för att blocka nästa spelare från att lägga. 

Nästa spelare måste sedan lägga ett högre kort än det som ligger, och om det är en kombination av kort (ex. 2st 5:or) så måste man lägga lika många kort av samma valör eller fler. Så om det ligger 2 st 5:or så måste nästa spelare lägga två eller fler kort som är 6 eller högre.

Om ingen annan kan lägga så får den som la det senaste kortet börja om med ett nytt kort eller flera. Även om man kan lägga så måste man inte, utan man kan säga pass även om man har möjlighet att lägga högre. Om någon lägger ett eller flera ess så kan man direkt lägga sitt nästa kort eftersom man inte kan lägga över det.

Den som först blir av med alla sina kort vinner spelet och blir president till nästa omgång. Övriga fortsätter att spela och den som kommer sist blir slav. När man lägger sina sista kort så är en vanlig regel att man inte får gå ut på ess eller flygande (se nedan). I nästa omgång kommer slaven och presidenten byta kort och slaven får då också börja att spela.

Byte av kort

Den som vinner ett parti blir president och den som kommer sist blir slav. I nästkommande omgång så innebär det att den som är president kan ge bort sina 2 (eller 3 beroende på antal) sämsta kort till slaven och få tillbaka den spelarens bästa kort. Är man fyra eller fler spelare kan man också spela med vice president och vice slav som då byter 1 kort (eller 2). 

Vanligtvis får presidenten be om specifika kort från slaven, men det är en regel som inte alltid gäller utan att det bara är bäst/högsta kort som man ger bort. Slaven får vanligtvis inte be om specifika kort. Om man spelar med flygande så är det olika om man ska ge bort dem eller inte, så bestäm det i första omgången.

Spel med flygande tvåor och treor

Alla kort har sitt värde efter siffran som står på den, men kan också spela med “flygande” kort. Vanligtvis är att 2 och 3 är flygande och då alltså kan användas som ett valfritt kort.

Flygande kort får bara läggas i kombination med ett annat kort, så man kan inte lägga endast en 2:a och säga att det är ett Ess, utan du måste lägga det tillsammans med ett Ess för att kunna anta den valören. Man kan också spela med jokrar som flygande om man vill ha extra många.

Spela med två spelare

Om ni bara är två spelare så kan ni lösa det genom att dela ut 3 högar men bara spela med varsin. Vissa kort kommer då inte vara med i leken men man kan inte heller lista ut vilka kort motståndaren har.