Settlers of Catan: Enkel genomgång av regler och taktik

Settlers är antagligen ett av de mest välkända och flitigast spelade strategispelen vad gäller brädspel. I spelet är man i landet Catan där det gäller att samla på sig råvaror för att bygga upp sitt samhälle. Genom att bygga vägar, byar & städer täcker man mer och mer av spelplanen, och för var sak så samlar man också poäng. Den som först når 10 poäng vinner.

Antal spelare3-4 (går att utöka med expansions)
Speltid1-2 timmar
Rek. ålder10 år och uppåt

Uppsättning av spelplan och förberedelser

En av fördelarna som gjort Settlers of Catan så populärt är att spelaplanen kan varieras på flera olika sätt i hur den är uppbyggd. Spelet innehåller nämligen ett antal olika delar som kan användas för att bygga spelplanen:

  • 19 terrängplattor
  • 6 rambitar
  • 9 hamnar
  • 18 nummerbrickor

Sätta upp spelplanen

Spelplanen består i sitt grundutförande av en yttre ram med vatten och sedan sexkantiga brickor som placeras inuti ramen, varpå en siffra ska ligga på alla utom ökenbrickan där man istället placerar rövaren.

Det finns en standardplan man kan spela efter, men vill man variera så kan man också placera ut råvarubrickor och siffror på måfå. Är det första gången du spelar så kan du spela enligt standardplanen som finns i instruktionerna. Här är exempel på hur den kan se ut:

Spelplanen i Settles of Catan

Placera ut byar och vägar

Varje spelare ska sedan placera ut två par med en by och en väg på spelplanen. Spelar du enligt standardplanen finns det markerat hur de ska placeras.

Om du istället spelar enligt en egen spelplan så kan du lotta eller slå med tärningen om vem som börjar sätta ut och sedan vända ordningen efter alla satt ut sin första by och väg.

En by måste placeras minst två längder från en närliggande by (även motståndarnas), och efter utsättningen så måste den alltid placeras i anslutning till eller på en väg.

En väg måste alltid byggas till en existerande väg eller by.

Regler för hur du spelar

När uppsättningen av spelplanen är gjord så kan spelet sedan börja. Man spelar i tur och ordningen enligt hur man sitter runt spelplanen och varje spelare har vid sin tur olika val de kan göra.

Slå tärningar

Vid början av sin tur så slår spelaren tärningarna. De spelare som har en by eller stad vid en bricka på spelplanen med det sammanlagda numret får ta så många kort som deras bebyggelse tillåter.

För en by så får du 1 kort och för en stad får du 2 kort för varje rätt siffra som du står vid. Så om du har en by som står vid en träruta med siffran 9 och någon slår en 4:a och en 5:a så får du ta ett kort med trä.

Innan man slår tärningarna får man inte bygga eller byta kort, men det är möjligt att spela ett riddarekort för att flytta rövaren. Övriga utvecklingskort får inte spelas innan tärningsslag (och det är ingen fördel att göra det).

Slå en 7:a

Skulle du slå en sjua så ska alla spelare räkna sina kort. De som fler än 7 kort på hand (utvecklingskort räknas ej) måste göra sig av med hälften av korten som de har på hand.

Spelaren som slog 7:an får sedan flytta rövaren och blockera en spelbricka samt ta ett kort från en av de spelarna som har en by eller stad vid brickan.

Spela utvecklingskort

Istället för att bygga vägar, byar och städer kan du välja att köpa utvecklingskort. Det finns ett antal olika som antingen ger dig fördelar i form av ex. råvaror, poängkort eller riddarekort som gör att du kan flytta rövaren.

Korten funkar lite olika, men en grundregel är att du aldrig får spela ut kort som du köpt i samma omgång.

  • Fördelskort: Ger dig exempelvis en valfri råvara, möjlighet att bygga vägar eller ta råvaror från övriga spelare.
  • Poängkort: Ger dig poäng vid sluträkningen. Ingen fördel under spelets gång utan låt de bara finnas på hand utan att visa dem för övriga spelare.
  • Riddarekort: Riddarekort ger dig möjlighet att flytta rövaren när du spelar det. Det fungerar som vanligt att du får flytta rövaren till valfri bricka och ta ett kort av en motståndare som har by eller stad vid brickan. Det använda riddarekortet låter du ligga eftersom den med flest riddarekort (minst 3 spelade kort) innehar riddaremakten som är värd 2 poäng.

Byteshandel

Byteshandel kan ske på lite olika sätt för att få till sig de korten man behöver. Det är bara spelaren som har slagit tärningen senast som kan byta, så två andra spelare kan inte undertiden byta kort.

  • Byta med andra: Ett sätt att byta kort är att hitta en bytespartner bland övriga spelare. Här är det fritt fram att förhandla till sig det man behöver och byta med övriga spelare.
  • Byta med banken: Alla spelare kan vid sin tur alltid byta med banken för att få det dem behöver. Villkoren är dock att man måste byta 4 identiska kort mot 1 valfritt kort.
  • Byta med hamn: Om du har en hamn kan du byta enligt hamnens villkor. Oftast är det antingen 3:1 där du byter 3 kort av samma typ mot ett valfritt eller en specifik hamn (ex. lera) med 2:1 där de 2 korten du lämnar in måste vara av den bestämda typen.

Bygga vägar, städer eller byar

Du kan vid din tur bygga olika typer av saker:

  • Väg: 1 Lera, 1 Trä
  • By: 1 Får, 1 Halm, 1 Trä, 1 Lera
  • Stad: 2 Lera, 3 Sten
  • Utvecklingskort: 1 Halm, 1 Sten, 1 Får

Bygga väg

En väg kostar 1 trä och 1 lera. En ny väg måste alltid bygga vidare på en existerande väg.

Den som bygger minst 5 sammanhängande vägar innehar längsta väg kortet tills någon bygger fler, vilket ger 2 poäng vid spelets slut.

Bygga by

En by kostar 1 får, 1 halm, 1 trä & 1 lera att bygga. Den byggs i hörnen mellan spelbrickorna och måste ligga med en väg ansluten till sig. Du måste också har minst två vägars avstånd från närmsta by eller stad för att få bygga.

En by ger 1 resurskort när en närliggande brickas nummer slås med tärningen. Varje by är också värd 1 poäng.

Bygga stad

En stad kostar 2 lera & 3 sten att bygga. För att kunna bygga så måste du redan ha en by som du uppgraderar till stad.

En stad ger 2 resurskort när en närliggande brickas nummer slås med tärningen. Varje stad är också värd 2 poäng.

Köpa utvecklingskort

Ett utvecklingskort kostar 1 halm, 1 sten & 1 får att köpa. Det finns inga restriktioner när du kan köpa, utan oavsett hur spelplanen ser ut så är det fritt fram att handla.

Kortets värde och användning beror på vad det är (se mer under ”Spela utvecklingskort” ovan), men du får aldrig spela det under samma omgång som du köpt det under.

Hur man vinner

Den som först lyckas komma upp i 10 poäng totalt vinner spelet.
Det kan vara att man innehar längsta väg eller största riddaremakt i kombination med ett visst antal byar och städer. Poängen man får är följande:

  • Byar: 1 poäng
  • Stad: 2 poäng
  • Längst väg: 2 poäng
  • Största riddaremakten: 2 poäng
  • Poängkort: 1 poäng

Lämna en kommentar