Elsparkcykel regler – Vad gäller egentligen?

Elsparkcyklar har plötsligt blivit något alla känner till, extra mycket om man bor i en storstad där uthyrningen av Voi, Bolt och Tier finns överallt. Framförallt ungdomar och barn älskar dem men väldigt få vet vad som egentligen gäller när man använder den. Man kan till och med få böter vid vissa regelöverträdelser. 

Här är allt du behöver veta, även om reglerna kan komma att ändras då det fortfarande är en hel del diskussion kring elsparkcyklar i flera storstäder.

Reglerna för elsparkcyklar är samma som för cyklar

Elsparkcyklar kan i lagens ögon likställas med cyklar och därför gäller också samma regler. Detta bygger på att de har en hastighetsbegränsning på 20km i timmen och max effekt på 250W. Om elsparkcykeln går snabbare eller har en starkare motor än så gäller förstås andra regler och kan därför snarare liknas vid en moped. Så om du har köpt en elsparkcykel bör du kontrollera hur den är klassificerad. 

De flesta vet antagligen inte helt vilka regler som gäller för vanliga cyklar så det är inte helt självklart vad som faktiskt menas när man säger att reglerna är samma. Polisen är de som ser efter att reglerna efterföljs och kan också dela ut böter om man byter mot dem. Det är dock Transportstyrelsen som bestämmer hur reglerna ser ut.

Allmänna regler för elsparkcyklar

  • Elsparkcykeln får köra i max 20 km/tim och ha en motorstyrka på max 250 W, vilket gör att den klassas som cykel.
  • När man kör ska man köra som en cykel, vilket innebär att man i första hand ska köra på cykelbanor och på vissa sträckor på bilväg.
  • Elsparkcykeln måste ha fungerande bromsar och ringklocka.
  • Kör man vid mörker måste elsparkcykel också ha både fram- och bakre ljus samt reflexer.
  • Det finns ingen åldersgräns eller krav på körkort för att köra elsparkcykel.
  • Förare som är under 15 år måste ha hjälm när de kör.
  • Det är endast tillåtet med en person per elsparkcykel, vilket innebär att man inte får skjutsa ytterligare personer.
  • Om man är trött, sjuk eller full så man inte köra på ett betryggande sätt är det inte heller tillåtet att köra.

Hur man får köra elsparkcykel

Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som en cykel, alltså ska man köra på cykelbanor och i vissa fall på bilvägen. Man kan även köra på gångfartsområden eller på trottoarer om det saknas cykelbanor, men man ska isf anpassa sig till gångfarten och ge företräde till gångtrafikanterna. Alla allmänna trafikregler gäller som vanligt, såsom att stanna vid rödljus. Att köra mot rödljus innebär böter på 1500 kr.

Eftersom en elsparkcykel är ett fordon för en person så får man inte skjutsa andra utan bara köra själv. Det gäller även om man kör ett barn, som dessutom behöver hjälm om de är under 15 år när de kör själva. Skulle man bli tagen av polisen när man paråker så är det 500 kr i böter när man åker två eller fler, samt 5 år i belastningsregistret.

Vem får köra en elsparkcykel?

Vem som helst får köra en elsparkcykel. Det finns ingen åldersgräns eller speciellt körkort som man måste ha. Är man under 15 år så måste man dock ha hjälm när man kör. Polisen kan isåfall stoppa föraren från att köra men kan inte bötfälla (om man ska likställa det med cykel).

Lämna en kommentar