Hur fungerar reglerna kring VAR? t.ex. på oddset

När du exempelvis spelar på oddset och tittar på en fotbollsmatch på tv har du säkert lagt märke till att det finns en speciell videogranskningsteknik som kallas för VAR. 

I denna artikel lär du dig allt om bland annat hur VAR fungerar och varför många tycker om VAR.

Vad är VAR?

VAR har förändrat fotbollen och är en förkortning för video assistant referee. Med hjälp av VAR kan huvuddomaren kommunicera med ett annat domarteam som tittar på en massa tv-apparater och berättar för huvuddomaren vad de tycker är rätt och fel domarbeslut på planen.

När och var introducerades VAR?

Man kan tro att VAR introducerades i England där alla är som tokiga i att gå på fotboll och att spela på oddset på fotboll. Men så var det faktiskt inte. VAR introducerades faktiskt i USA år 2016 när två lag B-lag i MLS mötte varandra, det vill säga New York Red Bulls II and Orlando City B.

Resultatet av den första VAR-matchen blev att systemet snabbt gjorde succé och spred sig till såväl USA:s högstsaliga (MLS) och Australiens högstsaliga (A-League). 

Efter ett tag fick FIFA upp ögonen för VAR-systemet, och första gången FIFA använde VAR var år 2017 i det årets U20-VM. 

Men det var inte förrän 2018 som VAR gjorde succé på bred front. Just det året började man nämligen använda VAR inom stora mästerskap och ligor såsom Europa League, Premier League och Champions League.

Idag har i princip alla större ligor och mästerskap VAR inklusive EM (och EM-kvalet) och VM (och VM-kvalet). 

När kommer VAR till Allsvenskan?

När VAR kommer till Allsvenskan är det ingen som vet säkert. Men sanningen är att många svenska supportrar, spelare och ledare ogillar VAR. Detta då de säger saker som att man aldrig får fira sina mål när man använder VAR, och att VAR tar för lång tid. 

Anledningen till att många klubbledare inte gillar VAR kan sannolikt också bero på att det kostar en hel del pengar att använda VAR. I synnerhet för mindre klubbar med begränsade budgetar. 

Hur påverkar VAR spel på oddset?

Man kan säga att man kan spela säkrare på oddset när man använder VAR på fotbollsplanen. Detta då man i princip helt eliminerar risken för domarmisstag med VAR, vilket ger mer rättvisa resultat i verkligheten och i förlängningen på oddset. 

Lämna en kommentar